Lok. Moskva – Lazio 0:3 (kon.) | Galatasaray – Marseille 4:2 (kon.) | CZ Belehrad – Razgrad 1:0 (kon.)
Midtjylland – Braga 3:2 (kon.) | Rapid Viedeň – West Ham 0:2 (kon.) | D. Záhreb – Genk 1:1 (kon.)
Real Betis – Ferencvároš 2:0 (kon.) | Leverkusen – Celtic 3:2 (kon.) | Brøndby – Lyon 1:3 (kon.)
Rangers – Sparta Praha 2:0 (kon.) | Eindhoven – Sturm Graz 2:0 (kon.) | Monaco – Sociedad 2:1 (kon.)
Leicester – Légia Varšava 3:1 (kon.) | Olympiakos – Fenerbahce 1:0 (kon.) | Frankfurt – Antverpy 2:2 (kon.)
koniec
Glasgow Rangers
2:0 (1:0)
AC Sparta Praha
cz Štvrtok 25.11.2021, 21:00 • Ibrox Stadium, Glasgow • Európska liga • Skupina A
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Krásný dobrý večer přeji všem příznivcům kvalitní kopané starého kontinentu. Evropská liga pokračuje pátými zápasy základní části. Dnes se odehraje hned patnáct utkání, mnoho skupin pozná již své vítěze a některé z nich třeba i poražené. My se ale především zaměříme na duel, který je pro českého fanouška vůbec tím nejzajímavějším. Držte si klobouky, na Ibrox Stadium bude v třaskavém souboji čelit AC Sparta Praha celku Glasgow Rangers FC.
     
    Glasgow Rangers FC

    Skotský celek je po loňském triumfu, kdy přerušil devítiletou nadvládu úhlavního rivala, Celticu, na skvělé cestě za obhajobou titulu. V tabulce tuzemské Premiership vede o čtyři body právě před svým ústředním protivníkem a věčným nepřítelem. Poslední dvě utkání v domácí soutěži navíc vyšla Rangers na výbornou. V Motherwellu zvítězili jednoznačně 6:1 a na vlastním trávníku pak skolili Ross County 4:2.

    Na evropské scéně už to ovšem taková paráda není. Svěřenci nově jmenovaného kouče, Giovanniho van Bronckhorsta, v prvním duelu podlehli Lyonu na svém trávníku 0:2. Následně prohráli také na Letné 0:1 a výhru tak zapsali až ve třetím utkání, kdy na Ibrox Stadium porazili Brondby 2:0. V odvetě pak na dánské půdě remizovali se stejným soupeřem 1:1. Je zcela zřejmé, že odveta se Spartou je pro Rangers stejně klíčová, jako pro Pražany.
     
    AC Sparta Praha

    Sparťani na tom v české nejvyšší fotbalové soutěži nejsou vůbec dobře. Aktuálně jim patří až 4. příčka a na vedoucího rivala, Slavii, ztrácí již pět bodů. Poslední kola Fortuna ligy se Letenským nepovedla. Vše začalo již remízou v Ostravě, kdy Baník zvládl v závěru vyrovnat z penalty na konečných 2:2. Následovala, vzhledem k současné formě Sklářů, naprosto povinná výhra nad Teplicemi v Praze 4:2. Jenže minulou neděli přišla obrovská facka v podobě porážky 0:4 na Slovácku, kdy celek z hlavního města v souboji s mužstvem z Uherského Hradiště naprosto neobstál. Svěřenci Pavla Vrby mají rozhodně co napravovat.

    V Evropské lize jsou na tom Letenští dosti podobně jako jejich dnešní protivník, mají stejný počet bodů. Sparťani zahájili své tažení touto soutěží bezbrankovou remízou v Brondby, poté doma porazili Rangers těsně 1:0 a následně dvakrát padli s Lyonem, již jistým vítězem skupiny. V Praze mu podlehli po slušné přestřelce 3:4, odveta ve Francii pak přinesla jasný výsledek 3:0 v prospěch svěřenců Petera Bosze. Pokud chtějí Pražané reálně pomýšlet na pokračování v druhé nejprestižnější soutěži starého kontinentu, potřebují dnes v Glasgow minimálně bodovat.
     
    První vzájemný duel:

    První měření sil mezi Spartou a Rangers se konalo na konci září, kdy však zápasu na Letné směly přihlížet pouze děti. Utkání i přesto přineslo mnoho vzruchu a to nejen po fotbalové stránce. To nejdůležitější ale přišlo v 29. minutě duelu, kdy po rohovém kopu Peška usměrnil míč hlavou přes tyč do brány Dávid Hancko. Pražané byli v tomto střetnutí i dle počtu střel aktivnějším celkem a slavili tak hubenou výhru 1:0. Závěr klání navíc dohrávali v početní výhodě, když v 74. minutě bez jakéhokoliv sebeovládání hrající Glen Kamara vyfasoval zaslouženou červenou kartu a předčasně mazal do sprch.

    30.9.2021 AC Sparta Praha – Glasgow Rangers FC 1:0
     
    Základní sestavy obou celků z posledních ligových utkání:

    Glasgow Rangers FC: McGregor – Bassey, Balogun, Goldson, Tavernier – Bacuna, Lundstram, Aribo – Kent, Sakala, Hagi.

