Dánsko – Kazachstan 9:1 (kon.) | Švédsko – Rakúsko 3:1 (kon.) | Švajčiarsko – Taliansko 5:2 (kon.)
Česko – Veľká Británia 5:1 (kon.) | Slovensko – Nemecko sk 1:2 (kon.) | Lotyšsko – Fínsko 1:2 (kon.)
koniec
Švajčiarsko
5:2 (3:0, 1:0, 1:2)
Taliansko
cz Sobota 14.05.2022, 15:20 • Helsinki Ice Hall, Helsinky • Majstrovstvá sveta • Skupina A
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Švýcarská hokejová prezentace na úvod světového šampionátu splnila povinnost v podobě tříbodového vítězství nad Itálií. Hotovo bylo prakticky už po první třetině, v níž Fischerova družina skórovala třikrát, zatímco soupeři nepovolila žádný zásah. Ve zbývajících čtyřiceti minutách vsítily oba celky po dvou brankách, nicméně bylo vidět, že Švýcaři výrazně polevili a spíš šetřili síly do dalších, podle všeho o poznání vyrovnanějších utkání. Pro Itálií se nic nemění, primárním cílem zůstává záchrana a porážka se silnějším týmem příliš velkou komplikací není.

    Další utkání čeká na Švýcary v neděli, kdy změří síly s výběrem Dánska. Také Itálie jde do akce hned zítra, v utkání proti Kanadě bude ještě větším outsiderem, než jakým byla dnes. (17:41:08)
     
    Utkání přihlíželo 3 641 diváků.
     
    Statistiky zápasu:

    Střely na branku – 47:14 (17:3, 12:5, 18:6)
    Vyhraná vhazování – 29:19
    Trestné minuty – 4:4
     
    Nejlepší hráči: Denis Malgin – Andreas Bernard
     
    Konec zápasu.
     
    59:55
    V závěrečných vteřinách ještě menší dvouminutový trest pro Enrica Miglioranziho, který zastavil rozjetého protihráče jen za cenu hákování
     
    59:24
    Přestože Itálie skórovala, tak se utkání dohrává už jenom z povinnosti. Fabrice Herzog klidně mohl útočit, ale vystačil si s nahozením do útočné třtiny.
    58:52 Dante HANNOUN - 5:2
     
    58:52
    Itálie právě vstřelila branku! Početní výhodu Italové rychle proměňují ve svůj druhý gól. Po střele Simona Kostnera vyrazil Reto Berra puk před připraveného DANTE HANNOUNA, který se ve vyložené šanci nemýlil. Asistence: Simon Kostner, Alex Petan.
     
    58:38
    Pokud Itálie nevyužije přesilovou hru, dohraje zbytek střetnutí v oslabení. V útočném pásmu se totiž proti pravidlům provinil Denis Malgin, je vyloučen za hrubost.
    58:20 Nico HISCHIER - 5:1
     
    58:20
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Nakonec se přeci jen trefila i elitní švýcarská útočná lajna! Timo Meier u levého mantinelu zvedl hlavu a přenesl hru na NICA HISCHERA, forvard Ďáblů z New Jersey propálil marně se přesunujícího Bernarda. Asistence: Timo Meier.
     
    58:06
    Poté, co byly ohlášeny poslední dvě minuty do konce třetí třetiny, a vzhledem ke skóre na světelné tabuli i celého zápasu, dochází k zakázanému uvolnění Itálie.
     
    57:47
    Pravou stanou nabral velkou rychlost Dominik Egli. Cíleně vyslal střílenou nahrávku před bránu na Philippa Kurasheva, před nímž v poslední chvíli zakročil včas se navrátivší Phil Pietroniro.
     
    57:13
    Hokejisté chvíli nevěděli, kde je kotouč, ten ve finále vypadl z výstroje Petera Spornbergera. Italský zadák rychle reagoval a puk odvrátil mimo bezprostřední nebezpečí.
     
    56:59
    Dlouhou švýcarskou kombinaci v útočném pásmu zakončil Tobias Geisser, proti jehož střele měl Andreas Bernard zcela zakrytý výhled. Zasahovat ale nakonec italský brankář ani nemusel, kotouč totiž zamířil až příliš vysoko.
     
    56:21
    Pěknou kombinaci předvedli Denis Malgin s Piusem Suterem. Navzájem si vyměnili kotouč, aby nakonec vypálil první jmenovaný do clonícího Giose.
     
    55:51
    Dario Simion si chtěl tělem odstavit Enrica Miglioranziho. Přitom ovšem ztratil stabilitu a v pádu narazil do pravé tyčky italské svatyně, bránu tím vychýlil ze svého postavení.
     
