Chabarovsk – Petrohrad 3:2 (kon.) | Vladivostok – Nižnekamsk 2:4 (kon.) | Novosibirsk – Ufa 3:2 (po pr.)
Barys – Jekaterinburg 3:2 (2:1 po s.n.) | Kazaň – Metallurg Magnitogorsk 4:3 (po pr.) | Novgorod – S.Moskva 1:3 (kon.)
koniec
Amur Chabarovsk
3:2 (1:1, 0:1, 2:0)
SKA Petrohrad
cz Pondelok 27.12.2021, 10:00 • Platinum Arena, Chabarovsk • KHL
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 10:00.
     
    Trápící se Chabarovsk vyzve lídra Západní konference. Oba týmy se potkaly už v září a tehdy domácí Petrohrad uštědřil svému soupeři pořádnou nakládačku. Uhraje Chabarovsk tentokrát lepší výsledek než 1:5?
    Pozvánka na zápas
     
    Chabarovští musejí doufat, že ano, protože body potřebují jako sůl. Z posledních pěti zápasů mají pouze jeden, a to hned čtyřikrát hráli na svém ledě. Naposledy promrhali příležitost předskočit Jekatěrinburg a dorovnat Barys, když podlehli 2:4 Jaroslavli. V tabulce tak zůstali trčet na desátém místě.

    Nejproduktivnějším hráčem je Alexandr Gorškov (10+13), následovaný Davidem Tomáškem (8+9). V bráně dostává nejvíce prostoru Jevgenij Alikin (92,7% úspěšných zákroků).
     
    Petrohradští bodovali už devětkrát v řadě a úspěšná vlna je vynesla až na vrchol tabulky o bod před Dynamo Moskva. Naposledy zvládli přestřelku v Novosibirsku poměrem 4:3. Neměli to tam ale vůbec jednoduché, vítězný gól dali až v polovině třetí třetiny.

    Tahounem mužstva je druhý muž celkového pořadí produktivity Andrej Kuzmenko (17+30), do první desítky se ještě vejde Anton Burdasov (21+16). Gólmanskou jedničkou je Švéd Lars Johansson (93,1% úspěšných zákroků).
     
    Česká stopa

    Patrik Bartošák (Chabarovsk)
    David Tomášek (Chabarovsk)
    Michal Jordán (Chabarovsk)
    Radan Lenc (Chabarovsk)
     
    Dobré ráno! Dovolte mi vás ještě jednou přivítat u zápasu Chabarovsk – Petrohrad a zároveň vám popřát úspěšný vstup do posledního týdne roku.
     
    Úvodní sestavy:

    Amur Chabarovsk: Alikin (Bartošák, Jevgrafov) – S. Těreščenko, R. Pedan, Volgin (A), Byčkov, Znacharenko, Pivcakin – Grebenščikov, Tomášek, Lenc – A. Gorškov, Nikolišin, V. Butuzov (A) – Archipov, Šarov, Fajzullin (C) – Ljubimov, Gizdatullin, Zyrjanov – Gopijenko.
    Trenér: Michail Kravec.

    SKA Petrohrad: D. Nikolajev (Lars Johansson, Samonov) – Fantenberg, N. Sedov, M. Lehtonen, M. Robinson (A), Kamalov, Soljannikov, Pylenkov – Kuzmenko, Bardakov, Burdasov (C) – N. Gusev (A), M. Vorobjov, Danila Moisejev – E. Galimov, L. Komarov, Ketov – K. Marčenko, Cicjura, Alexandr Volkov.
    Trenér: Valerij Bragin.

    Rozhodčí: Sergejev, Soin – Lazarev, Šalagin.
     
    Petrohrad se může opřít o tradiční opory. Nechybí Andrej Kuzmenko ani Anton Burdasov, čili druhý a devátý muž celkového pořadí produktivity.
     
    Chabarovsk má kromě tradičních hráčů na soupisce i jednu velkou neznámou, ve čtvrté lajně nastoupí Alexandr Gopijenko. 21letý útočník má ještě z minulé sezony dva starty v KHL, letos se v nejvyšší ruské soutěži ukáže poprvé.
     