    AC Sparta Praha: Nita – Wiesner, Panák, Štetina, Hancko – Haraslín, Pavelka, Krejčí ml., Hložek, Krejčí st. – Minčev.
     
    Sudí

    Jako hlavní arbitr bude utkání řídit Danny Makkelie. Na čarách mu budou asistovat jeho kolegové – Hessel Steegstra a Jan de Vries, čtvrtým sudím je Joey Kooij. U VARu pak usednou Pol van Boekel a Jochen Kamphuis. Všichni zmínění pánové jsou z Nizozemí.
     
    Aktuální podoba tabulky základní skupiny A Evropské ligy:

    1. Olympique Lyon – 12 bodů (jistý vítěz skupiny)
    2. AC Sparta Praha – 4 body
    3. Glasgow Rangers FC – 4 body

    4. Brøndby IF – 2 body
     
    Úvodní sestavy:

    Rangers FC: McGregor – Barišić, Bassey, Goldson, Tavernier (C) – Kamara, S. Davis – Kent, Hagi, Aribo – Morelos.

    Náhradníci: Robby McCrorie, McLaughlin – Lundstram, Jack, Patterson, J. Bacuna, S. Wright, Kelly, F. Sakala, Arfield, King.
    Trenér: Giovanni van Bronckhorst.

    AC Sparta Praha: Holec – Hancko, Ladislav Krejčí ml., Panák, Wiesner – Pavelka (C), Sáček – Ladislav Krejčí st., Hložek, Haraslín – Minčev.

    Náhradníci: Nita, Heča – A. Gabriel, Souček, Moberg Karlsson, Dočkal, Drchal, Pulkrab, Vindheim, Karabec, Vitík.
    Trenér: Pavel Vrba.

    Rozhodčí: Makkelie – Steegstra, de Vries – Kooij. VAR: van Boekel, Kamphuis.
     
    Dovolte mi, abych vám ještě jednou popřál krásný dobrý večer a přivítal vás při sledování textového přenosu pikantního utkání mezi Glasgow Rangers a pražskou Spartou. Do úvodního výkopu zápasu zbývá ještě něco málo přes pětatřicet minut, my už ale známe zahajovací sestavy obou mužstev.

    Rangers i Sparta nastupují k duelu v rozestavení 4-2-3-1. Na hrotu formace Glasgow bude hrát Alfredo Morelos, pro Pražany bude plnit podobnou roli Martin Minčev.
     
    Sestava Sparty

    Pražané nastupují v poměrně překvapivé sestavě. Na stoperu totiž bude hrát Ladislav Krejčí ml. a mezi tyčemi se neobjeví Nita ani Heča, chytat bude Dominik Holec.
     
    Pikantnost utkání

    Vyhrocenost duelu Rangers se Spartou je obrovská. Kauzu Kúdela kontra Kamara snad není nutno připomínat. Na tuto nevraživost navázal první duel Letenských s Glasgow, kdy po zápase nařkli skotský celek mladé české publikum z rasistického chování. Toto nesmyslné tvrzení naštěstí UEFA naprosto odmítla. Glen Kamara je dnes ale opět v základní sestavě trenéra van Bronckhorsta, takže poklidný průběh střetnutí nelze příliš očekávat.
     
    Pavel Vrba před utkáním k překvapivému složení defenzivy: „V posledních zápasech jsme dostávali hodně branek, proto jsme udělali nějaké změny v sestavě. Doufám, že utkání s Rangers zvládneme.“
     
    Chybějící (zranění) hráči:

    Glasgow Rangers:
    Helander
    Ofoborh
    Roofe

    Sparta Praha:
    Höjer
    Juliš
    Pešek
    Polidar
    Čelůstka
     
    Fotbalisté obou celků právě nastupují na hrací plochu. Aktuálně zní na Ibrox Stadium hymna Evropské ligy.
     
    Bouřlivá domácí kulisa už hřmí Ibroxem. Uvidíme, zda horká atmosféra utkání pomůže skotskému celku. Duel začne za pár okamžiků!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop duelu měli hráči Rangers, kteří před utkáním poklekli, zatímco Sparťani zůstali stát. Glasgow šli hned kupředu po pravé straně, centr z pravé strany ale brankář Dominik Holec jistě sbírá do rukavic.
     
    1
    Glasgow nastoupili na Pražany tak, jak se dalo očekávat. Hložek ale dokázal získat míč a u levé lajny byl faulován Ianisem Hagim.
     
    2
    Sparťani vhazují na pravé lajně, následně vrací merunu zpátky na své obránce. Haraslín může postupovat vpřed, když se před ním prostor trochu otevřel.
     
    3
    Tomáš Wiesner ztratil u pravého rohového praporku hrací předmět, takže Rangers mohli jít kupředu, jelikož špatnou přihrávku předvedl také Minčev.
     
    3
    Hancko nyní špatně rozehrál, takže se balon dostává na nohu Borny Barišiće. Ten však také nedokázal přihrát přesně a meruna je v zámezí.
     