    55:19
    Na druhé straně hřiště hrozila dvojice Timo Meier – Christoph Bertschy, rychlá kombinace ale vedla pouze k pořádnému protažení italského brankáře.
     
    54:59
    Moc nechybělo! Marco Sanna parádně tečoval nahození od modré čáry, kotouč se od ledu odrazil jen o centimetry vedle levé Berrovy tyče!
     
    54:13
    Daniel Frank se těsně před Reto Berrou dostal k nepříjemnému zakončení, dopravit puk podruhé za švýcarského brankáře ale Italové nedokázali.
     
    54:05
    Hodně záležet si dal s rozehrávkou Tobias Geisser, aby nakonec nepřesně hledal Nica Hischiera. Daniel Glira tohoto okamžiku nevyužil, nevyšlo mu zpracování.
     
    53:39
    Calvin Thürkauf byl v obležení dvou italských hráčů a jeho následný pokus o zakončení postrádal razanci i přesnost.
     
    53:15
    Ačkoli Alex Petan bojoval za vlastní bránou srdnatě, tak kus černé gumy na hokeje neudržel. Tvrdě, ale v rámci pravidel jej o něj připravil Dean Kukan.
     
    52:51
    Proti dalšímu pokusu Glausera vytyčil Andreas Bernard pohotový zákrok betonem a jeho spoluhráči už přenáší hru na opačnou stranu hřiště.
     
    52:34
    Střela Glausera vyletěla příliš vysoko a po zásahu ochranné sítě je hra přerušena. Čeká nás poslední komerční přestávka.
     
    52:09
    Jeden zákrok připisuje na své konto taktéž Andreas Bernard. S lehkým nahozením Tobiase Geissera neměl vážnější problémy, puk uschoval ve výstroji.
     
    51:57
    Dante Hannoun obral na útočné modré o kotouč Foru a rázem jel tváří v tvář Berrovi. Brankář touš neudržel, nicméně smutnit nemusel, protože Diego Kostner dorážel přímo do něj!
     
    51:21
    Po zablokovaném nahození Jonase Siegenthalera se Italové dostali do dalšího rychlého protiútoku, Reto Berra ale tentokrát zasahovat nemusel.
     
    50:59
    Po výměně kotouče mezi Jonasem Siegenthalerem a Nicem Hischierem vypálil první jmenovaný. Rána zápěstím se mezi tři tyče nevešla.
     
    50:24
    Je zjevné, že Švýcaři polevili, přesto nechybělo moc k pátému gólu, Michael Fora vypálil razantní projektil forhendem vysoko nad bránu.
     
    49:28
    Do mezikruží nabruslil Fabrice Herzog. zvládl vypálit zajímavý projektil zápěstím, Andreas Bernard zasáhl se svou vyrážečkou.
    48:40 Daniel GLIRA - 4:1
     
    48:40
    Itálie právě vstřelila branku! První gól Itálie je na světě a to po rychlém protiútoku. Dante Hannoun posílal puk před branku, kde se k teči dostal DANIEL GLIRA a usměrnil ho za záda dosud bezchybného Berry. Asistence: Dante Hannoun, Brandon McNally.
     
    48:18
    Alespoň na čestný italský úspěch útočil Daniel Frank. Zkusil skrýt svou střelu za Deana Kukana, právě on ovšem tuto střelu zblokoval.
     
    47:45
    Po přihrávce Nica Hischiera pálil z pravé strany Timo Meier, italský brankář vyrazil tento pokus ramenem. Švýcaři ale dál zůstávají v útočném pásmu.
     
    47:23
    Švýcarský gólman Reto Berra zpomalil po mantinelu letící kotouč pro Michaela Foru, který zvedl hlavu a kus černé gumy přihrál Suterovi.
     
    46:51
    Andreas Bernard stáhl puk před dotírajícími útočníky Švýcarska a přerušil hru. Čeká nás komerční přestávka.
     
    46:27
    Nahrávku na modrou čáru, kde stál Dean Kukan, vystihl Daniel Frank. Na brejk mu nezbývaly síly, proto sáhl k vyhození do střední třetiny.
     
    45:26
    Pius Suter nastartoval Tristana Scherweyho, jenže tomu se nedostalo podpory. Proto následoval nástřel do útočné třetiny a hromadné střídání.
     
    45:15
    Pořádným nebezpečím zaváněla střela Nica Hischiera od modré čáry. Tuto střelu se pak ještě pokoušel dorážet Dario Simion, neúspěšně.
     
    44:24
    Situaci dvou proti dvěma táhl Janis Moser. Viděl a chtěl najít najíždějícího Andreu Glausera, tomu chybělo jenom pár centimetrů.
     
