Ústí n. L. – Třinec 3:2 (kon.) | Vyškov – Dukla Praha 1:1 (kon.) | Sparta B – Chrudim 2:2 (kon.)
Vlašim – Opava 3:1 (kon.) | Varnsdorf – Jihlava 0:0 (kon.) | Žižkov – Líšeň 3:1 (kon.)
Brno – Táborsko 1:1 (kon.) | Příbram – Prostějov 2:4 (kon.)
koniec
AC Sparta Praha B
2:2 (0:1)
MFK Chrudim
cz Sobota 14.05.2022, 17:30FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA (CZ) • 30. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:30.
     
    MFK CHRUDIM
    Jak hodnotit sezónu hostů? Těžko říct, má rozhodně dva pohledy. S Chrudimí to nevypadalo dobře, po 19 kolech měla na kontě pouze 15 bodů a vypadalo to, že se s druholigovou příslušností bude loučit. Nicméně poté přišlo deset zápasů v řadě, kdy MFK zaznamenali šest výher a čtyři remízy a rázem jsou na 10. místě v 16členné tabulce. Navíc se mohou ještě posunout na osmou pozici, pokud jim budou hrát do karet další výsledky. Absolutně skvělou formu podtrhuje šest čistých kont z posledních sedmi duelů včetně cenného skalpu proti mistrovské Zbrojovce!

    Posledních pět utkání
    27. dubna | Příbram – Chrudim 0:0
    30. dubna | Chrudim – Vyškov 0:0
    4. května | Chrudim – Táborsko 1:0
    7. května | Ústí nad Labem – Chrudim 0:3
    11. května | Chrudim – Brno 3:2

    Nejlepší ligoví střelci MFK Chrudim
    6 – Filip Firbacher
    4 – Petr Juliš
    3 – Petr Průcha, David Surmaj
     
    AC SPARTA PRAHA B
    Sparťanská rezerva vstoupila do tohoto ročníku Fotbalové národní ligy velmi dobře a sezónu může rozhodně vedení ACS hodnotit jako povedenou. Mladíci v čele s tahounem Matyášem Kozákem zapsali řadu cenných skalpů a jedno kolo do konce se nachází na páté pozici se ziskem 45 bodů. Béčko Sparty dokázalo nahradit některé hráče, kteří v průběhu ročníku odešli nebo získali silnější pozici v áčku a rozhodně mají na čem stavět do dalších sezón. Euforii však kazí posledních nepříliš povedených pět duelů.

    Posledních pět utkání
    23. dubna | Třinec – Sparta B 2:2
    27. dubna | Sparta B – Jihlava 1:1
    30. dubna | Dukla – Sparta B 2:2
    6. května | Sparta B – Opava 1:2
    11. května | Líšeň – Sparta B 1:0

    Nejlepší ligoví střelci AC Sparta Praha B
    10 – Matyáš Kozák
    5 – Martin Minčev
    4 – Matěj Ryneš
    3 – Martin Vitík
     
    VZÁJEMNÉ ZÁPASY
    V historii se oba týmy potkaly celkem pětkrát, z toho čtyřikrát šlo o bitvu v ČFL. Ta první se odehrála 9. září 2012, sparťanské béčko na svém hřišti slavilo výhru 3:0, kterou svými góly zařídili Jakub Brabec, Alexander Jakubov a Aleš Čermák. V roce 2013 a 2014 se třikrát radovala ze tří bodů pokaždé Chrudim.

    Právě souboj MFK a rezervy ACS odstartoval pro tyto celky letošní sezónu. Mladí sparťané se radovali z hubeného vítězství, přestože hráli zhruba čtvrt hodiny o deseti.

    MFK Chrudim – AC Sparta Praha B 0:1
    B:
    55. Sejk.
    ČK: 78. Červak (Sparta B).
     
    Úvodní sestavy:

    AC Sparta Praha B: Tůma – A. Gabriel, Piško, Večerka, Tvaroh – Ryneš, Pudhorocký, Jonáš, Ambler – Holoubek, L. Juliš (C).
    Náhradníci: Kotek – Borkovec, Šilhart, Dudl, L. Vácha, Žížala, Kozák.

    MFK Chrudim: Ordelt – Voj. Řezníček, Míka, Drahoš, Šejvl – P. Juliš, Záviška, Jan Řezníček, M. Šplíchal, Látal – Firbacher.
    Náhradníci: Janůj – Kejř, Sokol, Š. Sedlák, Kesner, Gregovský.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Tvaroh poslal míč do pokutového území, kde ovšem neměl žádného spoluhráče. Chrudimští se zvládli v pohodě ubránit.
     
