Čile – Kanada 1:2 (kon.) | Čína – Zambia 4:4 (kon.) | Švédsko – Austrália 4:2 (kon.)
Japonsko – Veľká Británia 0:1 (kon.) | Holandsko – Brazília 3:3 (kon.) | N. Zéland – USA 1:6 (kon.)
koniec
Nový Zéland
1:6 (0:2)
USA
cz Sobota 24.07.2021, 13:30 • Tokio Stadium, Tokio • Olympijské hry - ženy • Skupina G
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:30.
     
    Všem fanynkám a fanouškům fotbalu přeju krásné sobotní odpoledne. Fotbalový olympijský turnaj žen pokračuje druhými skupinovými zápasy a já vás vítám u utkání mezi Novým Zélandem a USA.
     
    Nový Zéland

    Fotbalistky Nového Zélandu jsou velkými outsiderkami skupiny B. V prvním utkání proti Austrálii podle očekávání vyšly naprázdno, gól Rennieové v nastavení pouze zmírnil porážku na konečných 1:2. Svěřenkyně skotského trenéra Sermanniho postoupily do Tokia skrze oceánskou kvalifikaci, kde neměly jediného soupeře, protože Austrálie hrála asijskou kvalifikaci. Novozélanďanky postoupily bez ztráty kytičky až do finále, v němž deklasovaly 8:0 Fidži. Před pěti lety v Riu de Janeiru vypadly hráčky Nového Zélandu ve skupině, tři body proti Kolumbii na postup nestačily.
     
    USA

    Američanky patří mezi největší kandidátky na zisk zlatých medailí, ale první zápas jim hrubě nevyšel, když prohrály se Švédskem překvapivě vysoko 0:3. Nepodařila se jim tak odplata za brazilskou olympiádu z před pěti let, kdy se stejnými soupeřkami vypadly ve čtvrtfinále po penaltovém rozstřelu. Andonovskiho družina si je vědoma, že by v následujících dvou skupinových kláních měla bodovat za tři body. Ztráta proti Novému Zélandu a Austrálie by se rovnala velké senzaci, ani jeden z týmů nedosahuje švédských kvalit.
     
    Úvodní sestavy:

    Nový Zéland: Leatová – Bottová, Mooreová, Rileyová (C), Ercegová – Percivalová, Hassettová, Bowenová, Cleverleyová – Chanceová, Wilkinsonová.
    Náhradníci: Naylerová – Bungeová, Greenová, Longová, Rennieová, Rolstonová, Satchellová.

    USA: Naeherová – Dunnová, Davidsonová, Sonnettová, Dahlkemperová – Ertzová, Horanová, Lavelleová – Heathová, Lloydová, Rapinoeová (C).
    Náhradníci: Campbellová – Kruegerová, Macariová, S. Mewisová, Morganová, Pressová, Sauerbrunnová.

    Rozhodčí: Frappartová (FRA) – Nicolosiová (FRA), O'Neillová (IRL).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Fotbalistky Nového Zélandu vstoupili do utkání v bílých dresech. Američanky, jež plní roli obrovských favoritek, hrají v červeno-modré kombinaci.
     
    3
    Gólmanka Anna Leatová dostala těžkou malou domů od Rileyové. Poradila si v rámci možností dobře, před Heathovou odkopla míč do autu.
     
    4
    Nohama si zahrála i brankářka na druhé straně, a tedy Alyssa Naeherová. Měla ovšem výrazně více prostoru a času, obloučkem přenesla hru doprava na Dunnovou.
     
    5
    Za nákopem do vnitra pokutového území vystartovala Carli Lloydová. Míč zpracovala, avšak byla moc z úhlu, proto místo střely vrátila míč do zadních řad.
     
    6
    Akce Američanek pokračovala a nakonec se hráčky ze zámoří dostaly do šance. Střela Heathové měla dobrý směr, smolně ji však zblokovala Rapinoeová.
     
    7
    Novozélandská defenziva měla obrovské problémy s odkopem míče z vlastního pokutového území. Mooreová nastřelila Lloydovou a k jejímu štěstí se míč odrazil do rukavic brankářky.
     