    43:53
    Jonas Siegenthaler nahrál za bránu Hischierovi, který vracel před ni Timu Meierovi, který pálil forhendem do přopraveného Bernarda.
     
    43:17
    Jonas Siegenthaler dobře viděl Timo Meiera na pravé straně útočného pásma a poslal mu přesnou přihrávku. K navýšení švýcarského náskoku ale nedošlo.
     
    43:11
    Hru přerušuje zakázané uvolnění italského výběru. Daniel Mantenuto nedosáhl na prudký pas Pietronira, načež se ještě nechal předjet Siegenthalerem.
     
    42:52
    Calvin Thürkauf vystřelil z pravé strany a po dorážce se před brankou natahoval Tristan Scherwey, k ohrožení italského brankáře ale nedošlo.
     
    42:36
    Enzo Corvi viděl najíždějícího Dominika Egliho, avšak kus černé gumy nasměroval jenom na hokejku bránícího Marca Senny.
     
    42:08
    Tobias Geisser vyslal od modré čáry svižnou ránu, skóre ale zůstává neměnné.
     
    41:29
    V levém kruhu číhal úplně volný Janis Moser. Neváhal a po převzetí kotouče okamžitě vypálil, Bernard stihl včas přirazit vyrážečku k pravé tyči.
     
    41:12
    Švýcaři vstoupili do třetí třetiny hodně aktivně, po střele Denise Malgina ale Andreas Bernard zasahovat nemusel. Švýcarský útočník trefil jen bránícího soupeře před sebou.
     
    40:36
    První příležitost závěrečné dvacetiminutovky měli Švýcaři. Christoph Bertschy dostal nahrávku před bránu od Nica Hischiera, ten vypálil vedle pravé tyče.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Další třetina začne přibližně v 17:00.
     
    Druhá třetina nijak výrazně s kartami nezamíchala. Švýcaři pokračují v aktivním pojetí hry a k náskoku přidali ještě jeden gól, podruhé v utkání rozvlnil italskou síť člen čtvrtého útoku Calvin Thürkauf. Favorita dělí posledních dvacet herních minut od povinného zisku tří bodů, Italové, tak jak se předpokládalo, nekladou výraznější odpor.
     
    Střely na bránu po 2. třetině: 29 – 8.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    39:52
    Poslední akci prostředního dějství táhl Dario Simion. Zadovkou hledal Tobiase Geissera, jenže neměl dobrý přehled o jeho postavení a kus černé gumy mu před nosem vypíchl Lorenzo Casetti.
     
    38:43
    Nebezpečně se odražený puk po nahození Deana Kukana chtěl z první napálit do sítě Denis Malgin, střelec prvního gólu ovšem promáchl naprázdno.
     
    38:38
    Před brankou číhal zcela opomenutý Christoph Bertschy. Jenže pas dostal zrovna v momentě, kdy byl zády k Bernardovi, gólman pak protihráči sebral kotouč lapačkou z pod brusle.
     
    37:58
    Pěknou kombinační akci už Calvin Thürkauf zřejmě překombinoval. Místo zakončení nahrával k levé tyčce Philippu Kurashevovi, pas na jeho osobu zvedl Spornberger.
     
    37:12
    Calvin Thürkauf přihrával puk do ohně před brankou, kde viděl hned několik spoluhráčů. Ani jeden z nich se ale k teči nebo dorážce nedostal.
     
    36:21
    O prudkou ránu od modré čáry se postaral Gregorio Gios. Reto Berra měl ale u sebe betony včas.
     
    36:13
    Útočné pásmo navštívil Marco Sanna. Prezentoval se střelou zápěstím na přední tyčku, kde úřadoval Reto Berra se svou vyrážečkou.
     
    36:06
    Gregorio Gios se po otočce na modré čáře chystal ke střele, celá akce ale končí ještě před tím, než se ve vůbec obránce ke střele dostal. A to pro ofsajd Itálie.
     
    35:28
    Na kontě má tři asistence, nyní chtěl přidat gól! Jonas Siegenthaler vyprodukoval nebezpečnou forhendovou ránu, ta se mezi tři tyče nevešla.
     
    35:01
    Pobídku ke střele dostal i Jonas Siegenthaler, nejproduktivnější hráč Švýcarska v dnešním zápase ale zamířil jen nad.
     
    34:51
    Elitní centr Nico Hischier opět v akci. Mezi kruhy si vytvořil prostor podél padajícího Sanny, načež těsně minul volný prostor u pravé tyčky.
     
    34:25
    Nico Hischier mohl střílet z prostoru mezi kruhy, od italských obránců ale nedostal k zakončení téměř žádný prostor.
     