    V chabarovské Platinum Areně zazněla ruská hymna, kapitáni se pozdravili mezi sebou i s rozhodčími a k zahájení zápasu je tak vše připraveno.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:16
    Outsider vstoupil do souboje nebojácně. Zleva si do mezikruží sjel David Tomášek a z nebezpečné pozice důkladně prověřil Nikolajeva.
     
    00:54
    I druhá střela patří Chabarovsku. Mezi vrcholy obou kruhů měl napřaženo Alexandr Gorškov, dostal přihrávku a pálil z první mezi Nikolajevovy nohy.
     
    01:53
    Výstřel zazněl i na druhé straně, a to z hole Nikity Guseva. Zanedlouho poté hosté pokazili rozehrávku a poslali puk přes všechny čáry na icing.
     
    02:37
    Zakázané uvolnění je pískáno i Amuru.
     
    02:50
    Po vyhraném buly na pozici pravého beka manévroval Kirill Marčenko. Chtěl se dostat do palebné pozice, tam ho ale Ruslan Pedan nepustil.
     
    03:50
    Teď už zase útočí Chabarovsk. Po levém křídle rozjetý Artur Gizdatullin marně hledal mezeru mezi nohama Dmitriho Nikolajeva.
     
    03:56
    Hosty potom osvobodil icing.
     
    04:34
    Opatrně hrající Petrohrad je aktivitou Chabarovsku zaskočený. Takový nástup soupeře neřekal.
     
    05:07
    Dalším chabarovským zakončovatelem byl Vladimir Butuzov, před reklamní pauzou zvýšil poměr střel už na 5:2.
     
    05:49
    Na druhé straně se ozval ten nejobávanější. Andrej Kuzmenko to na Alikina zkusil zápěstím, ale domácí gólman si dával dobrý pozor.
     
    06:06
    Jevgenij Alikin se blýskl skvělým zákrokem! Andrej Kuzmenko našel u vzdálenější tyče Burdasova a ten okamžitě pálil směr brána. Přesunující se strážce chabarovské svatyně zvedl levý beton a jím kotouč vykopl.
     
    07:50
    Středem kluziště rozjetý Mikko Lehtonen z Petrohradu narazil na černou hradbu těl.
     
    09:20
    Ou, na ledě se zničehonic ocitl Alexandr Šarov a z nezáviděníhodné pozice se nezvedá. Co bylo příčinou nám snad odhalí opakované záběry.
     
    09:20
    Ano, Alexandr Šarov přizvedl Kuzmenkovu střelu do plexiskla a při ztrátě gravitace špatně dopadl. V doprovodu spoluhráčů odešel na střídačku, kde proběhne jeho ošetření.
     
    09:37
    Jevgenij Alikin se zaskvěl i při druhé petrohradské šanci! Anton Burdasov vrátil v přečíslení před branku Bardakovovi, ale ani on nebyl schopen Alikina z výhodné pozice překonat.
     
    11:10
    Poslední minuty i tak jasně ukázaly, že Petrohrad přebírá iniciativu.
     
    12:07
    Teď se ale musel bránit, protože se před jeho bránou utvořila trma-vrma. V ní byl aktivní Gleb Zyrjanov, ale ani šermováním puk do sítě nedostal.
     
    13:29
    Z pozice pravého beka se o to nyní snažil Sergej Těreščenko. Sřela to nebyla vůbec špatná, měla razanci i umístění. Dmitri Nikolajev ale na ni dobře viděl a do pokleku šel včas.
     
    14:21
    Po opuštění pásma Alexandr Gorškov dovezl puk zpět a kdosi z jeho spoluhráčů pak nabil Nikolišinovi. Ten bohužel pro Chabarovsk neměl přesnou mušku.
     
    15:22
    Hosté nezvládli přečíslení dva na jednoho. Alexandr Volkov vzal před bránícím Těreščenkem zodpovědnost na sebe, ale gólman Alikin ho spolehlivě vykryl.
     