    8
    Akce střídá akci, avšak jen na straně Američanek. Ty se znovu připravily o příležitost vlastní vinou, tentokráte Ertzová napálila Lavelleovou.
     
    8
    Konečně alespoň náznak útoku outsiderek. Olivia Chanceová zatáhla hrací předmět po levé lajně, načež nepřesně centrovala, Wilkinsonová neměla šanci balón dostihnout.
     
    9
    Zákrok musela předvést americká brankářka Alyssa Naeherová. Prověřila ji Lindsey Horanová, strážkyně svatyně vyrazila kulatý nesmysl mimo nebezpečí.
     
    9
    Američané právě vstřelili branku!
    Novozélanďanky neuspěly, a tak udeřilo na druhé straně! Výbornou práci odvedla Heathová, jež se dlouho nerozmýšlela a po přihrávce na její osobu z jedničky vysunula do gólovky ROSE LAVELLEOVOU, ta tváří v tvář gólmance zacílila nechytatelně k bližší tyči.
    9. Rose LAVELLEOVÁ - 0:1
     
    11
    Důležitý krok vstřelit první branku Američanky splnily. Nyní je na háčkách Nového Zélandu, jak se k nastalé situaci postaví, ale lze těžko očekávat, že by hru výrazně otevřely.
     
    12
    Fotbalistky Ameriky jsou všude o pomyslný krok napřed. Carli Lloydová v rychlostním souboji porazila Hassetteovou, ta ji následně přišlápla nohu.
     
    13
    Za dlouhým nákopem obránkyně Crystal Dunnové sprintovala Megan Rapinoeová. Balón dostihla na hrací ploše a nastřelila Bottovou, čímž vybojovala rohový kop.
     
    14
    Centr na hranici penalty neslavil úspěch. Brankářka Leatová si v poslední chvíli rozmyslela vyběhnutí, situaci za ni vyřešila Rileyová.
     
    15
    Hráčky Nového Zélandu kombinují, nicméně pouze na vlastní polovině. Američanky mají vlastní půli velmi dobře pokrytou.
     
    16
    Favoritky se z druhého gólu radovaly předčasně. Carli Lloydová sice dostala výbornou nahrávku a zkušeně přelobovala Leatovou, jenže v době pasu se nacházela v postavení mimo hru.
     
    17
    Svěřenkyně kouče Andonovskiho diktují tempo hry. Jsou si vědomi důležitosti zápasu a zisku tří bodů, zvláště po překvapivé porážce 0:3 se Švédskem.
     
    18
    Hannah Wilkinsonová si poradila dobře. Proti přesile se nedostala do příležitosti, ale ze zdánlivě ztracené situace vytěžila alespoň autové vhazování.
     
    19
    Nedorozumění mezi Lavelleovou a Ertzovou málem vedlo k rychlému protiútoku. Američanky měly štěstí, že si Bowenová neporadila se zpracováním.
     
    20
    Hlavu zvedla a do velkého vápna poslala Lindsey Horanová parádní nahrávku, na níž si naběhla Rose Lavelleová. Na druhý gól si musí počkat, z úhlu trefila boční síť.
     
    21
    Meikayla Mooreová na pravou stranu, kde viděla volnou kolegyni Rileyovou. Stoperka dlouho neotálel a nákopem poslala míč na útočnou polovinu.
     
    22
    Je to snad poprvé, co se Nový Zéland dokázal usadit na útočné polovině soupeřek. Cesta do šestnáctky zatím zůstává uzavřená.
     
    23
    Hodně slabý a nízký centr vyprodukovala Abby Ercegová. Crystal Dunnová rychle zareagovala a natlačil se před Wilkinsovou, aby pak hlavou usměrnila balón do autu.
     
    24
    Přetažený centr vyslaný z kopačky Heathové byl adresovaný Rapinoeové. Těsně před ní míč přizvedla mimo hrací plochu Catherine Bottová.
     
    25
    Rohový kop Američanek se bude opakovat. Nepříliš prudká hlavička Sonnettové zasáhla Davidsonovou, jež neváhala a míč znovu odpálila mimo hrací plochu.
     
    26
    Opět došlo k zakončení, a to výrazně nebezpečnějšímu. Carli Lloydová viděla prostor na zadní tyči, ten však o pár čísel minula.
     