    34:08
    Nico Hischier naznačil střelu, aby nakonec ještě přenesl hru doleva na Tima Meiera, jehož prudké zakončení trefilo Bernarda do masky.
     
    33:36
    O prudkou ránu od modré čáry se vzápětí postaral Dominik Egli. Ten sice pálil velmi tvrdě, ale taky hodně nepřesně.
     
    33:27
    Na hattrick si dělá zálusk Calvin Thürkauf. Číhal na hraně brankoviště, kde jej oslovil Tristan Scherwey, jeden z obránců touš zvedl do ochranné sítě.
     
    33:21
    Tristan Scherwey v akci. Útočník Švýcarska se dostal ke střele z prostoru mezi kruhy, Andreas Bernard měl u sebe betony včas.
     
    32:28
    Občas ale zahrozí i Italové. Jako třeba teď, kdy od pravého mantinelu vypálil forhendem Brandon McNally a Reto Berra musel zasahovat.
     
    31:48
    Švýcarský tlak pokračuje. Dario Simion byl tím, kdo vypálil za pravým kruhem, úřadoval Andreas Bernard a jeho pravý beton.
     
    31:33
    Italská obrana nechala u pravé tyče dostatek prostoru pro Piuse Sutera, který se snažil přehodit rameno Andrease Bernarda. Neúspěšně.
     
    31:14
    A znovu Timo Meier. V tomto případě si vypracoval dobrou střeleckou příležitost z levého kruhu, zápěstím pálil do Bernardovy výstroje.
     
    31:05
    Timo Meier nabíjel na modrou čáru Jonasi Siegenthalerovi. Toho zradilo zpracování, kotouč mu přes hokejku přeskočil mimo útočné pásmo.
     
    30:51
    Švýcaři jsou dál při chuti. Timo Meier poslal puk do předbrankového prostoru, kde se ale stal kořistí italského obránce Enrica Miglioranziho.
     
    30:27
    Přerušení hru a komerční přestávku způsobil Reto Berra. Zachycení slabého nahození Daniela Mantenuta mu nedělalo žádné větší starosti.
     
    29:51
    Daniel Mantenuto chtěl rozvíjet útočnou akci, jenže neměl na koho nahrát. Proto jen nahodil do útočného pásma a odjel vystřídat.
     
    29:14
    Od levého mantinelu nahazoval na teč Tobias Geisser. A protože se žádný z jeho spoluhráčů k teči neměl, proletěl kotouč vedle italské svatyně.
     
    29:05
    Andres Ambühl si nabruslil do útočného pásma a pak se snažil překvapit Andrease Bernarda u jeho pravé tyče. Neúspěšně.
     
    28:13
    Tommaso Traversa zkusil zajímavou zadovkou posunout kotouč po pravém mantinelu. Při této kličce ale ztratil rychlost a nechal se předstihnout Enzem Corvim.
     
    27:32
    Hrozí ale taky Italové. Dante Hannoun poslal puk mezi kruhy na hůl Luca Frigy, který prudkou ranou pořádně protáhl Reta Beeru v brance Švýcarska.
     
    27:19
    Za bránou soupeře operoval s pukem na hokejce Daniel Frank. Chtěl poslat touš na Daniela Mantenuta, toho však ukázkově postrážil Jonas Siegenthaler.
     
    26:39
    Timo Meier parádní zadovkou dostal puk zpoza branky před ní, kde dobře viděl připraveného Nica Hischiera. Ještě lepší zákrok ale vytasil Andreas Bernard a pohotovou reakcí zabránil Švýcarům vstřelit pátý gól.
    26:20 Calvin THÜRKAUF - 4:0
     
    26:20
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Čtvrtý gól je na světě! Střeleckou pozici si na ose kluziště vylepšil Philipp Kurashev. Vystřelil, avšak jeho jméno se na střelecké listině neobjevuje, protože jeho pokus do sítě ještě tečoval CALVIN THÜRKAUF. Asistence: Philipp Kurashev a Tristan Scherwey.
     
    25:28
    Mizernou italskou rozehrávku zachytil ještě v útočném pásmu Fabrice Herzog. Nahrál po své pravé ruce Andreasi Ambühlovi, leč ten nezvládl puk nasměrovat do sítě!
     
    25:09
    Nechybělo moc a Italové mohli slavit první gól. Lorenzo Casetti poslal puk na hůl Luca Friga a ten z pořádné blízkosti otestoval pozornost připraveného Reta Berry.
     
    24:51
    Střelu zápěstím od pravého mantinelu zvládl bekhendovou stranou hole tečovat Marco Insam. Reto Berra zareagoval včas a hrací předmět udržel před brankovou čárou.
     