    4
    Hrací předmět do vápna Glasgow, kde bude zakládat akci skotského celku brankář Allan McGregor, jenž posílá mičudu k levé lajně svým obráncům.
     
    5
    Lehký oblouček byl pro Ianise Hagiho byl příliš dlouhý, takže se stal snadnou kořistí Dominika Holce. Pražané mohou v klidu založit další akci.
     
    5
    Tomáš Wiesner po pravé lajně zajímavě vyslal kupředu Lukáše Haraslína, jenž ovšem přihrávkou do druhé vlny žádného spoluhráče nenašel.
     
    6
    Glasgowští rozehrávají po levé straně, Ryan Kent pěkně pronikl po lajně až do vápna Sparty, přihrávkou do druhé vlny našel Joa Ariba, jenž ostrou ranou přibližně z penaltového puntíku trefil břevno svatyně Letenských!
    6. Aribova střela se otřela o břevno
     
    7
    Sparťani drží mičudu na vlastní polovině, následně se valí kupředu po levé lajně, Hancko ale volí raději zpětnou přihrávku na Panáka.
     
    8
    Dávid Hancko se dostal s míčem do šestnáctky soupeře, ale Joe Aribo jej rychle dostoupil a o hrací předmět jej okamžitě připravil.
     
    8
    Borna Barišić zajímavě centroval z levé lajny, jeho přihrávka byla sražena na rohový kop. Interesantní příležitost pro Rangers.
     
    9
    Borna Barišić poslal centr do vápna Pražanů, kde se však nejvýš do vzduchu vyšrouboval Filip Panák, který míč odhlavičkoval do bezpečí.
     
    10
    Skotský celek drží merunu na vlastní polovině trávníku. S kombinací zatím nijak nespěchá. Dlouhý vysoký balon na vysunutého forvarda sbírá znovu dobře hrající Filip Panák.
     
    10
    Dominik Holec nyní chvilku zaváhal s rozehrávkou a před dotírajícím soupeřem odehrál míč na poslední chvíli. Na druhé straně si Allan McGregor došel pro balon až před vlastní vápno.
     
    11
    Dávid Hancko hází aut na levé lajně, mičuda se přes Krejčího mladšího vrací až na Holce, který předává na druhou lajnu Panákovi.
     
    12
    Pavelka předskočil Jamese Taverniera v souboji o míč, Sparta z toho však profitovat nedokázala. Connor Goldson může založit další výpad Glasgow.
     
    12
    Rangers se snaží postupným útokem vyšachovat dobře postavené Sparťani z jejich defenzivního rozestavení.
     
    13
    Tomáš Wiesner postupoval kupředu po pravé lajně, Calvin Bassey jej ale těsně dostoupil a ukopnul mu míč do zámezí.
     
    13
    Ryan Kent táhl akci Rangers středem hřiště, Ianisi Hagimu ale meruna utíká do zámezí, takže celý kontr je zpomalen.
     
    14
    Joe Aribo posílá míč dozadu na Calvina Basseyho, ten předává merunu Connoru Goldsonovi. Skotský celek s kombinací nijak nespěchá.
     
    15
    Rangers právě vstřelili branku!
    Rangers jdou na začátku utkání do vedení 1:0! Dlouhé otálení s postupem kupředu přineslo kýžené ovoce. Najednou totiž přišla prudká kolmá přihrávka kupředu po pravé straně, Ianis Hagi v pádu posunul míč v pokutovém území zhruba do prostoru penalty, odkud ALFREDO MORELOS trefil nechytatelně po zemi k levé tyči, když stál sám před Holcem! Glasgow tak otevírá střelecký účet večera. Asistence: Ianis Hagi.
    15. Alfredo MORELOS - 1:0
     
    16
    Branka Rangers povzbudila hráče skotského celku. Ti se opět tlačí kupředu, ale nyní jim míč utekl do zámezí, Pražané budou vhazovat.
     
    17
    Adam Hložek posílá míč k levé lajně na Minčeva, který ale musí volit zpětnou přihrávku, rozehrávat budou obránci Sparty.
     
    18
    Wiesner vrací míč zpět na Panáka poměrně zbytečně, stoper Pražanů se na svého pravého beka zlobí. Celek z hlavního města České republiky se do vápna soupeře neprobil.
     
    19
    Ladislav Krejčí ml. byl faulován na polovině hrací plochy. Pražané ale standardku nijak nevyužili, jejich výpady zatím působí poměrně bezzubě.
     
    20
    Martin Minčev se z levé strany snažil nacpat do šestnáctky Rangers. Následně však byl zdvojen a o hrací předmět přišel.
     
    20
    Tomáš Wiesner vyráží opět kupředu po pravé straně, Hložek si na hranici velkého vápna narazil míč se spoluhráčem a následně se snažil celou situaci vyřešit sám, což se mu nepovedlo.
     
    21
    Tomáš Wiesner fauloval zezadu na polovině hřiště Ryana Kenta a sudí Makkelie mu jasně naznačuje, že za další faul už to bude s kartou.
     
    22
    Pražané se znovu vydávají kupředu po pravé lajně, Tomáš Wiesner šikovně posunul na Lukáše Haraslína, jehož centr je sražen do zámezí. Aut pro Spartu.
     
