Prehľad udalostí na LOH Tokio 2020 - 4. deň sk (kon.)
koniec udalosti
Prehľad udalostí na LOH Tokio 2020 - 4. deň

cz Pondelok 26.07.2021, 00:05Olympijské hry
     
    Ze třetího dne je to vše, děkuji za pozornost. (18:32:54)
    Medailové pořadí zemí po 3. dnu soutěží
     
    Ze světového dění je hlavní senzací dne porážka čínského páru ve finále smíšené čtyřhry stolního tenisu, porážka čínského páru ve skocích z desetimetrové věže a vítězství hongkongského fleretisty, který v semifinále porazil našeho Choupenitche. Výběrem víceletého gymnázia by se dalo nazvat finále skateboardové disciplíny street žen, jelikož o medaile se podělily dvě 13leté a jedna 16letá dívka. Vítězná Japonka Momidži Nišijová je druhou nejmladší ženou s olympijským zlatem v historii.
     
    Je za námi úplně šílený třetí olympijský den, který nejprve natěšeným českým fanouškům ukázal hodně odvrácenou tvář, aby je poté pořádně rozradostnil! Nejprve totiž skvěle rozjetou kvalifikaci skeetařů v samotném závěru zazdil Jakub Tomeček, vzápětí Ondřej Cink v momentě, kdy chtěl zaútočit ze skupiny bojující o bronzovou medaili, dostal defekt zadního kola a závod pro něj skončil. Jen pár desítek minut poté však zazářil kanoista Lukáš Rohan, který napodobil svého otce a také veze domů stříbrnou medaili z vodního slalomu, a senzačně také fleretista Alexander Choupenitch, který podlehl pouze v semifinále pozdějšímu vítězi a veze domů první českou šermířskou medaili po 113 letech!
    Skvěle hrají české tenistky. Ve druhém kole své zápasy zvládly tři z nich, Barbora Krejčíková, Karolína Plíšková a Markéta Vondroušová. Pouze Petru Kvitovou dohnaly tokijské podmínky a vlastní hlava a vypadla s mnohem slabší hráčkou.
    V plaveckém bazénu splnila povinnost Barbora Seemanová postupem do semifinále kraulařské dvoustovky, senzačně ji doplnila také Kristýna Horská na krátké polohovce. Karel Lavický dnes měl i na své poměry hodně nepodařený den ve všech jízdách své třídy.

    Slovenské fanoušky potěšil boxer Andrej Csemez hladkým postupem do osmifinále, Martina Repiská historicky první výhrou slovenského badmintonu na olympijských hrách a stolní tenista Yang Wang postupem do třetího kola. Po skvěle zvládnuté kvalifikaci se hodně věřilo kanoistovi Mateju Beňušovi, ale ten nebyl v semifinále a poté ani ve finále v ideálním rozpoložení a skončil na 6. místě, což je dosud nejlepší slovenský výsledek na hrách.
     
    Konec soutěží 3. dne.
     
    18:10
    Volejbal

    Brazilci se dokázali vyhrabat z nepodařeného začátku zápasu a v prestižním derby s Argentinou nakonec potvrdili roli favorita a vítězí, i když po skutečně tuhém boji a až v 5. setu, takže pouze za 2 body! Argentinci jsou určitě smutní, že ztratili vedení 2:0, ale i bod se jim bude v konečtém účtování nesmírně hodit.

    Brazílie – Argentina 3:2 (-19, -21, 16, 21, 14)
     
    17:37
    Volejbal

    Ačkoliv Brazílie ve čtvrtém setu znovu vůbec nechytila začátek, dokázala se do nej vrátit, otočila ho a o vítězi zápasu s Argentinou v turnaji mužů musí rozhodnout tiebreak!
     
    17:00
    Volejbal

    Aktuálně se ještě dohrává volejbalové utkání turnaje mužů, třaskavé jihoamerické derby Brazílie s Argentinou. Brazilci senzačně prohráli první dva sety, ve třetím se už vzchopili a živí naději na obrat. Právě začal čtvrtý set.
     
    16:54
    Jachting

    Na čele závodu mužů ve třídě Laser je po 3 jízdách Fin Kaarle Tapper.
    U žen ve třídě Laser Radial vede po 4 jízdách Norka Line Hoestová.
    Ve windsurfařské třídě RS:X je mezi ženami po 6 jízdách první Francouzka Charline Piconová.
    A mezi muži ve třídě RS:X dnes Karel Lavický hned dvě jízdy nedokončil, z toho jednu z důvodu diskvalifikace. V průběžném pořadí je po 6 jízdách předposlední, jen s těsným náskokem na posledního windsurfaře z Thajska.
     