    27
    Pod tlakem Meikayla Mooreová musela hrát do autu. Jakmile se otočila, už měla před sebou Lloydovou, hrát konstruktivně nepřicházelo v úvahu.
     
    28
    Američanky se dnes podruhé slavily pojistku vedení, ale i v tomto případě příliš brzy. Pomezní rozhodčí nejprve pustila akci, ale po gólové střele Heathové správně odmávala ofsajd asistující Lloydové.
    28.
     
    29
    Za dlouhým odkopem Leatové vystartovala Chanceová. Proti dvěma stoperkám neměla šanci, avšak zabojovala, a to se také cení.
     
    30
    Fotbalistky Spojených států zklidňují hru kombinací v blízkosti poloviny hřiště. Novozélandská defenziva je poměrně daleko zatažená.
     
    31
    Do třetice gól, který neplatil z důvodu postavení mimo hru. A opět za to mohla asistující hráčka. Rapinoeová se z gólu neradovala ani vteřinu.
    31. Také Rapinoeovou připravil o zápis do střelecké listiny zdvižený praporek pomezní rozhodčí
     
    32
    Poslední minuty hra probíhá pouze na obranné polovině Nového Zélandu. Hráčky v bílých dresech kvalitnějším soupeřkám vůbec nestačí.
     
    33
    Držení míče je ve prospěch Američanek, drží se na šedesáti procentech. Dahlkemperová zkusila hru zrychlit pasem na Lloydovou, před tou zasáhla Rileyová.
     
    34
    To je neuvěřitelné. Čtvrtý gól, který neplatí pro ofsajd! Hlavou skórovala po výborném centru z pravé strany Lindsey Horanová, pomezní ale zase měla dobré oko.
    34.
     
    35
    Enormní tlak Američanek pokračuje. Už jen čtyři neuznané góly pro ofsajd jsou jasným důkazem, že si favoritky jdou pro pojištění těsného náskoku.
     
    36
    To ovšem zatím nepřichází a jak je známo, tak ve fotbale stačí jediná akce, aby se zápas začal ubíhat úplně jiným směrem. Novozélanďanky ale nevypadají na to, že by měly vzdorovat.
     
    37
    Po dlouhé časové odmlce si míče užila i Alyssa Naeherová, jež obdržela malou domů od Davidsonové. z jedničky předala Sonnettové.
     
    38
    Příkladně zabojovala do defenzivy Ria Percivalová. Vložila před rozběhnutou Heathovou tělo a nechala míč dokutálet mimo hrací plochu. Leatová bude odkopávat.
     
    39
    Opět jsme mohli sledovat hru nohama v podání Naeherové. Tentokráte vsadila na rychlý odkop, jímž našla volnou spoluhráčku Lavelleovou u půlicí čáry.
     
    40
    Snaha založit rychlý protiútok Novozélanďankám nevyšla. Abby Dahlkemperová očekávala dlouhý pas za obranu, adresátku Wilkinsonovou s přehledem udržela na zádech.
     
    41
    Poskakující hrací předmět v pokutovém území soupeřek chtěla trefit Lindsey Horanová. Jenže zasáhla pouze protihráčku Rileyovou. Jasný útočný faul.
     
    42
    Novozélanďanky si balónu dlouho neužily. Betsy Hassettová musela hrát pod tlakem, nahrávka naslepo k pravé lajně skončila u Dunnové.
     
    43
    Pěknou kličkou se Carli Lloydová vyhnula Bottové, jenže ta ještě dokázala píchnout do balónu a napálit ruku protihráčky. Opět se píská v neprospěch USA.
     