    22
    Allan McGregor bude rozehrávat od vlastní svatyně. Ukazuje svým spoluhráčům, že kvůli vysokému postavení Pražanů, bude hrát delší výkop.
     
    23
    James Tavernier vyslal po pravé lajně míč kupředu, Ianis Hagi následně centroval do šestnáctky Sparty, kde naprosto sám vyplaval Joe Aribo, který z bezprostřední blízkosti zakončoval sám před Holcem! Branku Pražanů jen o fous přestřelil, tohle byla obrovská šance Rangers!
    23. Aribo byl kousek od druhé trefy v zápase
     
    24
    Calvin Bassey a Lukáš Haraslín se nyní utkali v rohu hřiště u brány Rangers, úspěšnější byl obránce Glasgow. Allan McGregor může vykopávat.
     
    25
    Jsme lehce za polovinou prvního poločasu a zatím musíme konstatovat, že Rangers jsou lepším celkem, který si vytvořil už tři velké šance, Sparta zatím žádnou!
     
    26
    Lukáš Haraslín to nyní u pravého rohového praporku vymyslel znamenitě, sám přešel obránce a následně poslal prudkou přihrávku na přední tyč, Martin Minčev z bezprostřední blízkosti nepropálil dobře postaveného Allana McGregora, jenž nohou vyráží na roh!
    26. Minčevovu zakončení chyběla razance
     
    27
    Z následného rohu Pražané kvůli útočnému faulu nic nevymysleli. Rozehrávka Rangers ale zatím nepůsobí příliš jistě, Minčev znovu tlačí na stopery Glasgow, kteří raději vrací merunu McGregorovi.
     
    28
    Borna Barišić vysprintoval podél levé lajny kupředu, zpětná přihrávka na jeho spoluhráče však byla nepřesná. Rangers se přesto i nadále drží na míči.
     
    28
    Po nezdařeném centru z pravé strany může Tomáš Wiesner házet na pravé lajně aut u vlastní šestnáctky. David Pavelka následně odkopává míč až na druhou polovinu trávníku.
     
    29
    Skotský celek může opět kupředu, Davis přihrává na pravou lajnu, kde kombinuje Aribo. Následně ale Hagi upadl, takže akce Glasgow končí.
     
    30
    Borna Barišić centroval z levé strany a Tomáš Wiesner srazil jeho centr na vlastní bránu, takže Dominik Holec musel zasahovat u své pravé tyče. Následně Alfredo Morelos podrazil Ladislava Krejčího mladšího a sám si přitom ublížil.
    30. Skrumáž před bránou Sparty končí útočným faulem
     
    31
    Alfredo Morelos odchází po svých do zámezí a vypadá to, že bude schopen v utkání pokračovat. Dominik Holec už mezitím rozehrává na Filipa Panáka.
     
    32
    Ladislav Krejčí ml. předvedl z levé strany pěkný centr, Borna Barišić stihl před dotírajícím Minčevem odhlavičkovat na roh, sudí ale nařizuje odkop od klece Allana McGregora.
     
    33
    Pražané znovu rozehrávají z vlastní poloviny, Filip Panák vrací míč do vápna na Dominika Holce. Obránci Sparty ale nemají komu merunu přihrát.
     
    33
    Dominik Holec nakonec volil vysokou přihrávku na Dávida Hancka, jenž však příliš prudký míč zpracovat nedokázal a meruna je v zámezí.
     
    34
    Minčev dobře zakombinoval se Sáčkem, kterého následně Aribo zezadu stáhl za dres k zemi. Makkelie píská faul a Sparta má standardku z velice nebezpečné pozice!
     
    35
    Ladislav Krejčí st. a Lukáš Haraslín se sešli u míče. Nakonec to byl druhý jmenovaný, který zkusil střelu do bližšího horního rohu. Ta však byla výrazně nepřesná.
     
    36
    Martin Minčev dostával přihrávku do šestnáctky Rangers, místo postupu na osu hřiště volil ještě úkrok do strany. Connor Goldson mu zvládl míč odkopnout.
     
    36
    Pražané jsou v posledních minutách aktivnější, převzali otěže duelu. Filip Panák ale nyní musí hrát dozadu. Následně jde kupředu u pravé krajnice Tomáš Wiesner.
     
    37
    Dávid Hancko hraje na středu hrací plochy, Letenští se ujistili, že je Michal Sáček po souboji u vápna soupeře v pořádku a pokračují ve své kombinaci.
     
    38
    Steven Davis vrací míč na své stopery, Calvin Bassey přihrává na levou lajnu, kde operuje zatím hodně aktivní Borna Barišić.
     
    38
    Steven Davis poslal vysoký balon kupředu, Dominik Holec trochu zbytečně vyběhl kupředu a odkopl míč do zámezí. Místo toho měl zpomalit a merunu chytit do rukavic. Lacino získaný hrací předmět pro Rangers.
     
    39
    Alfredo Morelos se dokázal obtočit kolem Dávida Hancka hned dvakrát. Jeho postup musel zastavit až Ladislav Krejčí st., který sráží míč na rohový kop.
     
    40
    Ianis Hagi rozehrál rohový kop z pravé strany nakrátko, Glasgowští nedokázali z této situaci nic dalšího vytěžit, meruna putuje k půlící čáře.
     