    24:26
    Zvoní tyč! Na pravou stanu obdržel parádní nahrávku do hokejky Timo Meier. Střeleckou listinu však nerozšířil, z první pálil do bližší tyče, načež kotouč udržel Bernard!
     
    23:57
    Po levém mantinelu najel do útočné třetiny Timo Meier. Středem nahrál Kukanovi, který zacouval k modré čáře a vypálil příliš vysoko.
     
    23:26
    Blízko prvnímu gólu na turnaji byl Philipp Kurashev. A to hned dvakrát. Švýcarský útočník pálil hned dvakrát z dobré pozice na levé straně, v obou případech ale projel puk podél tyče až k zadnímu mantinelu.
     
    22:53
    Tristan Scherwey dojel za italskou svatyni, odkud vyprodukoval zajímavou zadovku před ni. Daniel Glira vyhodil do středního pásma.
     
    22:29
    Levou stranou chtěl proniknout do útočného pásma Ivan Deluca. Stopku mu ovšem ukázkovým hitem vystavil dnes už tříbodový Jonas Siegenthaler.
     
    21:58
    V obranné třetině skvěle zafungoval Tobias Geisser. Natlačil tělo před Lorenza Casettiho a stal senovým majitelem kusu černé gumy.
     
    21:12
    Janis Moser vyhodil takovým způsobem, že nemohla být řeč o zakázaném uvolnění, protože kotouč směřoval mezi tři tyče. Andreas Bernard vyrážečkou posunul touš na Pietronira.
     
    20:33
    Jonas Siegenthaler hraje ve velké formě. Švýcarský obránce hledal dlouhou přihrávkou Christopha Bertschyho, který se ale do brejku nakonec nedostal.
     
    20:10
    Švýcarští hokejisté se ihned vrhli do útočného pásma. Z velkého úhlu nahazoval Dean Kukan, avšak zasáhl jednoho z obránců, jmenovitě Miglioranziho.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    Další třetina začne přibližně v 16:13.
     
    Utkání mezi Švýcarskem a Itálií se zatím vyvíjí podle papírových předpokladů. Svěřenci kouče Fischera skórovali hned třikrát, zatímco Italové ani jednou. Se stavem střetnutí pohnul jako první Denis Malgin, a to už v 1. minutě. Posléze se prosadili ještě Calvin Thürkauf a krátce před odchodem do kabin taktéž Andreas Ambühl. Lze těžko očekávat, že by Italové ještě zvládli zápas zdramatizovat, otázkou spíše zůstává ne jestli, o kolik prohrají.
     
    Střely na bránu po 1. třetině: 17 – 3.
     
    20:00
    První třetina skončila.
    19:42 Andres AMBÜHL - 3:0
     
    19:42
    Švýcarsko právě vstřelilo branku! Video ani tentokrát nenašlo důvod pro neuznání gólu, Švýcaři se radují potřetí. Do střely Jonase Siegenthalera těsně před brankou sáhl ANDRES AMBÜHL a po tomto zásahu propadl puk mezi betony Bernarda až do sítě. Asistence: Jonas Siegenthaler, Tristan Scherwey.
     
    19:42
    V akci je i tentokrát video, na verdikt o platnosti třetí švýcarské branky si znovu počkáme.
     
    19:25
    Premiérovou početní převahu Švýcarsko nevyužilo. Phil Pietroniro je zpátky na ledě, a hned se zapojuje do bránění, protože tlak favorita pokračuje.
     
    18:59
    Enzo Corvi si obhodil kotouč kolem protihráče, pak nechal pokračovat ve hře Nica Hischiera, tomu nevyšla kličku proti Traversovi.
     
    18:31
    Dario Simion dostal puk do brankoviště, kde se po dorážce natahoval Pius Suter. Skóre se ale nemění.
     
    17:56
    Pěknou kombinaci završil Denis Malgin, jenž přenesl hru doprava na Tima Meiera, ostrostřelec vypálil pouze do Bernardova pravého betonu.
     
    17:20
    Krátce po druhém obdrženém gólu se Italové budou poprvé bránit ve čtyřech. Za vlastní bránou fauloval Phil Pietroniro, vyfasoval dvě minuty za hrubost.
    17:05 Calvin THÜRKAUF - 2:0
     
    17:05
    Švýcarsko právě vstřelilo branku! Švýcaři se radují, jejich druhý gól je uznán! Enzo Corvi přihrál z rohu puk před branku, kde číhal připravený CALVIN THÜRKAUF a dopravil ho do italské sítě. Asistence: Enzo Corvi, Jonas Siegenthaler.
     