    15:27
    V pokračující akci si ho vzal na mušku i Mat Robinson, ale znovu z toho byl jen rutinní zákrok, který na rozdíl od předchozího zakončení vedl k přerušení hry.
     
    16:12
    Vyloučení v týmu Amur Chabarovsk (Dmitrij Znacharenko – 2 min., vysoká hůl).
     
    17:18
    Petrohrad právě vstřelil branku!
    Favorit otevírá skóre v přesilovce! Dobrý nápad měl ANDREJ KUZMENKO, druhý nejproduktivnější hráč KHL stál u krátkého mantinelu, zprava objel branku a na dlouhou hůl puk zasunul ke vzdálenější tyči. Krásná práce. Asistence: Nikita Gusev a Mikko Lehtonen.
    17:18 Andrej KUZMENKO - 0:1
     
    17:50
    Škoda pro Chabarovsk, že Dmitrij Archipov u zadní tyče nedosáhl na ostrou komici.
     
    18:54
    Chabarovsk právě vstřelil branku!
    Je srovnáno! Dmitri Nikolajev krátce po buly vychytal z dálky zakončujícího Gizdatullina, ale na bekhendovou dorážku GLEBA ZYRJANOVA už byl krátký. Asistence: Artur Gizdatullin a Roman Byčkov.
    18:54 Gleb ZYRJANOV - 1:1
     
    19:06
    Chabarovskou žádost o obrat už Dmitri Nikolajev odmítl.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Střely na branku: 12:8.
     
    Chabarovsk vstoupil do utkání nebojácně, když velkého favorita zaskočil střeleckou aktivitou. Petrohrad se rozehrával postupně a při šancích Burdasova s Bardakovem narážel na zeď jménem Alikin. Lídrovi Západní konference pomohla až přesilovka, kterou proměnila jeho největší hvězda Andrej Kuzmenko. Jeho radost však už po necelých sto sekundách zmrazil Gleb Zyrjanov, jenž vyrovnal v závěru třetiny.
    První třetina skončila nerozhodně
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:40
    Stejně jako na začátku zápasu, i na začátku druhé části vypustil první ránu David Tomášek. Český hráč šikovně svou střelu schoval za bránícího Fantenberga.
     
    21:21
    Další dobrý chabarovský útok měl na svědomí Alexandr Gorškov. Nepřehlednou situaci před vlastní brankou hosté i tak ustáli.
     
    22:13
    Petrohrad nechtěl zůstat pozadu a Jevgenij Alikin měl práci u své tyče, kde shrábl nahozený puk. Vhazování proběhne po jeho levé ruce.
     
    22:58
    David Tomášek hýří aktivitou. Čech stojící v předbrankovém prostoru měl štěstí na odražený puk, který na gólmana napálil bekhendem. Potom ještě šermoval, ale tahle dovednost už vyšla vniveč.
     
    24:00
    Domácí nahodili puk ze střední zóny na Nikolajeva, ten si před dojíždějícím Volginem troufl rozehrát.
     
    24:13
    Dobrý pohyb před brankou předvedl Radan Lenc. Právě on tečoval střelu od modré čáry těsně vedle branky.
     
    25:04
    Dmitrij Archipov uháněl s obráncem v zádech na Nikolajeva! Vracející se soupeř ho však natolik rozhodil, že Archipov nemohl jít do kličky a nakonec snad svoje sólo ani nezakončil.
     
    26:06
    Pěkná práce Danily Moisejeva, který se mezi dvěma protivníky prosmýkl za modrou čáru. To je něco pro oko diváka, super!
     
    27:26
    Velký závar před Alikinem a nespočet petrohradských šancí! Nejblíže ke gólu měl Emil Galimov, jenž křížem trefil tyč.
     
    27:34
    Vyloučení v týmu Amur Chabarovsk (Roman Byčkov – 2 min., krosček).
     
    28:34
    První polovinu oslabení Amur zvládl, i s přispěním několika zákroků Jevgenije Alikina.
     