    2
    Záviška mířil vstříc brance sparťanské rezervy, jenže v kombinaci se spoluhráči byl nepřesný a balon zamířil do zámezí. Aut pro Spartu.
     
    4
    Chrudim právě vstřelila branku!
    Nepříjemný začátek pro domácí. Hosté se ujímají vedení, postaral se o to po krásné přihrávce DAVID LÁTAL, jenž se objevil sám před Tůmou a nedal mu šanci zasáhnout – 0:1!
     
    5
    Piško nakopával balon kupředu, nikdo z jeho spoluhráčů se k němu ale nedostal.
     
    6
    Chrudim drží míč na polovině soupeře, mladým sparťanům se nedaří vůbec dostat do hry.
     
    7
    Jan Řezníček to zkoušel z pořádné dálky, jenže branku Tůmy ohrozit nedokázal. Přesto to jsou hosté, kdo pokračuje ve hře s míčem na kopačkách.
     
    8
    Po nepřesné přihrávce přicházejí hosté o míč. Autové vhazování zahrávají sparťané, kteří mi zatím přijdou poněkud bez zájmu.
     
    9
    Holoubek oslovil Ryneše, který přiklepl míč Gabrielovi. Mladý pravý bek centroval z pravé strany, nicméně ve vápně neměl žádného spoluhráče. Míč pro Chrudim.
     
    10
    Piško zaváhal při zpracování, Firbacher mu převzal míč a navedl si ho na střelu. Jeho pokus byl sražený, roh pro hosty.
     
    11
    Z rohového kopu se neurodilo nic nebezpečného pro sparťanskou rezervu. U míče se ale nadále drží aktivnější Východočeši.
     
    12
    Výhodu dalšího rohového kopu budou mít fotbalisté Chrudimi. Zahrávat ho bude Jan Řezníček.
     
    13
    Balon se sice snášel do vápna, defenzíva béčka Sparty ale zapracovala na jedničku.
     
    14
    Zajímavě sehraná standartka hostů. Drahoš nemohl ohrozit branku Sparty, protože byl v ofsajdu. Zjevil se úplně osamocen za všemi hráči a zakončoval hlavou – nepřesně. Navíc se nacházel ve zmíněném nedovoleném postavení.
     
    15
    Gabriel znovu centroval z pravé strany, ale jeho přihrávka byla odvrácena. Rohový kop nakrátko rozehrál Ryneš, zpoza vápna pálil Holoubek do prvního hráče před sebou.
     
    16
    Tvaroh to zkoušel opět dlouhou přihrávkou za obranu Chrudimi. Balon doskočil do zámezí, Ordelt ho vykopne ze země zpět do hry.
     
    17
    Další nebezpečná situace před sparťanskou brankou. Po centru z pravé strany si míč do vlastní branky málem srazil jeden z domácích hráčů. Rohový kop pro Chrudim.
     
    18
    Hosté z nabídnuté standartky nijak neohrozili branku rezervy Sparty. Tůma rozehrává za pomocí spoluhráčů.
     
    19
    A do hry se zapojil i brankář hostů Ordelt. Nyní sledujeme poněkud pomalou pasáž, chrudimská aktivita zpočátku zápasu pomalu slábne.
     
    20
    Ryneš to udělal velmi dobře. Dostal přesný pas na pravou stranu, navedl si balon na levačku ve stylu Robbena a následně vystřelil na zadní tyč, míč byl sražen. Rohový kop také pro sparťanskou rezervu.
     
    21
    Béčko Sparty rozehrávalo rohový kop nakrátko, k jakémukoliv ohrožení branky soupeře to nevedlo. Mladíci ACS posléze chtěli ještě penaltu za faul, ale rozhodčí jasně odmítl.
     
    23
    Sparťané se dostali k propagační střele, kterou snadno Ordelt lapil. Pokud se nepletu, tak je to první rána domácích na branku za polovinu první půle.
     
    24
    Tvaroh se vydal po levé straně na zteč, dostal se s balonem do pokutového území, kde se snažil předat někomu ze spoluhráčů naslepo pod sebe. To se mu nepovedlo, míč přebírají hosté.
     
    25
    Nepřesná rozehrávka Sparty, Látal střílel ve velkém vápně zcela osamocen, jenže Tůma si připsal skvělý zákrok. Pokus autora úvodní trefy tohoto utkání vyškrábl mimo.
     