    17:05
    Na případné potvrzení švýcarského gólu si budeme muset chvíli počkat, hlavní rozhodčí míří celou situaci prozkoumat na videu.
     
    16:38
    Za hlasitého potlesku švýcarských fanoušků Denis Malgin vymyslel povedenou střílenou přihrávku na Piuse Sutera, jenž vystřelil těsně vedle.
     
    16:23
    Andres Ambühl poslal zadovkou puk Dominiku Eglimu, který následně střílel z vrcholku kruhů. Puk pak proletěl jen několik desítek centimetrů nad hlavou překvapeného Bernarda.
     
    15:24
    Timo Meier ukázal svou třídu. Zprava krásně najel mezi kruhy, odkud ještě vymyslel parádní pas na Christopha Bertschyho, ten však rozvlnil jenom boční síť.
     
    14:51
    Gólman Reto Berra vyjel až do levého kruhu, odkud nahrál křížem na Jonase Siegenthalera. Jeho pas Hischier nezachytil, ale alespoň protečoval.
     
    14:25
    Jonas Siegenthaler našel na levé straně útočného pásma Timo Meiera, italský gólman dal odolává.
     
    13:43
    Dean Kukan si povyjel blíže bráně, aby našel prostor k zakončení forhendem ze zápěstí. Bernard na puk viděl a vytěsnil ho levým betonem.
     
    13:18
    Tahle šance může Švýcarsko mrzet. Enzo Corvi pálil z dobré pozice mezi kruhy, poslat puk do sítě se mu ale nepodařilo.
     
    13:01
    Dobrá práce Andrease Bernarda, jenž vystrčil vyrážečku a zastavil nahrávku Deana Kukana na Tima Meiera. Hra přerušena, buly proběhne v obranné třetině Itálie.
     
    12:40
    O další střelu na italskou branku se postaral Andres Ambühl, který pálil z pravého kruhu. Andreas Bernard vyrazil jeho střelu mimo.
     
    12:23
    V pravém kruhu si chystal prostor na střelu Denis Malgin. Na druhý vstřelený gól si ještě musí počkat, cestu mu totiž zatarasil Peter Spornberger.
     
    11:28
    V útočném pásmu Švýcarska teď hrozí dvojice Timo Meier – Nico Hischier, ke střelbě na italskou branku ale zatím nedošlo.
     
    10:47
    Potrestaný Christian Martin je zpět na ledové ploše. Okamžitě se zapojil o hry, když ve středním pásmu prodloužil vyhození Jonase Siegenthalera.
     
    10:17
    Přestože měl Daniel Mantenuto poměrně dost volného času na pravé straně, tak nedokázal vyprodukovat přesný pas na Pietronira. Hra ve středním pásmu.
     
    09:38
    Po velkých šancích na začátku přesilovky už Italové nejsou tolik nebezpeční a Švýcaři bez problémů vyhazují.
     
    09:04
    K vyrovnání chyběly centimetry! Kousek za modrou čárou vypálil Phil Pietroniro, jenž rozezvučel horní tyčku! Dorážejícího Alexe Petana zastavil blokující protihráč, další dorážku vyrazil Berra levým betonem!
     
    08:45
    Christian Marti je prvním vyloučeným hráčem zápasu a míří si odpykat menší trest za krosček.
     
    08:41
    Calvin Thürkauf využil volného prostoru a zleva si sjel až na osu kluziště. Vypálil, ale Bernarda k zákroku nedonutil, úspěšný blok zaznamenal Peter Spornberger.
     
    08:18
    Alex Petan poslal puk do předbrankového prostoru na Luca Frigu, který ale s tečí neuspěl.
     
    08:05
    Do rozehrávky se zapojil rovněž gólman Reto Berra. Za vlastní svatyní zastavil volný puk a rozjel osamoceného Scherweyho.
     
    07:34
    Janis Moser se dlouhou přihrávkou z vlastního obranného pásma snažil vyslat do brejku Piuse Sutera, celou akci ale znovu hatí ofsajd.
     
    07:06
    Od levého mantinelu nahazoval Janis Moser. Andreas Bernard mohl zůstat ledově klidným, kus černé gumy prosvištěl vysoko nad břevnem.
     
    06:50
    Švýcaři znovu kombinovali v útočném pásmu, Dean Kukan pak ale s pukem přejel za modrou čáru, což neuniklo pozornosti čárovému sudímu.
     
    06:18
    Velkou příležitost k navýšení náskoku měl Tristan Scherwey. Italskou defenzivou projel jako nůž máslem, leč závěrečný krok nezvládl, napálil jenom Bernarda!
     