    44
    Jako blesk z čistého nebe mohl přijít gól Nového Zélandu. Výborný centr na hlavu Hannah Wilkinsonová ve vyrovnání nepřetavila, těsně minula prostor u zadní tyče.
    44. Wilkinsonovou dělily od vyrovnání decimetry
     
    45
    Američané právě vstřelili branku!
    Tenhle gól už bude platit! Američanky střílí branku do šatny a tím nejspíše stvrzují svůj tříbodový zisk. Přetažený centr vrátila Rapinoeová do prostoru, kde stála LINDSEY HORANOVÁ, jež hlavičkou z malého vápna rozvlnila síť.
    45. Lindsey HORANOVÁ - 0:2
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Američanky zatím potvrzují papírové předpoklady a po prvním poločasem vedou nad Novým Zélandem 2:0. Skóre utkání otevřela v 9. minutě středopolařka Rose Lavelleová a v poslední minuta základní hrací doby první půle posunula stav do aktuálního stavu Lindsey Horanová. Rozdíl mohl být daleko vyšší, fotbalistky ze zámoří totiž vstřelily už šest branek, čtyři však byly odvolány z důvodu ofsajdového postavení. Přesto svěřenkyně kouče Andonovskiho s přehledem směřují za ziskem tří bodů.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 14:33.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Ani jeden z trenérů neudělal o poločasové přestávce žádnou změnu v sestavě. Oba celky pokračují v původním rozložení.
     
    48
    Američanky tlačí od zahájení druhé půle. Zřejmě nemají dost a chtějí vyrovnat skóre, jehož minusovou hodnotu jim způsobily Švédky.
     
    49
    Výborně zareagovala brankářka Anna Leatová, jež vystartovala z brankové čáry a ukryla kulatý nesmysl před sprintující Lloydovou.
     
    50
    Dlouho se fotbalistky v bílých dresech z míče neradovaly. Abby Ercegová musela rychle jednat, ve snaze přihrát po lajně míč usměrnila do zámezí.
     
    51
    Zkušeně si počínala Crystal Dunnová, která nejprve počkala na pohyb protihráčky a až pak volila řešení. Nahrála dozadu gólmance.
     
    52
    Hráčky v červeno-bílých dresech jsou zpět na útočné polovině. Výměna míče mezi Rapinoeovou a Heathovou proběhla bez problémů, střela prví jmenované ovšem proletěla vysoko nad břevnem.
     
    53
    Na hranici šestnáctky Nového Zélandu došlo k tvrdému střetu mezi Cleverleyovou a Lavelleovou. Rozhodčí vyhodnotila střet jako nešťastný incident.
     
    54
    Tierna Davidsonová si v poslední chvíli rozmyslela zakončení z dvaceti metrů. Možná škoda, protože místo toho nahrála za paty Dunnové a darovala tak soupeřkám autové vhazování.
     
    55
    Jenže Sermanniho družina není dobrá v kombinaci, což znovu potvrdila. Po dvou nahrávkách Hassettová nakopla balón dopředu, mimo dosah některé ze spoluhráček.
     
    56
    Kratší dobu se nehrálo, protože si ošetření vyžádala Olivia Chanceová. Naštěstí to ale nevypadá na zranění vážnějšího rázu.
     
    57
    Levou stranou pokusila štěstí Betsy Hassettová. Dostala se i k centru, který se jí nepodařil, poslala balón do rukavic brankářky.
     
    58
    Rychle na druhou stranu. Lindsey Horanová se prodrala mezi dvěma protihráčkami, ovšem až ke střele se nedostala, stopku jí vystavila třetí v pořadí Bottová.
     
    59
    Brankářka Alyssa Naeherová vystartovala daleko z brány, aby vypomohla s rozehrávkou. Mimo velké pokutové území našla přesně prostor, kde se pohybovala Sonnettová.
     
    60
    Hrotová útočnice Carli Lloydová mířila za třetím gólem Američanek. Napřáhla levačkou a mířila k bližší tyči, leč rozvlnila akorát boční síť.
     
    61
    Hodina zápasu je minulostí, do konce základní hrací doby zbývá posledních třicet minut. Američanky vedou nad Novým Zélandem 2:0 a směřují za očekávaným ziskem tří bodů.
     
    62
    Zámek kolem pokutového území Novozélanďanek se utahuje víc a víc. Outsiderky brání ze všech sil, ty však postupně ubývají.
     