    26
    Další rohový kop Chrudimi, který skončil prakticky nulovým ohrožením sparťanské branky.
     
    27
    David Holoubek to měl na noze! Po dobrém centru z pravé strany se k útočníkovi Sparty těsně před malým vápnem odrazil míč, který si právě Holoubek zpracoval a bleskurychle vypálil levačkou pouze vedle.
     
    29
    Sparťanská kombinace vyústila v dlouhou přihrávku na Adama Gabriela, který ovšem balon v zámezí nestihl. Vykopávat ze země bude Ordelt.
     
    30
    Petr Pudhorocký přihrával Kamilu Tvarohovi, jehož centr byl sražený mimo. To znamená rohový kop pro mladíky Sparty.
     
    31
    Balon se snášel do pokutového území, ale výbornou práci odvedl Drahoš, který ho odvrátil mimo. Po chvilce následoval další centr a opět skvělý obránce Chrudimi nedopustil žádnou komplikaci pro hosty.
     
    32
    Další solidní příležitost Sparty! Piško zpracoval rohový kop hlavičkou pro Jonáše, jenž z vápna nedokázal zamířit přesně!
     
    33
    Aktivita sparťanské rezervy vyústila v další rohový kop. Ten byl rozehrán nakrátko, Holoubek se s míčem dostal do vápna, jeho střela ale mířila doprostřed a neměla ani potřebnou razanci. Ordelt pohodlně chytá.
     
    34
    Drahoš ostře odebral míč Pudhorockému, ale podle rozhodčích v rámci pravidel. Akce hostů skončila u Tůmy, který balon posílá zpět do pole.
     
    35
    Z pravé strany poslal do vápna soupeře nadýchaný míč Gabriel, obrana hostů balon odvrátila mimo pokutové území.
     
    36
    Večerka (SPB) je prvním hráčem se žlutou kartou. Byl to taktický faul, jehož pomocí zbrzdil rychlou akci Východočechů.
     
    37
    Tvaroh nyní nezvolil nejlepší řešení. Na levé straně se dostal k centru, který byl výrazně nepřesný.
     
    38
    Sparťané ale opět rychle dostali míč až k vápnu hostů. K ničemu dalšímu se nedostali, protože si rozhodčí všimli, že balon již byl v zámezí. Ordelt vykopává.
     
    40
    Amblerův centr z levé strany zasáhl Šplíchal takovým způsobem, že balon skončil v zámezí. Rohový kop pro Spartu.
     
    41
    Dalibor Večerka mohl srovnat! Mladý sparťanský stoper si naběhl na Rynešův roh, pověsil se do vzduchu a hlavičkou mířil těsně vedle!
     
    42
    S blížícím se koncem úvodního dějství se sparťané nadále tlačí do útoku. Míč v rukavicích však nyní skryl Ordelt, rychle rozehrál na Míku, jehož nákop dopředu byl nepřesný.
     
    43
    Domácí měli k dispozici volný kop z poloviny hřiště po ruce Petra Juliše. Dlouhý nákop ale zamířil do zámezí.
     
    44
    Gabriel se šikovně zbavil bránících protihráčů, poslal míč někam na penaltu, kde byl v obrovské šanci Jonáš. Jeho rána byla sražená!
     
    45
    A v další velké příležitosti se zjevil Holoubek! Ten z malého vápna neusměrnil centr Gabriela, balon se z kopačky mladého sparťana dostal vedle branky.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Máme za sebou úvodní dějství, které přineslo velmi zajímavý fotbal. Hosté byli v první polovině aktivnější, do vedení se dostali již ve 4. minutě po krásné akci, kterou zakončoval nechytatelně David Látal. Jenže od nějaké pětadvacáté minuty přebrali iniciativu sparťané, ti si vytvořili opravdu mnoho gólových příležitostí, ale zatím všechny pouze spálili. V těch největších byl dvakrát Holoubek či Večerka s Jonášem, ani jeden z nich ovšem branku v jasné šanci netrefil.
     
    STATISTIKY
    Držení míče: 52 % – 48 %
    Střely: 6 – 6
    Střely na branku: 1 – 3
    Rohové kopy: 6 – 6
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu MFK Chrudim:
    ze hřiště odchází David Látal, přichází Marek Kejř.
     
    47
    Záviška obdržel na levou stranu balon, odkud centroval do vápna, jenže nedokázal oslovit žádného spoluhráče v pokutovém území Sparty.
     
    48
    Ambler přišel na polovině hřiště o míč, přebral ho Petr Juliš, jenž oslovil Závišku. Jeho pokus z nějakých pětadvaceti metrů dokázal Tůma zlikvidovat.
     