    05:32
    Akce hokejistů v červených dresech pokračovala. Fabrice Herzog cíleně nahazoval na hokejku Andrese Ambühla, ten ji však přiložil k ledu příliš pozdě.
     
    05:12
    Andres Ambühl na modré čáře předal puk do střelecké pozice Dominiku Eglimu. Švýcarský obránce vzápětí vyslal zajímavou ránu, náskok Švýcarů ale zůstává pouze jednogólový.
     
    04:39
    Až do levého kruhu si najel Tobias Geisser. Obdržel ideální pas do hokejky od Tima Meiera, načež vypálil křižně těsně vedle brány.
     
    03:52
    Nico Hischier ukázal, že umí zabrat i směrem dozadu. Útočné eso Švýcarů nabralo Insamovu rychlost a jeho zadovku zastavilo.
     
    03:26
    Nico Hischier se před brankou Itálie snažil předat puk spoluhráči, ale neúspěšně. Švýcaři navíc ztratili útočné pásmo a musí se vracet.
     
    03:13
    Z vrcholku pravého kruhu vyprodukoval zajímavé zakončení Daniel Mantenuto. Reto Berra byl na svém místě, kus černé gumy skryl ve výstroji.
     
    02:51
    Švýcarský tlak utnul až Enrico Miglioranzi, Po pravém mantinelu chtěl nastartovat Tommasa Traversu, toho ovšem výborně pokryl Siegenthaler.
     
    02:27
    Jonas Siegenthaler dostal nabito do ideální střelecké pozice na pravém kruhu, Reto Berra byl na svém místě a ránu vyrazil mimo.
     
    01:47
    Italové se provinili postavením mimo hru. Diego Kostner nahodil touš do útočného pásma příliš pozdě, uvnitř něj už se nacházel Marco Sanna.
     
    01:04
    Denis Malgin to proti dvojici bránících hráčů zkoušel znovu individuálně, branka Itálie ale tentokrát ohrožena nebyla. Švýcarský útočník totiž s kotoučem skončil jen v rohu hřiště.
    00:49 Denis MALGIN - 1:0
     
    00:49
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    To bylo rychlé! Po pravé straně se rozjel DENIS MALGIN. Dobruslil až do útočného z pásma a vypálil zápěstím na přední tyč, Bernard byl na jeho pokus krátký. Asistence: Dario Simion a Jonas Siegenthaler.
     
    00:23
    První velká šance na straně Švýcarska a arénou to jen zahučelo. Před brankou Itálie se k teči dostal Nico Hischier a puk zamířil jen těsně mimo.
     
    00:10
    Utkání mezi Švýcarskem a Itálií je v plném proudu. Hokejisté ze "země helvétského kříže" jsou obrovským favoritem, Itálie může jen překvapit.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Švýcarsko: Berra (Genoni) – Kukan, Siegenthaler, Fora (A), Moser, Glauser, Geisser, Egli, Marti – Bertschy, Hischier (C), Meier – Simion, Malgin, Suter – Ambühl (A), Corvi, Herzog – Thürkauf, Kurashev, Scherwey.
    Trenér: Patrick Fischer

    Itálie: Bernard (Fazio) – Di Perna, Spornberger, Pietroniro, Miglioranzi, Gios, Glira, Casetti – Petan (A), S. Kostner, Sanna – Insam (A), Mantenuto, Frank (C) – Frigo, Hannoun, McNally – Traversa, D. Kostner, Deluca – Mantinger.
    Trenér: Greg Ireland

    Rozhodčí: Hansen (NOR), Staňo (SVK) – Seewald (AUT), Špur (CZE).
     
    Itálie

    Itálie je řazena mezi největší trpaslíky skupiny z Helsinek. Jejich největším konkurentem o klíčové sedmé místo by měl být výběr Francie, otázkou je forma Kazachstánu, Dánsko by přeci jen mělo mít minimálně o jednu úroveň lepší mužstvo.

    Na loňském světovém šampionátu v lotyšské Rize obsadila Itálie ve skupině B poslední osmé místo, přičemž nezískala žádný bod, avšak z důvodu, že se nehrál turnaj nižší kategorie, tak mezi elitou zůstala. Velké jméno bychom na soupisce hledali marně, Italové budou spoléhat především na spolupráci sobě dobře známých hokejistů.

