Do 57 kg - eliminace a čtvrtfinále (ženy) (kon.) | Do 73 kg - eliminace a čtvrtfinále (muži) (kon.)
Do 57 kg - opravy, semifinále a finále (ženy) N. Gjakovová (KOS) (kon.) | Do 73 kg - opravy, semifinále a finále (muži) Š. Óno (JPN) (kon.)
koniec udalosti
Do 73 kg - eliminace a čtvrtfinále (muži)

cz Pondelok 26.07.2021, 04:00Olympijské hry - judo
     
    Ve váhové kategorii judistů do 73 kilogramů bude bojovat o prvenství domácí Šohej Ono, Mongol Tsogtbaar Tsend-Ochir, Gruzínec Laša Šavdatuašvili a Jihokorejec An Sangrim. K vidění nebylo žádné větší překvapení, neboť do role největších favoritů byli pasováni obhájce zlata Ono a spolu s ním i Šavdatuašvili, přičemž oba se do semifinále probojovali. Otázkou zůstává, kdo z jakého kovu medaili dostane. Odpověď na tuto otázku dostaneme v zhruba okolo 10 hodin SEČ, kdy v Japonsku startuje odpolední program. I ke sledování tohoto přenosu jste srdečně zváni. (08:16:08)
     
    Dopolední program judistů skončil.
     
    Posledním semifinalistou je Jihokorejec An Changrim! V tomto střetnutí jsme čekali na rozuzlení dokonce více jak osm minut, Izraelec Butbul prohrál na techniku o-uči-gari.
     
    Zbývá obsadit poslední volné místo. To třetí zaplnil Gruzínec Laša Šavdatuašvili, jenž s Maregelidonem soupeřil přes šest minut, aby nakonec zvítězil na o-uči-gari.
     
    O medaili si zabojuje také Mongol Tsogtbaar Tsend-Ochir, který v těsném duelu, v němž rozhodovala každá chyba, porazila na waza-ari a techniku seoi-nage Kosovana Gjakovu.
     
    Prvním semifinalistou je největší favorit Šohej Ono. S Orujovem strávil na tatami tři minuty a čtvrt, pak jej porazil na ippon.
     
    Čtvrtfinálové složení je kompletní. Osmičku doplnil Izraelec Butbul, jenž potvrdil roli papírového favorita a Moldavana Sterpua porazila na ippon po dvou a čtvrt minutách.
     
    Mezi nejlepším osmi je také Jihokorejec An. V souboji dvou hráčů pocházejících z asijského kontinentu vyřídil Uzbeka Turajeva.
     
    Dočkáme se kanadského účastníka i mezi muži? Už ve čtvrtfinále je Arthur Margeliddon, jenž uspěl v souboji s Kazachem Smagulovem.
     
    To Gruzínec Laša Šavdatuašvili potřeboval k postupu rovné čtyři minuty. O výhře nad Housseinem z Džibutska rozhodlo waza-ari, technika uči-mata.
     
    Ippon a osmifinálové vítězství oslovil Mongol Tsogtbaatar Tsend-Ochir. Monačan Bessi dlouho odolával, ale ke čtyřem minutám utkání nedošlo.
     
    Kosovan Akil Gjakova pokračuje v cestě turnajem, už je ve čtvrtfinále. Do něj se dostal přes Švéda Maciase na waza-ari a techniku sumi-otoši.
     
    Ve hře nadále zůstává i horský adept na zlato Šohej Ono. Během tří minut dokázal ukončit tureckého protivníka Ciloglua.
     
    O semifinále zabojuje ázerbájdžánský reprezentant Rustam Orujov. O jeho vítězství nad Tádžikistáncem Makhmadbekovem rozhodla technika harai-makikomi.
     
    Ippon a technika ko-soto-gake posunula do osmifinále Moldavce Sterpua, který tímto způsobem vyřadil z turnaje Kubánce Estradu.
     
    Uzbek Turajev svedl těžký souboj s německým konkurentem Wandtkem. Nakonec zvítězil díky soupeřově pasivitě po pěti a půl minutách, za kterou vyfasoval červenou kartu.
     
    O čtvrtfinále zabojuje rovněž Jihokorejec An. A že se pořádně nadřel! I on zvítězil na o-uči-gari, Basileho přemohl po osmi a půl minutách tuhého boje.
     
    Zajímavý souboj byl k vidění mezi Smagulovem z Kazachstánu a Karapetjanem z Arménie. Po šesti a půl minutách nakonec rozhodlo waza-ari a technika o-uči-gari ve prospěch prvního jmenovaného.
     
    Waza-ari ve prospěch Kanaďana Margelidona. S Hamadem strávil na tatami celé čtyři minuty, ale zatímco neměl jediný trest, tak soupeř měl dvě žluté karty.

    Milan Huppert

    Program eliminací
    Somon Makhmadbekov (TJK) - Ahmad Alikaj (EOR)
    Akil Gjakova (KOS) - Ahmed Ayash (YEM)
    Eduardo Barbosa (BRA) - Guillaume Chaine (FRA)
    Fethi Nourine (ALG) - Mohamed Abdalrasool (SUD)
    Rustam Orujov (AZE) - Musa Moguškov (ROC)
    Bilal Ciloglu (TUR) - Younis Eyal Slman (JOR)
    Alexandru Raicu (ROU) - Šohej Ono (JPN)
    Tommy Macias (SWE) - Victor Scvortov (UAE)
    Tsogtbaatar Tsend-Ochir (MGL) - Mamadou Samba Bah (GUI)
    Cedric Bessi (MON) - Lucas Diallo (BUR)
    Chamara Repiyallage (SRI) - Aden-Alexandre Houssein (DJI)
    Arthur Margelidon (CAN) - Sulaiman Hamad (KSA)
    Žansaj Šmagulov (KAZ) - Ferdinand Karapetjan (ARM)
    An Changrim (KOR) - Fabio Basile (ITA)
    Igor Wandtke (GER) - Chichmatilloch Turajev (UZB)
    Magdiel Estrada (CUB) - Victor Sterpu (MDA)