    40
    Rangers drží míč delší dobu na vlastních kopačkách, finální přihrávka z pravé lajny v podání Joa Ariba však nikoho z jeho spoluhráčů v šestnáctce Sparty nenašla.
     
    41
    Hrací předmět se vrací až do pokutového území skotského celku. Allan McGregor může rozehrávat, posílá vysoký míč až na polovinu Sparťanů.
     
    42
    Letenští se dostali na míč a jdou po levé krajnici kupředu, Martin Minčev táhne akci, ale znovu musí volit zpětný pas, obrana Rangers dobře vyplňuje volné prostory.
     
    43
    Dominik Holec posílá dlouhý výkop kupředu, Michal Sáček ale Stevena Davise neobešel. Přesto může hrát Ladislav Krejčí st.
     
    44
    Ladislav Krejčí st. prováhal na levé lajně ideální čas k centru, přesto se Pražané k zakončení dostali. Lukáš Haraslín však trefil jen před sebou stojícího Adama Hložka.
     
    45
    Míč šel od Kenta do zámezí, Sparťani vhazují u pravé postranní čáry, rychle přenesli hru k opačné lajně, kde je faulován Ladislav Krejčí st., Ianis Hagi ho vzal skluzem a vidí žlutou kartu. Navíc zajímavá standardka pro Letenské!
     
    45
    U balonu už je Ladislav Krejčí st., který poslal centr až příliš daleko za zadní tyč, meruna je v zámezí. Sparta tuto šanci doslova promarnila, Hancko tady neměl šanci hlavičkovat.
     
    45+1
    Nastavuje se jediná minuta nad rámec základní hrací doby prvního poločasu. Glen Kamara asi neslyšel píšťalku Makkelieho, který dávno přerušil, zbytečně šel s míčem kupředu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    První půle duelu Glasgow s Pražany skončila. Rangers v ní měli herní převahu, vytvořili si více příležitostí a jednu z nich zvládli také využít. Alfredo Morelos trefil již v 15. minutě ranou k levé tyči vedení skotského celku 1:0, které platí i po závěrečném hvizdu úvodního poločasu. Pakliže chtějí Sparťani pomýšlet na úspěch v tomto duelu, musí v druhé pětačtyřicítce výrazně přidat, aby svého soupeře trochu přitlačili ke zdi.
     
    Statistiky prvního poločasu z pohledu Rangers:

    Držení míče: 47 % : 53 %
    Střely na bránu: 1:1
    Střely mimo: 2:1
    Rohové kopy: 2:1
    Ofsajdy: 0:0
    Fauly: 6:4
     
    Druhý poločas začne přibližně v 22:01.
     
    Oba celky se vrací na trávník, vypadá to, že k žádnému střídání ani v jednom celku zatím nedojde.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Žlutou kartu dostal při odchodu do šaten Ladislav Krejčí mladší, který zjevně vedl nějakou debatu s rozhodčím Makkeliem.
     
    46
    Pražané rozehráli v druhé půli dozadu na své obránce. Ti vrátili merunu až k Holcovi, jenž lehkým obloučkem na pravou stranu našel Tomáše Wiesnera.
     
    46
    Skotský celek dobře presuje rozehrávku Sparty na začátku druhé půle, Dominik Holec tak musel poslat hrací předmět do zámezí.
     
    47
    Dávid Hancko vhazuje na levé straně u vlastního pokutového území, Pražané zvládli přenést hru na druhou stranu hrací plochy, kulatý nesmysl však ztratili.
     
    47
    Znovu je u míče Dávid Hancko, který posílá lehkým obloučkem mičudu kupředu. Defenziva Rangers ale dokázala hrací předmět získat.
     
    48
    Tomáš Wiesner podklouzl na levé straně a Ryan Kent šel rychle kupředu, následně obstřelem posílal míč na zadní tyč, kterou minul jen o fous!
    48. Kent těsně minul Holcovu branku
     
    49
    Rangers právě vstřelili branku!
    Neskutečný zkrat v obraně Sparty! Pražané rozehrávali ve vlastní šestnáctce, Filip Panák poslal ve svém vápně lehký lobík směrem ke Krejčímu mladšímu. Před ním však stál ALFREDO MORELOS, kterého Panák vůbec nezaznamenal a nádherně mu nalil na tvrdou hlavičku z malého vápna, kterou Holec neměl nejmenší šanci chytit. Strašně lacino zdvojnásobují Rangers své vedení! Panák si tuto situaci za rámeček nedá, Glasgow vede 2:0!
    49. Alfredo MORELOS - 2:0
     
    50
    Další špatná rozehrávka Filipa Panáka poslala po levé lajně kupředu Ryana Kenta, ten šel rychle kupředu a ve vápně pak střílel po zemi, rychle vyběhnutého Holce ale procedit nedokázal! Dobrý zákrok brankáře Sparty!
    50. Kenta v další šanci vychytal Holec
     
    51
    Connor Goldson rozehrává na pravou stranu, kde Hancko fauloval Aribu. Pavel Vrba vypadá na lavičce Sparty ještě nešťastněji než Panák.
     