    29:12
    Petrohrad právě vstřelil branku!
    Další využitá přesilovka a ztracené vedení si Petrohrad bere zpět! Hosté roztočili v pásmu obávaný kolotoč, Kuzmenkovu nahrávku na pravou stranu Alikin snad ani neviděl, protože nechal odkrytou celou polovinu branky. Bez přípravy zakončující ANTON BURDASOV tak měl relativně snadnou úlohu, stačilo mu prostřelit klečícího obránce. Asistence: Andrej Kuzmenko a Nikita Gusev.
    29:12 Anton BURDASOV - 1:2
     
    30:59
    Presující Dmitrij Archipov se k petrohradské rozehrávce nedostal.
     
    32:05
    Gizdatullinovi najížděl z druhé vlny Roman Ljubimov, přihrávku na jeho osobu zablokoval obránce.
     
    32:29
    Další chabarovský útok vypadal o poznání lépe! Svjatoslav Grebenščikov si v plné rychlosti najel až před Nikolajeva a toho střelou mezi nohy posadil na zadek.
     
    32:43
    Šikula Butuzov se protáhl mezi třemi soupeři a najednou měl před sebou otevřený výhled. Mířil křížem k levé tyči a nechybělo moc, aby vyrovnal! Odhadem tak patnáct, dvacet centimetrů.
     
    33:30
    Hosté promarnili přečíslení dva na jednoho, při něm vůbec nepřesvědčil Andrej Kuzmenko.
     
    35:03
    Vyloučení v týmu SKA Petrohrad (Nikita Gusev – 2 min., podrážení).
     
    35:32
    Dmitriho Nikolajeva překvapila střela vyprodukovaná u střídaček. Naštěstí mu pomohl levý beton.
     
    36:13
    Tomáškovu ránu gólman vyrazil jen do strany a z ostrého úhlu pálil Radan Lenc. Škoda těchhle českých střel, aspoň jedna z nich tam mohla spadnout.
     
    37:03
    Petrohrad je kompletní.
     
    37:41
    Na pravém kruhu převzal kotouč Burdasov a z otočky ho napálil směr Jevgenij Alikin.
     
    38:44
    Další puk do pásma dostal Michail Vorobjov, tentokrát však z toho střela nevzešla.
     
    39:59
    Mezi kruhy stojící Vladislav Cicjura nedosáhl na přihrávku od pravého mantinelu. Na druhé straně ještě stihl vyslat střelu Ruslan Pedan, jeho pokus byl pouze propagační a Nikolajevův zákrok rutinní.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Střely na branku: 27:17 (12:8, 15:9).
     
    Chabarovsk ani po přestávce nepolevil a petrohradské defenzivě několikrát zatopil. Své šance měli třeba Archipov, Grebenščikov nebo Butuzov. To už bylo v době, kdy si Petrohrad vzal ztracené vedení zpět. Galimov ještě předtím trefil tyč, ale závar měl za následek přesilovku, kterou přetavil v gól Anton Burdasov. A zatímco hosté jsou dnes v přesilovkách stoprocentní, domácí tu svoji neproměnili. Ve třetí části tak budou dohánět za stavu 1:2.
    Misky vah se znovu překlopily na petrohradskou stranu
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:08
    Hned na úvod je Chabarovsku odpískán diskutabilní icing.
     
    40:54
    Už v pořádku přivezl puk do pásma Roman Byčkov, v něm ale domácí hokejisté dlouho nevydrželi.
     
    41:38
    Kostrbatou souhru pak předvedl Petrohrad, který v ofenzivní třetině rovněž strávil jen minimum času.
     
    42:29
    Ve hře přelévající se z jedné strany na druhou chtěl hrozit Dmitrij Archipov. Zezadu ho ovšem stíhal Mikko Lehtonen a na poslední chvíli mu puk vypíchl.
     
    43:37
    Už 3:30 hrajeme bez přerušení, v opravdu zběsilém tempu.
     
    44:09
    Až Jevgenij Alikin svým zákrokem přinutil rozhodčí fouknout do píšťalky. Hráči odcházejí na střídačky značně vyčerpaní.
     