    16:50
    Ragby 7

    Výsledky druhého bloku zápasů turnaje mužů:
    Velká Británie – Japonsko 34:0 (skupina B)
    Fidži – Kanada 28:14 (skupina B)
    Nový Zéland – Argentina 35:14 (skupina A)
    Austrálie – Korea 42:5 (skupina A)
    USA – Irsko 19:17 (skupina B)
    Jižní Afrika – Keňa 14:5 (skupina B)

    V tomto bloku dopadla všechna utkání podle papírových předpokladů.
     
    Plážový volejbal

    Poslední pondělní blok zápasů přinesl tyto výsledky:
    Miki Išiiová, Megumi Murakamiová (JPN) – Laura Ludwigová, Margareta Kozuchová (GER) 0:2 (17, 20)
    Anouk Vergeová-Depreová, Joana Heidrichová (SUI) – Katja Stamová, Raisa Schoonová (NED) 2:0 (20, 18)
    Anders Berntsen Mol, Christina Sandlie Sorum (NOR) – Pablo Herrera Allepuz, Adrian Gavira Collado 2:0 (17, 22)
     
    16:32
    Statistické okénko

    Dříve zmíněná badmintonová výhra Martiny Repiské nad soupeřkou z Guatemaly je historicky prvním vítězstvím slovenského badmintonu na olympijských hrách!
     
    16:30
    Basketbal 3x3

    Výsledky 11. a 12. bloku zápasů základních skupin:
    Francie – Mongolsko (ženy) 22:18
    Itálie – USA (ženy) 13:17
    Nizozemsko – Belgie (muži) 17:18
    Polsko – Čína (muži) 19:21

    USA – Čína (ženy) 21:19
    Francie – ROV (ženy) 17:14
    ROV – Lotyšsko (muži) 19:15
    Nizozemsko – Polsko (muži) 22:20

    V ženském turnaji je situace ve skupině před posledním kolem zápasů pořádně zamotaná. Jisté je, že přímý postup do semifinále mají v kapse Američanky a že pro Rumunsko a Mongolsko turnaj po skupině skončí. Ale o druhé přímé postupové místo svedou boj Rusky, Číňanky a Japonky. V nejlepší pozici jsou Rusky a mají přijatelného soupeře Itálii, Číňanky budou hrát se slabým Mongolskem a Japonky by pro udržení šance musely zaskočit USA. Francie s Itálií jdou zcela jistě do čtvrtfinále.

    V turnaji mužů maji jistý postup do semifinále Srbové a nejlepší pozici pro zisk druhého přímého místa mají Nizozemci, kteří však o něj svedou možná přímý souboj s Lotyši. Malou šanci však mají ještě Belgičané, kteří budou hrát s Poláky, a Rusové, kteří by pro její udržení museli porazit Srby. Co se týče čtvrtfinále, tam ještě mohou postoupit všechny ostatní země.
     
    16:20
    Házená

    Švédové se po Bahrajnu nečekaně nadřeli i s nejslabším týmem skupiny B Japonskem. Nedokázali si vypracovat větší náskok a museli hrát naplno až do konce, aby zapsali další povinné dva body.

    Japonsko – Švédsko 26:28 (14:17)
     
    16:17
    Basketbal

    Úřadující mistři světa Španělé si na úvod turnaje připsali povinnou výhru nad papírově nejslabším celkem skupiny C. Již v poločase vedli o 20 bodů a v závěru si mohli dovolit trochu polevit.

    Japonsko – Španělsko 77:88 (14:18, 28:48, 56:69)
     
    16:12
    Pozemní hokej

    Poslední dva pondělní zápasy turnaje žen se obešly bez překvapení, ačkoliv Novozélanďanky nedokázaly přehrát Japonsko o více než jeden gól. Němky si pak v pohodě pohlídaly potřebné vítězsví s Indií.

    Japonsko – Nový Zéland (0:0, 1:2, 0:0, 0:0)
    Německo – Indie 2:0 (1:0, 0:0, 1:0, 0:0)
     
    16:01
    Taekwondo

    Konečné pořadí mužů do 80 kg:
    1. Maksim Chramcov (ROC)
    2. Saleh el-Šarabaty (JOR)
    3. Toni Kanaet (CRO)
    3. Seif Eissa (EGY)
    5. Richard Andre Ordemann (NOR)
    5. Nikita Rafalovič (UZB)
    7. Faysal Sawadogo (BUR)
    7. Achraf Mahboubi (MAR)
     
    15:55
    Taekwondo

    Mezi muži do 80 kg nebylo ve finále co řešit. Neohrožená světová jednička Rus Maksim Chramcov se ve 23 letech dočkal posledního vítězství, které mu v kariéře chybělo! O rok mladšího Jordánce Saleha el-Šarabatyho, bronzového z posledního MS, porazil naprosto jednoznačně. Bronzové medaile posbírali Egypťan Seif Eissa a poněkud překvapivě Chorvat Toni Kanaet.

    Libor Štěpán