Lok. Moskva – Lazio 0:3 (kon.) | Galatasaray – Marseille 4:2 (kon.) | CZ Belehrad – Razgrad 1:0 (kon.)
Midtjylland – Braga 3:2 (kon.) | Rapid Viedeň – West Ham 0:2 (kon.) | D. Záhreb – Genk 1:1 (kon.)
Real Betis – Ferencvároš 2:0 (kon.) | Leverkusen – Celtic 3:2 (kon.) | Brøndby – Lyon 1:3 (kon.)
Rangers – Sparta Praha 2:0 (kon.) | Eindhoven – Sturm Graz 2:0 (kon.) | Monaco – Sociedad 2:1 (kon.)
Leicester – Légia Varšava 3:1 (kon.) | Olympiakos – Fenerbahce 1:0 (kon.) | Frankfurt – Antverpy 2:2 (kon.)
koniec
Glasgow Rangers
2:0 (1:0)
AC Sparta Praha
cz Štvrtok 25.11.2021, 21:00 • Ibrox Stadium, Glasgow • Európska liga • Skupina A
Predzápasové kurzy
     
    Ode mne je to pro dnešek už bohužel vše. S konstatováním, že Spartu v této sezóně čeká už jen jedno utkání v Evropské lize, se s vámi loučím a přeji pěkný zbytek čtvrtečního večera. (23:06:21)
     
    Po zápase se můžeme pustit do lehkých spekulací, je zjevné, že Matěj Pulkrab odehrál dobré utkání a nejspíš si zasloužil trochu víc prostoru, než kolik mu ho Pavel Vrba dopřál. Stejný názor vyslovila řada expertů. Ani nasazení Ladislava Krejčího mladšího na stopera nebylo úplně ideální, jeho špatné vystoupení sehrálo svou roli při první inkasované brance a jeho ofenzivní schopnosti ve hře Pražanů scházely. Mezi nejlepší hráče Letenských bych se nebál zařadit také Davida Moberga Karlssona, jenž si možná také zasloužil podstatně větší porci minut na trávníku.
     
    Statistiky utkání z pohledu Rangers:

    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 5:4.
    Střely mimo: 5:5.
    Rohy: 3:6.
    Ofsajdy: 2:1.
    Fauly: 8:11.
     
    Pavel Vrba po utkání: "Prohráli jsme, což musíme hodnotit negativně. Druhý gól jsme si dali úplně sami. V závěru jsme měli šance, ale tam se to od nás odvrátilo zády. Odehráli jsme slušné utkání, ale body jsme nezískali. Samozřejmě budeme chtít proti Brondby vyhrát a postoupit do jarní části evropských pohárů, což je náš cíl."
     
    Duel Rangers se Spartou tak končí vítězstvím Glasgow 2:0! Skotský celek si výhru v tomto duelu zasloužil, protože Pražané byli směrem kupředu dlouhou dobu zcela neškodní. Solidní příležitosti si vypracovali až v závěru utkání, jenže ani je nedokázali proměnit, takže dva góly Alfreda Morelose dnes svěřencům trenéra van Bronckhorsta na tři body stačí. Pravdou však je, že jeho druhý zásah nese značný podpis Filipa Panáka, který mu tuto trefu nabídl jako na zlatém podnose.

    Rangers tak mají zajištěnou druhou pozici v tabulce skupiny A Evropské ligy. Dozajista tak postoupí do vyřazovací části soutěže.

    Sparta má naopak jistotu, že na jaře už Evropskou ligu hrát nebude. V posledním zápase základní skupiny se s Brondby utká o třetí místo ve skupině a o postup do Evropské konferenční ligy. K tomu jí stačí na Letné uhrát s dánským celkem remízu.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    90+3
    Letenští ještě spěchají s jedním útokem kupředu. Rozhodčí Makkelie ani nenechal doběhnout celé tři nastavené minuty do konce a ukončuje zápas.
     