    44:55
    Kolem trestných lavic uhánějící Nikita Gusev překvapil Alikina střelou z ostrého úhlu.
     
    45:49
    Domácí nahodili puk do rohu kluziště, kde Gleb Zyrjanov přetlačil Leo Komarova.
     
    46:35
    Gleb Zyrjanov si protáhl střídání a zničehonic vypul do mezikruží, odkud zápěstím minul zařízení.
     
    47:49
    Na druhé straně Cicjurův pokus schoval Jevgenij Alikin mezi betony. Máme za sebou další plynulou hru, která tentokrát trvala 3:41.
     
    48:22
    Alexej Volgin dostal ideální přihrávku do jízdy, jenže mu cestu zatarasil Bardakov. Tomu se proto musel vyhnout a teprve v pokračující akci ohrozil Nikolajeva Vladimir Butuzov.
     
    49:50
    Během krátkého časového sledu zkrotil Alikin dva střelecké pokusy, zklamaní odjíždějí na střídačku Nikita Sedov a Danila Moisejev.
     
    49:53
    Jevgenij Alikin musel dávat dobrý pozor, hned po buly totiž likvidoval další střelu.
     
    50:39
    V chabarovském dresu na sebe upoutal pozornost Vladimir Butuzov. Při prvním zakončení mu ještě překážela hůl obránce, ale druhý pokus už byl čistý. I proto musel jít Dmitri Nikolajev do pokleku.
     
    51:49
    Na modré čáře postavený Artur Gizdatullin překazil soupeřům pokus o vyhození puku vysokým obloukem. Následná chabarovská souhra však poněkud vázla.
     
    52:00
    Nejrychlejším hráčem je Anton Burdasov (35km/h).
    Nejtvrdší střelu má Dmitrij Znacharenko (161,1km/h).
     
    53:21
    Střela od Antona Burdasova se odrazila o zadní mantinel, pohotový zákrok pak předvedl Alikin, který volný kotouč přikryl pod svou lapačku.
     
    53:30
    Chabarovsk právě vstřelil branku!
    Hosté si nepohlídali rychlý brejk a podruhé v utkání přicházejí o vedení! Kolem trestných lavic uhánějícího ALEXANDRA GORŠKOVA marně stíhal Sedov a hodně červenat se musí gólman Nikolajev, za něhož překvapivě propadla střela z nulového úhlu. Asistence: Vladimir Butuzov.
    53:30 Alexandr GORŠKOV - 2:2
     
    54:14
    Vyloučení v týmu SKA Petrohrad (Mat Robinson – 2 min., podrážení).
     
    54:22
    Chabarovsk právě vstřelil branku!
    Obrat je na světě! K využití přesilovky Chabarovsku stačilo jen osm sekund. A podíl na tom má i česká dvojice. Puk putoval po trase Lenc – Tomášek – SERGEJ TĚREŠČENKO a posledně jmenovaný z pozice levého beka prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Dobrou práci přitom odvedl i clonící Grebenščikov, který držel pozici až do poslední chvíle – 3:2. Asistence: David Tomášek a Radan Lenc.
    54:22 Sergej TĚREŠČENKO - 3:2
     
    54:22
    Time-out pro Chabarovsk.
     
    55:54
    Obratem povzbuzeni domácí roztáhli hru doprava a Dmitri Nikolajev měl najednou plné ruce práce.
     
    57:15
    Diagonální přihrávkou se hosté do pásma nedostali, přitom už je začíná tlačit bota.
     
    58:03
    Krátce poté, co hlasatel ohlásil poslední dvě minuty základní hrací doby, se v palebné pozici objevil Zachar Bardakov. Zprava mířil na zadní tyč, kterou o pár čísel minul.
     
    58:47
    V pravém kruhu stojící Anton Burdasov po kolmé nahrávce provětral Alikinovu lapačku. Od času 58:12 hrají hosté power-play a před důležitým buly si vyžádali oddechový čas.
     