    63
    Američané právě vstřelili branku!
    Hodně smolný vlastní gól si vstřelila ABBY ERCEGOVÁ. Ve snaze odvrátit centr zleva do bezpečí zasáhla míč takovým způsobem, že jej poslala obloučkem přes bezmocnou brankářku.
    63. Abby ERCEGOVÁ vlastní - 0:3
     
    65
    Střídání v týmu Nový Zéland: ze hřiště odchází Olivia Chanceová, přichází Paige Satchellová.
     
    66
    Zdvižený praporek pomezní rozhodčí zastavil v rozletu fotbalistky Nového Zélandu. Postavení s obranou si nepohlídala nově příchozí Paige Satchellová.
     
    67
    Nejprve ofsajd, nyní nedovolený zákrok. Satchellová se chtěla uvést určitě v lepším světle, na druhou stranu je na ní vidět velká chuť do hry.
     
    68
    Střídání v týmu USA: ze hřiště odchází Rose Lavelleová, přichází Sam Mewisová.
    Střídání v týmu USA: ze hřiště odchází Megan Rapinoeová, přichází Christen Pressová.
     
    69
    Christen Pressová mohla brzy po příchodu na trávník rozvlnit síť. Rána z halfvoleje nebyla špatnou volbou, ale trefila poslední bránící hráčky v dresu soupeřek.
     
    70
    V pokračující akci dnes už popáté v americkém případ úřadoval praporek pomezní. Heathová se vracela s obranou příliš pozdě.
     
    71
    Příliš prudký střílený centr dostala do nohou Carli Lloydová. Pravačkou ho pouze odrazila mimo dosah spoluhráček a k nohám Percivalové.
     
    72
    Nový Zéland právě vstřelil branku!
    Přichází snížení! Satchellová využila mizerného odkopu a následného zaškobrtnutí Dahlkemperové. S očima nahoře nahrála pod sebe BETSY HASSETOVÉ, která trefila pravý horní roh americké svatyně.
    72. Betsy HASSETTOVÁ - 1:3
     
    74
    Střídání v týmu USA: ze hřiště odchází Carli Lloydová, přichází Alex Morganová.
     
    75
    Novozélanďanky vstřelený gól pořádně nakopl. Hrají s balónem na vlastní polovině a hledají další mezeru v defenzivě favoritek.
     
    76
    Hodně odvážná malá domů v podání Bowenové, kterou málem vystihla čerstvá Morganová. Leatová odkopla těsně před její pravou nohou.
     
    77
    Situaci klidní Abby Dahlkemperová. Zacouvala blíže vlastní bráně, aby měla větší prostor pro rozehrávku, načež si vybrala Heathovou.
     
    78
    Alex Morganová ve skluzu z malého vápna mířila do boční sítě. I v případě gólu by se však skóre neměnilo, protože nahrávající Horanová přebírala balón v ofsajdu.
     
    79
    Špatnou rozehrávku Davidsonové soupeřky nepotrestaly. Wilikinsonová si poradila se zpracováním, jenže se jí nedostalo podpory a sama proti třem neměla šanci.
     
    80
    Střídání v týmu Nový Zéland: ze hřiště odchází Daisy Cleverleyová, přichází Gabi Rennieová.
     
    81
    Američané právě vstřelili branku!
    Hráčky USA stvrzují své vítězství, tříbrankový náskok jim vrátila CHRISTEN PRESSOVÁ. Využila skutečnosti, že Rileyová podskočila centr Ertzové, pravačkou pak vystřelila nechytatelně k pravé tyči.
    81. Christen PRESSOVÁ - 1:4
     
    83
    Katie Bowenová poslala centr od rohového praporku směrem do brány. Gólmanka Naeherová se i přes velkou snahu k míči neprobojovala, situaci za ni vyřešila Dahlkemperová.
     
    83
    Střídání v týmu USA: ze hřiště odchází Lindsey Horanová, přichází Catarina Macariová.
     
    84
    Střídání v týmu USA: ze hřiště odchází Crystal Dunnová, přichází Casey Kruegerová.
     
    85
    Svěřenkyně trenéra Andonovskiho kontrolují závěr střetnutí. Novozélanďanky se ani nesnaží klást odpor, obeznámeny se svou porážkou.
     
    86
    Střídající Casey Kruegerová zrychlila hru nahrávkou po lajně, kde viděla volnou Sonnettovou. Ta doběhla až k rohovému praporku, odkud vyslala centr do rukavic gólmanky.
     