    49
    Večerka výborně vyřešil složitou situaci se svým brankářem, sparťané pokračují s míčem na kopačkách zhruba na polovině hřiště.
     
    50
    Rychlá kombinace rezervy Sparty vyústila v centr Gabriela z pravé strany. Ten byl sražený, takže Ordelt balon snadno chytil do rukavic.
     
    51
    Do brejku se dostali hosté, centr z levé strany dokázal Piško srazit na rohový kop. Východočeši z něj budou mít šanci udeřit. Povede se jim to? Zahrává Kejř.
     
    52
    Kejřův míč se snášel do vápna, kde si na něj snadno naskočil Tůma.
     
    53
    Střídání v týmu AC Sparta Praha B:
    ze hřiště odchází Karel Tvaroh, přichází Matyáš Kozák.
     
    54
    Šejvl to zkusil za vápnem, jeho rána ale rozhodně gólové parametry neměla. Tůma nemusel zasahovat, protože míč branku přeletěl.
     
    55
    Průnik Kejře skončil centrem z pravé strany, který Večerka odvrátil alespoň na rohový kop.
     
    56
    Z této standartní situace hosté branku nevstřelili, protože rozhodčí zapískal útočný faul. Jeho obětí byl Piško, který už se zvedá a vypadá to, že bude v pořádku. Hra může pokračovat.
     
    57
    Piško výborně nepustil Firbachera do úniku, odebral mu míč a poté byl nejlepším střelcem Východočechů faulován. U míče je rezerva Sparty.
     
    58
    Sparta B právě vstřelila branku!
    MATYÁŠ KOZÁK střílí svůj 11. gól v této sezóně, výborné střídání domácího kouče. Ryneš oslovil Lukáše Juliše, který na malém vápně našel právě Kozáka, jemuž nedělalo problém trefit prázdnou branku – 1:1!
     
    59
    Záviška to udělal zajímavě, jeho střela ale byla sražená. Následně bývalý sparťan přihrával Petrovi Julišovi, který se ale nacházel v těsném ofsajdu.
     
    61
    Nyní byl Gabriel několikrát atakován na hranici pravidel v pokutovém území, poté upadl a o míč přišel. Sparťané byli hodně překvapení, že rozhodčí neodpískal penaltu.
     
    62
    Chrudim právě vstřelila branku!
    Hosté jdou zpět do vedení. Dlouhý centr do vápna dokázal před branku dostat Firbacher, tam již PETR JULIŠ dokázal snadno dostat balon do odkryté branky – 1:2!
     
    62
    Gabriel (SPB) vidí za protesty žlutou kartu.
     
    63
    Další akce Východočechů. Opět u ní byl aktivní Petr Juliš, který se snažil přihrávat zprava do pokutového území. Balon jim ovšem pouze přeletěl.
     
    64
    Dlouhý nákop na Lukáše Juliše sparťanskou akci končí, protože zkušený fotbalista byl nachytán v ofsajdové pozici.
     
    64
    Střídání v týmu MFK Chrudim:
    ze hřiště odchází Martin Šplíchal, přichází Pavel Sokol.
    ze hřiště odchází Václav Míka, přichází Ondřej Kesner.
     
    65
    Záviška centroval z pravé strany do vápna Sparty, jenže nejblíže k míči měl Tůma. Pro hosty škoda, rýsovala se zde možnost další šance.
     
    66
    Večerka posílal dlouhý balon z hloubi pole, jenže ten skončil u brankáře Ordelta.
     
    68
    Sparťané kombinují s míčem na útočné polovině, jejich aktivita ale k ohrožení branky Ordelta nevede.
     
    69
    Střídání v týmu AC Sparta Praha B:
    ze hřiště odchází Martin Ambler, přichází Adam Borkovec.
    ze hřiště odchází Lukáš Juliš, přichází Daniel Žížala.
     
    70
    Borkovec se krátce po příchodu na hřiště uvedl přesným centrem na Ryneše, který ovšem balon ztratil.
     
    71
    Sparťanské aktivitě je znovu konec, tentokrát kvůli Žížalovi. Ten ve vápně fauloval, takže je pískáno.
     
    72
    Východočeši kombinovali u sparťanského vápna, Petr Juliš centroval zprava, ale jeho přihrávka byla odvrácena defenzívou béčka Sparty.
     