    90+3
    Běží poslední minuta utkání a s nadějemi Sparty na postup v Evropské lize to vypadá už velice bledě. James Tavernier bude vhazovat u pravé lajny a nijak s tím nespěchá.
     
    90+2
    Bořek Dočkal a po něm David Moberg Karlsson šikovně prodloužili míč z pravé strany do vápna Glasgow, následně ale v šestnáctce Rangers chyběl hráč, který by situaci zakončil.
     
    90+2
    Dobře směrem dozadu zapracoval Barišić, který dostoupil Pulkraba a přihrávku od Dočkala poslal na tribunu.
     
    90+1
    Arbitr Makkelie nastavuje tři minuty nad rámec základní hrací doby. Krejčí ml. chtěl přihrát na pravou stranu Karlssonovi, jeho pas obrana Rangers projít nenechala.
     
    90
    Běží poslední minuta základní hrací doby. Podavači míčů znovu nespěchají s tím, aby hodili merunu fotbalistům Rangers, kteří se za to určitě nezlobí. Více se tak nehraje, než aby tomu bylo naopak.
     
    89
    Střídání v týmu Rangers FC: ze hřiště odchází Steven Davis, přichází John Lundstram.
     
    89
    Pulkrab vyhrál hlavičkový souboj na hranici velkého vápna, následně však sudí Makkelie píská ruku Karabce, Glasgow bude střídat.
     
    88
    Strážce svatyně Rangers asi vzal poslední odhodlání Pražanům, kteří přišli o míč, James Tavernier ho bude autovým vhazováním vracet na hrací plochu.
    87. Spartě dnes není přáno, McGregor dál drží čisté konto
     
    87
    Allan McGregor předvedl neuvěřitelné dva brankářské zákroky na čáře! Nejprve skvěle reflexivně vyrazil hlavičku Krejčího z malého vápna a následně vykopl i dorážku Pulkraba, před tímhle nelze než smeknout, parádní představení gólmana Rangers!
     
    86
    Bořek Dočkal ve skluzu poslal míč do šestnáctky soupeře. Podavač míčů mu odmítl hodit balon. Následně Sparta dokázala rozehrát, Pražané mají další roh.
     
    85
    Celek z hlavního města České republiky má už jen pár minutek na to, aby s utkáním něco udělal. Holec vyběhl skoro až na polovinu hřiště, aby přihrál Hanckovi.

    Petr Šatalík

    Góly: 15. Morelos (Hagi), 49. Morelos

    Karty:   45. Hagi (RFC), 57. Barišić (RFC) – 46. Ladislav Krejčí ml. (SPA)


    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 5:4. Střely mimo: 5:5. Rohy: 3:6. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 8:11.
    Glasgow Rangers: McGregor – Barišić, Bassey, Goldson, Tavernier (C) – Kamara, S. Davis (89. Lundstram) – Kent (80. F. Sakala), Hagi (66. Patterson), Aribo (81. Arfield) – Morelos.
    Náhradníci: Robby McCrorie, McLaughlin – Lundstram, Jack, Patterson, J. Bacuna, S. Wright, Kelly, F. Sakala, Arfield, King.

    Tréner: Giovanni van Bronckhorst.

    AC Sparta Praha: Holec – Hancko, Ladislav Krejčí ml., Panák, Wiesner – Pavelka (C), Sáček – Ladislav Krejčí st. (59. Karabec), Hložek (84. Pulkrab), Haraslín (58. Moberg Karlsson) – Minčev (58. Dočkal).
    Náhradníci: Nita, Heča – A. Gabriel, Souček, Moberg Karlsson, Dočkal, Drchal, Pulkrab, Vindheim, Karabec, Vitík.

    Tréner: Pavel Vrba.

    Rozhodca: Makkelie – Steegstra, de Vries – Kooij. VAR: van Boekel, Kamphuis.