    87
    Střídání v týmu Nový Zéland: ze hřiště odchází Betsy Hassettová, přichází Annalie Longová.
     
    87
    Američané právě vstřelili branku!
    Pověstného „bůra“ završila ALEX MORGANOVÁ. Pravým stehnem si zpracovala nahrávku Pressové, načež křižnou střelou k levé tyči poslala balón mimo dosah Leatové.
    87. Alex MORGANOVÁ - 1:5
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby tři minuty.
     
    90+1
    Morganová chtěla ke gólu přidat i asistenci. Ale spoluhráčky její úmysl zpětného pasu nepochopily, Sonnettová natahovala nohu za sebe marně.
     
    90+2
    Přenesení hry vyšlo Dahlkemperové na jedničku. Adresátka Davidsonová nikam nespěchala, z poloviny hřiště zapojila malou domů do hry Naeherovou.
     
    90+3
    Stav zápasu chtěla upravit Catarina Macariová. Dobře myšlenému technickému pokuse však dala přílišnou výšku, balón prosvištěl nad břevnem.
     
    90+3
    Američané právě vstřelili branku!
    Šestý americký gól nakonec přeci jen padl. Pressová dávala instinktivně míč pod sebe a byla to CATHERINE BOTTOVÁ, jež si srazila balón do vlastní brány. Kdyby měla přehled o hře, tak by míč zřejmě pouštěla, protože v jejím okolí nebyla žádná z protihráček.
    90+3. Catherine BOTTOVÁ vlastní - 1:6
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 43 % : 57 %.
    Střely na branku: 3:6. Střely mimo: 2:3. Rohy: 2:5. Ofsajdy: 2:6. Fauly: 2:7.
     
    Americké fotbalistky ve druhém skupinovém klání potvrdily roli velkých favoritek a částečně daly zapomenout na nečekanou porážku od Švédek, Novozélanďanky dnes vyprovodily z trávníku debaklem 6:1.

    První poločas přinesl šest gólů, ale jen dva regulérní. O branky se postaraly Rose Lavelleová a Lindsey Horanová, jež zadělaly na americký úspěch. Ve druhém poločase bylo zřejmé, že fotbalistky ze zámoří mají více sil a výsledkem byly další góly v novozélandské síti. Střeleckou listinu doplnily Christen Pressová a Alex Morganová, dva góly si outsiderky vstřelily samy. Jednou ale mířily i do správné brány, o čestný úspěch se zasloužila Paige Satchellová.

    Hráčky USA čeká souboj o druhé místo proti Austrálii 27. července. Nový Zéland tentýž den zakončí svou pouť turnajem zápasem proti Švédsku.
     
    To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších olympijských přenosů se budu těšit na počtenou. (15:26:14)

    Milan Huppert

    Góly: 72. Hassettová (Satchellová) – 9. Lavelleová (Heathová), 45. Horanová (Rapinoeová), 63. Ercegová (vla.), 81. Pressová (Ertzová), 87. Morganová (Pressová), 90+3. Bottová (vla.)


    Držení míče: 43 % : 57 %.
    Střely na branku: 3:6. Střely mimo: 2:3. Rohy: 2:5. Ofsajdy: 2:6. Fauly: 2:7.
    Nový Zéland: Leatová – Bottová, Mooreová, Rileyová (C), Ercegová – Percivalová, Hassettová (87. Longová), Bowenová, Cleverleyová (80. Rennieová) – Chanceová (65. Satchellová), Wilkinsonová.
    Náhradníci: Naylerová – Bungeová, Greenová, Longová, Rennieová, Rolstonová, Satchellová.

    USA: Naeherová – Dunnová (84. Kruegerová), Davidsonová, Sonnettová, Dahlkemperová – Ertzová, Horanová (83. Macariová), Lavelleová (68. S. Mewisová) – Heathová, Lloydová (74. Morganová), Rapinoeová (C) (68. Pressová).
    Náhradníci: Campbellová – Kruegerová, Macariová, S. Mewisová, Morganová, Pressová, Sauerbrunnová.

    Rozhodca: Frappartová (FRA) – Nicolosiová (FRA), O'Neillová (IRL)