    58:52
    Chabarovsk přenesl těžiště hry na druhou stranu.
     
    59:26
    Střelu z nouze Jevgenij Alikin vykopl do rohu kluziště. Posledních 34 sekund!
     
    59:59
    Petrohrad dobýval chabarovskou branku! Velký závar měl vyvrcholit střelou poslední naděje a málem se tak stalo. Na odražený puk však měli štěstí domácí a v poslední vteřině ho odpálili z pásma ven. Chabarovsk poráží Petrohrad v základní hrací době poprvé v historii KHL!
     
    Konec zápasu.
     
    Diváci: 500 (omezený počet).
     
    Střely na branku: 32:29 (12:8, 15:9, 5:12).
     
    Chabarovsk v souboji s Petrohradem přepsal historii

    Domácí vstoupili do utkání nebojácně, když velkého favorita zaskočili střeleckou aktivitou. Petrohrad se rozehrával postupně a při šancích Burdasova s Bardakovem narážel na zeď jménem Alikin. Lídrovi Západní konference pomohla až přesilovka, kterou proměnila jeho největší hvězda Andrej Kuzmenko. Jeho radost však už po necelých sto sekundách zmrazil Gleb Zyrjanov, jenž vyrovnal v závěru třetiny.

    Ani po přestávce Chabarovsk nepolevil a petrohradské defenzivě několikrát zatopil. Své šance měli třeba Archipov, Grebenščikov nebo Butuzov. To už bylo v době, kdy si Petrohrad vzal ztracené vedení zpět. Galimov ještě předtím trefil tyč, ale závar měl za následek přesilovku, kterou přetavil v gól Anton Burdasov. A zatímco hosté byli v přesilovkách stoprocentní, domácí tu svoji neproměnili. Ve třetí části tak museli dohánět nepatrnou ztrátu.

    A to se povedlo i s vítězným přídavkem. V 54. minutě totiž při brejku srovnal Alexandr Gorškov, který překonal brankáře střelou z nulového úhlu, a v čase 54:22 při početní převaze rozjásal publikum i Sergej Těreščenko. Těsný náskok Chabarovsk udržel až do konce a poprvé v historii KHL porazil Petrohrad už v základní hrací době.
    Chabarovsk urval historickou výhru!
     
    Česká stopa

    David Tomášek (CHA) – 0+1, 5 střel, čas na ledě 16:11
    Radan Lenc (CHA) – 0+1, 2 střely, čas na ledě 16:29
    Patrik Bartošák (CHA) – náhradní gólman
     
    Z mé strany je to vše, děkuji vám za pozornost a někdy zase na počtenou! (12:32:50)

    Lukáš Jasoněk

    Góly a asistencie: 19. Zyrianov (Gizdatullin, Byčkov), 54. A. Gorškov (Butuzov), 55. S. Těreščenko (Tomášek, Lenc) – 18. Kuzmenko (N. Gusev, M. Lehtonen), 30. Burdasov (Kuzmenko, N. Gusev)


    Amur Chabarovsk: Alikin (Bartošák, Jevgrafov) – S. Těreščenko, R. Pedan, Volgin (A), Byčkov, Znacharenko, Pivcakin – Grebenščikov, Tomášek, Lenc – A. Gorškov, Nikolišin, Butuzov (A) – Archipov, , Fajzullin (C) – Ľubimov, Gizdatullin, Zyrianov – Gopijenko.
    Tréner: Michail Kravec.

    SKA Petrohrad: D. Nikolajev (Lars Johansson, Samonov) – Fantenberg, N. Sedov, M. Lehtonen, M. Robinson (A), Kamalov, Soljannikov, Pylenkov – Kuzmenko, Bardakov, Burdasov (C) – N. Gusev (A), M. Vorobjov, Danila Moisejev – E. Galimov, L. Komarov, Ketov – K. Marčenko, Cicjura, Alexandr Volkov.
    Tréner: Valerij Bragin.

    Rozhodca: Sergejev, Soin – Lazarev, Šalagin

    Diváci: 500