    52
    Glasgowští se drží na míči, který bez nejmenších starostí vrací do vápna brankáři Allano McGregorovi. Rangers dobře vědí, že čas teď hraje v jejich prospěch.
     
    53
    Skotský celek se tlačí středem hřiště kupředu, Joe Aribo rozdává doleva na Ryana Kenta, jenž si ještě s Aribem narazil a jeho sražená střela končí rohovým kopem. Dobrý blok Krejčího mladšího.
     
    54
    Přetažený centr od pravého rohového praporku za zadní tyč Sparty neznamenal pro Dominika Holce žádné nebezpečí.
     
    55
    Letenští nyní vůbec nemohou najít správný rytmus. Konečně snad Adam Hložek vybojoval ve středu trávníku míč a vrací jej alespoň brankáři Holcovi.
     
    56
    Kdepak, Sparťani se nedokážou dostat na útočnou polovinu s míčem na kopačce, Rangers si s nimi nyní pohrávají. Hancko u levé lajny jasně signalizuje, že nemá komu nahrát.
     
    57
    Lukáš Haraslín byl faulován Bornou Barišićem, který mu přišlápl kotník u pravého rohového praporku. Následně vidí Barišić naprosto zaslouženou žlutou kartu od Makkelieho.
     
    57
    Lukáš Haraslín leží na trávníku a já se mu nedivím, Barišić mu málem rozdrtil kotník svým dupnutím. Sparta mezitím chystá trojité střídání.
     
    58
    Zajímavou standardku zahrál Ladislav Krejčí st., který poslal centr na malé vápno, který však obrana Rangers zvládla odvrátit.
     
    58
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Lukáš Haraslín, přichází David Moberg Karlsson.
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Martin Minčev, přichází Bořek Dočkal.
     
    59
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Ladislav Krejčí st., přichází Adam Karabec.
     
    60
    Skotský celek se po pravé lajně snažil probít kupředu, James Tavernier však byl zastaven Hanckem, Sparta však dobrý obranný zákrok ke kontru nevyužila.
     
    61
    Pražané přetlačovanou ve středu hrací plochy nevyhráli a Rangers mohou kupředu, Joe Aribo ale tentokrát u levé lajny ideálně nezpracoval.
     
    61
    Dominik Holec odkopává merunu od brankové čáry, David Moberg Karlsson se následně na pravé lajně ukopl a Glasgowští tak lacino získali hrací předmět.
     
    62
    Míč je v zámezí. Pražané jej rychle vhodili zpět do hry, s kombinací musí ale začít od stoperů. Ladislav Krejčí ml. rozehrává z prostoru před šestnáctkou Sparty.
     
    63
    Alfredo Morelos nebyl na pravé straně v ofsajdu, takže mohl z ostrého úhlu vypálit na bránu Sparty! Dominik Holec jeho pokus vyrazil rukou.
    63. Morelos to zkusil z velkého úhlu
     
    64
    Také Rangers chystají střídání. Bořek Dočkal špatně vhodil aut, Alfredo Morelos je následně faulován. Ladislav Krejčí ml. dostává ještě kartáč od sudího Makkelieho.
     
    65
    Skotský celek ze standardky nic zajímavého nevytěžil. Znovu jde ale mužstvo z Glasgow kupředu. Joe Aribo z pravé lajny centroval a Alfredo Morelos dvakrát zakončoval, nejprve vystřelil po zemi, Dominik Holec jeho pokus vyrazil. Druhé zakončení hlavou šlo nad břevno svatyně Sparty!
     
    66
    Střídání v týmu Rangers FC: ze hřiště odchází Ianis Hagi, přichází Nathan Patterson.
     
    66
    Na pravé lajně vhazuje míč zpět do hry James Tavernier. Hráči Rangers nedokázali tentokrát projít defenzivou Sparty.
     
    67
    Panák byl zezadu faulován Barišićem. Standardku zahráli Pražané skvěle, Adam Hložek se ocitl sám před McGregorem, míč si chtěl zpracovat hrudí, jenže v klíčovém okamžiku uklouzl a upadl!
    67. Hložek nezvládl zpracování a k zakončení se nedostal
     
    68
    Joe Aribo dostal na levé lajně krásnou průnikovou přihrávku od Kenta, ranou na přední tyč ale svatyni Pražanů minul o metr!
     
    69
    Dávid Hancko se snažil na levé straně přejít přes obránce, což se mu podařilo, následně ale ztratil míč, který však zpět pro Letenské získal Michal Sáček.
     
    70
    O míč se nyní bojuje na pravé straně u vápna Rangers, ani jeden celek si ale merunu neužije příliš dlouho, ve hře teď vidíme hodně nepřesností.
     
    70
    Rangers jsou tu s dalším rychlým kontrem, přízemní centr z pravé strany v podání Alfreda Morelose odvrátil Ladislav Krejčí mladší.
     
    71
    Skotský celek nikam nespěchá, v poklidu zahrál dozadu na své obránce, Bořek Dočkal se musí vydat kupředu a presovat stopery Glasgow.
     