    73
    Střídání v týmu MFK Chrudim:
    ze hřiště odchází Petr Juliš, přichází Šimon Sedlák.
     
    74
    Jonášův centr z hloubi pole skončil v náručí Ordelta.
     
    75
    Sparťané nemohou v útočné aktivitě pokračovat, protože autor jediné branky domácích fauloval zkušeného Řezníčka. Chrudim má míč ve své moci.
     
    76
    Střídání v týmu AC Sparta Praha B:
    ze hřiště odchází Tomáš Jonáš, přichází Filip Šilhart.
     
    77
    Další útočný faul Kozáka, kterým končí sparťanská aktivita po rohovém kopu. Z vlastního vápna budou rozehrávat hosté.
     
    78
    Akce hostů končí ofsajdem, ve kterém byl nalezen bývalý sparťan Záviška. Pokračovat tedy mohou domácí.
     
    79
    Gabrielův centr do vápna nikdo v rudém nezasáhl, míč se naopak dostal k hostům, kteří mohou založit protiútok.
     
    80
    A další ofsajd Východočechů, tentokrát to byl Sokol.
     
    82
    Pudhorocký centroval z pravé strany do vápna, jenže Kozáka k hlavičce nepustil brankář Ordelt, jenž míč vyboxoval.
     
    83
    Ryneš (SPB) zastavil nedovoleně rodící se brejk Chrudimi a vidí za to žlutou kartu.
     
    84
    Tak se nám v závěru roztrhl se žlutými kartami pytel, nyní byl takto potrestán Záviška (CHR) za faul na Žížalu.
     
    84
    Sparta B právě vstřelila branku!
    Máme srovnáno! Domácí znovu zachraňuje mladíček MATYÁŠ KOZÁK, jehož výborně vyslal Holoubek. Kanonýr sparťanské rezervy prostřelil Ordelta a střílí svou 12. branku v ročníku – 2:2!
     
    85
    Gabriel (SPB) dostává žlutou kartu, protože je pro něho druhá v utkání, tak je vyloučen! Rezerva Sparty bude do konce zápasu oslabena.
     
    89
    Sparťané drží míč na polovině hřiště, blízko branky soupeře se ale zatím nemohou dostat.
     
    90
    Rozhodčí zápas nastavuje o tři minuty.
     
    90+1
    Střídání v týmu MFK Chrudim:
    ze hřiště odchází Filip Firbacher, přichází Vojtěch Gregovský.
     
    90+3
    Zápas se dohrává, míč v moci mají sparťané.
     
    90+3
    To je neuvěřitelné, sparťané mohli jít do vedení! V samotném závěru šel sám Pudhorocký na brankáře, jenže Ordelt skvělým zákrokem zachránil hostům alespoň bod!
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Sparťanská rezerva remizovala v posledním kole Fortuna národní ligy s Chrudimí 2:2. Skóre otevřeli hosté již ve čtvrté minutě, když se prosadil David Látal. Ve druhém poločase přišel na hřiště Matyáš Kozáka nejlepší domácí střelec pět minut po příchodu v 58. minutě srovnal. Stav 1:1 ale platil jen čtyři minuty, než za hosty skóroval Petr Juliš. Deset minut před koncem ale opět Matyáš Kozák perfektní střelou překonal Ordelta a rozhodl o konečné podobě výsledku.
     
    Držení míče: 50 % : 50 %.
    Střely na branku: 4:6. Střely mimo: 5:5. Rohy: 8:8.
     
    Já se s vámi loučím, děkuji za pozornost a přeji hezký zbytek dne. (19:25:38)

    Milan Šplíchal

    Góly: 58. Kozák, 84. Kozák – 4. Látal, 62. P. Juliš

    Karty:   36. Večerka (SPB), 62. A. Gabriel (SPB), 83. Ryneš (SPB)   85. A. Gabriel (SPB)


    Držení míče: 50 % : 50 %.
    Střely na branku: 4:6. Střely mimo: 5:5. Rohy: 8:8.
    AC Sparta Praha B: Tůma – A. Gabriel, Piško, Večerka, Tvaroh (53. Kozák) – Ryneš, Pudhorocký, Jonáš (76. Šilhart), Ambler (69. Borkovec) – Holoubek, L. Juliš (C) (69. Žížala).
    Náhradníci: Kotek – Dudl, L. Vácha.

    MFK Chrudim: Ordelt – Voj. Řezníček, Míka (64. Kesner), Drahoš, Šejvl – P. Juliš (73. Š. Sedlák), Záviška, Jan Řezníček, M. Šplíchal (64. Sokol), Látal (46. Kejř) – Firbacher (90+1. Gregovský).
    Náhradníci: Janůj.