    71
    Fandové Glasgow spustili mohutný chorál a hlasitě podporují svůj celek, který je aktuálně v dobré situaci. Na hřišti jde ale Sparta po pravém křídle kupředu. Centr Davida Moberga Karlssona však neprošel do vápna Ranges.
     
    72
    Adam Karabec se po krkolomné kombinaci Pražanů dostal na levé straně šestnáctky k zakončení. Jeho přízemní projektil skrz beka však neměl potřebou razanci a Allan McGregor si připisuje velice snadný zákrok.
     
    73
    David Moberg Karlsson vybojoval na pravé straně rohový kop a sám se ujímá jeho zahrání. Na první tyči však dobře zapracovala hlavně defenziva Glasgow.
     
    74
    Hložek a Karabec zajímavě zakombinovali na levé lajně a první jmenovaný zakončoval z hranice velkého vápna. Jeho pokus však byl opravdu hodně nepřesný.
     
    75
    Odmávaný ofsajd fotbalistů Rangers. Dávid Hancko rozehrává deset metrů před vlastním pokutovým územím zpět na své stopery. Sparta už ale musí útočit, do konce základní hrací doby zbývá jen čtvrthodina.
     
    76
    David Moberg Karlsson se na pravé straně dostal do zámezí, hráči Glasgowa budou vhazovat. Následně odkopávají míč přes půlící čáru.
     
    76
    Karabec, Krejčí a Dočkal si vyměnili míč na levé lajně a následně vrátili míč na osu hřiště, kde byl Filip Panák, jenž si ale odvahy na střelu nedodal.
     
    77
    Největší šance Sparty v utkání! David Moberg Karlsson poslal z pravé strany nádherný centr na zadní tyč, kde vyplaval Adam Karabec, jenž ale levou tyč svou hlavičkou těsně minul a nyní musí velice litovat, protože šanci snížit měl obrovskou!
    77. Karabec v dobré pozici hlavičkoval vedle
     
    78
    Michal Sáček získal míč na malinkou chvilku ve středu hřiště. Následně jej zase ztratil, aby jej o pár vteřin později zase získal. David Moberg Karlsson vybojoval další roh.
     
    78
    David Moberg Karlsson rozehrál s Dočkalem nakrátko na pravé straně. Centr druhého jmenovaného na přední tyč odvrátila defenziva Glasgow do bezpečí.
     
    79
    Opět David Moberg Karlsson centroval z pravé strany, Michal Sáček zpracoval míč ve vápně a byl zezadu přistrčen Kamarou, načež padl k zemi. Sudí Makkelie penaltu pískat nebude.
     
    80
    Filip Panák rozehrává na pravé straně trávníku, míč si vyměnil s Ladislavem Krejčím mladším. Následně posílá kupředu Dočkala, ale ten je v ofsajdu.
     
    80
    Střídání v týmu Rangers FC: ze hřiště odchází Ryan Kent, přichází Fashion Sakala.
     
    81
    Střídání v týmu Rangers FC: ze hřiště odchází Joe Aribo, přichází Scott Arfield.
     
    81
    Brankář Allan McGregor rozehrává dlouhým výkopem na polovinu Sparty. Pražané rychle vhazují míč zpět do hry. Kamara padá po zákroku Tomáše Wiesnera, sudí Makkelie píská faul.
     
    82
    Skotský celek nerozehrál ideálně, Sparta se rychle dostala na míč, který ale přes brankáře Holce musí nejprve poslat na levou lajnu.
     
    83
    Letenští přišli o balon, Fashion Sakala se chce vytáhnout na levé straně trávníku, kde se ale k zakončení neprobil, běží už samotný závěr utkání.
     
    84
    Rangers nespěchají s rozehrávkou standardní situace na středu hřiště a sudí Makkelie je moc nepohání. Pražanům tak dochází čas.
     
    84
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Adam Hložek, přichází Matěj Pulkrab.
     
    85
    Celek z hlavního města České republiky má už jen pár minutek na to, aby s utkáním něco udělal. Holec vyběhl skoro až na polovinu hřiště, aby přihrál Hanckovi.
     
    86
    Bořek Dočkal ve skluzu poslal míč do šestnáctky soupeře. Podavač míčů mu odmítl hodit balon. Následně Sparta dokázala rozehrát, Pražané mají další roh.
     
    87
    Allan McGregor předvedl neuvěřitelné dva brankářské zákroky na čáře! Nejprve skvěle reflexivně vyrazil hlavičku Krejčího z malého vápna a následně vykopl i dorážku Pulkraba, před tímhle nelze než smeknout, parádní představení gólmana Rangers!
    87. Spartě dnes není přáno, McGregor dál drží čisté konto
     
    88
    Strážce svatyně Rangers asi vzal poslední odhodlání Pražanům, kteří přišli o míč, James Tavernier ho bude autovým vhazováním vracet na hrací plochu.
     
    89
    Pulkrab vyhrál hlavičkový souboj na hranici velkého vápna, následně však sudí Makkelie píská ruku Karabce, Glasgow bude střídat.
     
    89
    Střídání v týmu Rangers FC: ze hřiště odchází Steven Davis, přichází John Lundstram.
     
    90
    Běží poslední minuta základní hrací doby. Podavači míčů znovu nespěchají s tím, aby hodili merunu fotbalistům Rangers, kteří se za to určitě nezlobí. Více se tak nehraje, než aby tomu bylo naopak.
     
    90+1
    Arbitr Makkelie nastavuje tři minuty nad rámec základní hrací doby. Krejčí ml. chtěl přihrát na pravou stranu Karlssonovi, jeho pas obrana Rangers projít nenechala.
     
    90+2
    Dobře směrem dozadu zapracoval Barišić, který dostoupil Pulkraba a přihrávku od Dočkala poslal na tribunu.
     
    90+2
    Bořek Dočkal a po něm David Moberg Karlsson šikovně prodloužili míč z pravé strany do vápna Glasgow, následně ale v šestnáctce Rangers chyběl hráč, který by situaci zakončil.
     
    90+3
    Běží poslední minuta utkání a s nadějemi Sparty na postup v Evropské lize to vypadá už velice bledě. James Tavernier bude vhazovat u pravé lajny a nijak s tím nespěchá.
     
    90+3
    Letenští ještě spěchají s jedním útokem kupředu. Rozhodčí Makkelie ani nenechal doběhnout celé tři nastavené minuty do konce a ukončuje zápas.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Duel Rangers se Spartou tak končí vítězstvím Glasgow 2:0! Skotský celek si výhru v tomto duelu zasloužil, protože Pražané byli směrem kupředu dlouhou dobu zcela neškodní. Solidní příležitosti si vypracovali až v závěru utkání, jenže ani je nedokázali proměnit, takže dva góly Alfreda Morelose dnes svěřencům trenéra van Bronckhorsta na tři body stačí. Pravdou však je, že jeho druhý zásah nese značný podpis Filipa Panáka, který mu tuto trefu nabídl jako na zlatém podnose.

    Rangers tak mají zajištěnou druhou pozici v tabulce skupiny A Evropské ligy. Dozajista tak postoupí do vyřazovací části soutěže.

    Sparta má naopak jistotu, že na jaře už Evropskou ligu hrát nebude. V posledním zápase základní skupiny se s Brondby utká o třetí místo ve skupině a o postup do Evropské konferenční ligy. K tomu jí stačí na Letné uhrát s dánským celkem remízu.
     
    Pavel Vrba po utkání: "Prohráli jsme, což musíme hodnotit negativně. Druhý gól jsme si dali úplně sami. V závěru jsme měli šance, ale tam se to od nás odvrátilo zády. Odehráli jsme slušné utkání, ale body jsme nezískali. Samozřejmě budeme chtít proti Brondby vyhrát a postoupit do jarní části evropských pohárů, což je náš cíl."
     
    Statistiky utkání z pohledu Rangers:

    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 5:4.
    Střely mimo: 5:5.
    Rohy: 3:6.
    Ofsajdy: 2:1.
    Fauly: 8:11.
     
    Po zápase se můžeme pustit do lehkých spekulací, je zjevné, že Matěj Pulkrab odehrál dobré utkání a nejspíš si zasloužil trochu víc prostoru, než kolik mu ho Pavel Vrba dopřál. Stejný názor vyslovila řada expertů. Ani nasazení Ladislava Krejčího mladšího na stopera nebylo úplně ideální, jeho špatné vystoupení sehrálo svou roli při první inkasované brance a jeho ofenzivní schopnosti ve hře Pražanů scházely. Mezi nejlepší hráče Letenských bych se nebál zařadit také Davida Moberga Karlssona, jenž si možná také zasloužil podstatně větší porci minut na trávníku.
     
    Ode mne je to pro dnešek už bohužel vše. S konstatováním, že Spartu v této sezóně čeká už jen jedno utkání v Evropské lize, se s vámi loučím a přeji pěkný zbytek čtvrtečního večera. (23:06:21)

    Petr Šatalík

    Góly: 15. Morelos (Hagi), 49. Morelos

    Karty:   45. Hagi (RFC), 57. Barišić (RFC) – 46. Ladislav Krejčí ml. (SPA)


    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 5:4. Střely mimo: 5:5. Rohy: 3:6. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 8:11.
    Glasgow Rangers: McGregor – Barišić, Bassey, Goldson, Tavernier (C) – Kamara, S. Davis (89. Lundstram) – Kent (80. F. Sakala), Hagi (66. Patterson), Aribo (81. Arfield) – Morelos.
    Náhradníci: Robby McCrorie, McLaughlin – Lundstram, Jack, Patterson, J. Bacuna, S. Wright, Kelly, F. Sakala, Arfield, King.

    Tréner: Giovanni van Bronckhorst.

    AC Sparta Praha: Holec – Hancko, Ladislav Krejčí ml., Panák, Wiesner – Pavelka (C), Sáček – Ladislav Krejčí st. (59. Karabec), Hložek (84. Pulkrab), Haraslín (58. Moberg Karlsson) – Minčev (58. Dočkal).
    Náhradníci: Nita, Heča – A. Gabriel, Souček, Moberg Karlsson, Dočkal, Drchal, Pulkrab, Vindheim, Karabec, Vitík.

    Tréner: Pavel Vrba.

    Rozhodca: Makkelie – Steegstra, de Vries – Kooij. VAR: van Boekel, Kamphuis.