    Nominace Itálie na MS 2022

    Brankáři: Andreas Bernard (HC Bolzano/ICEHL), Justin Fazio (HC Bolzano/ICEHL), Davide Fadani (HC Lugano/NLA)
    Obránci: Dylan Di Perna (Ritten Sport/AlpsHL), Alex Trivellato (HC Bolzano/ICEHL), Gregorio Gios (Asiago Hockey/AlpsHL), Phil Pietroniro (Mulhouse Scorpions/Ligue Magnus), Daniel Glira (HC Pustertal/ICEHL), Lorenzo Casetti (Asiago Hockey/AlpsHL), Enrico Miglioranzi (Asiago Hockey/AlpsHL), Peter Spornberger (Schwenninger Wild Wings/DEL)
    Útočníci: Marco Sanna (SG Cortina/AlpsHL), Marco Insam (HC Bolzano/ICEHL), Daniel Mantenuto (Asiago Hockey/AlpsHL), Alex Petan (Fehervar AV 19/ICEHL), Diego Kostner (HC Ambri-Piotta/NLA), Simon Kostner (Ritten Sport/AlpsHL), Ivan Deluca (HC Pustertal/ICEHL), Brandon McNally (Cardiff Devils/EIHL), Dante Hannoun (HC Pustertal/ICEHL), Tommaso Traversa (Sheffiled Steelers/EIHL), Matthias Mantinger (HC Pustertal/ICEHL), Luca Frigo (HC Bolzano/ICEHL), Daniel Frank (HC Bolzano/ICEHL), Marco Magnabosco (Asiago Hockey/AlpsHL)
     
    Švýcarsko

    Švýcarští hokejisté patří mezi celky, s nimiž se musí počítat na zisk cenného kovu, přestože se jim na posledních turnajích příliš nedařilo. Na olympijských hrách sice vyřadili v osmifinále Čechy, avšak v semifinále padli výsledkem 1:5 s pozdějším vítězem, Finskem. Loňský světový šampionát Švýcarsko rovněž vypadlo už ve čtvrtfinále, nestačilo na Němce.

    Mezi největší hvězdy švýcarské nominace patří dvojice Nico Hischier z New Jersey a Timo Meier ze San Jose. Už to vypadalo, že kádr posílí i nejproduktivnější hráč základní část NHL Roman Josi, ten se však po vypadnutí Nashvillu z play-off omluvil z rodinných důvodů.

    Švýcarsko má po vyřazení Rusů ze skupiny šanci usilovat o nejvyšší příčky. Jejich největším konkurentem by měl být výběr Kanady, podcenit ovšem nesmí ani kádr Slovenska či Německa, jež by taktéž rádi zůstali pro čtvrtfinále v Helsinkách.

    Nominace Švýcarska na MS 2022

    Brankáři: Reto Berra (Fribourg-Gottéron/NLA), Sandro Aeschlimann (HC Davos/NLA), Leonardo Genoni (EV Zug/NLA)
    Obránci: Dean Kukan (Columbus Blue Jackets/NHL), Tobias Geisser (Hershey Bears/AHL), Andrea Glauser (Lausanne HC/NLA), Michael Fora (HC Ambri-Piotta/NLA), Janis Moser (Arizona Coyotes/NHL), Jonas Siegenthaler (New Jersey Devils/NHL)
    Útočníci: Andreas Ambühl (HC Davos/NLA), Nico Hischier (New Jersey Devils/NHL), Timo Meier (San Jose Sharks/NHL), Pius Suter (Detroit Red Wings/NHL), Dario Simion (EV Zug/NLA), Fabrice Herzog (EV Zug/NLA), Denis Malgin (ZSC Lions Zürich/NLA), Enzo Corvis (HC Davos/NLA), Christoph Bertschy
     
    Všem fanynkám a fanouškům hokeje přeju krásné sobotní odpoledne z helsinské Ice Hall Areny! Světový šampionát pokračuje druhým dnem, společně se podíváme na utkání mezi Švýcarskem a Itálií.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:20.

    Martina Sikorová

    Milan Huppert

    Góly a asistencie: 1. Malgin (Simion, Siegenthaler), 18. Thürkauf (Corvi, Siegenthaler), 20. Ambühl (Siegenthaler, Scherwey), 27. Thürkauf (Kurashev, Scherwey), 59. Hischier (Meier) – 49. Glira (Hannoun, McNally), 59. Hannoun (S. Kostner, Petan)


    Švajčiarsko: Berra (Genoni) – Kukan, Siegenthaler, Fora (A), Moser, Glauser, Geisser, Egli, Marti – Bertschy, Hischier (C), Meier – Simion, Malgin, Suter – Ambühl (A), Corvi, Herzog – Thürkauf, Kurashev, Scherwey.
    Tréner: Patrick Fischer

    Taliansko: Bernard (Fazio) – Di Perna, Spornberger, Pietroniro, Miglioranzi, Gios, Glira, Casetti – Petan (A), S. Kostner, Sanna – Insam (A), Mantenuto, Frank (C) – Frigo, Hannoun, McNally – Traversa, D. Kostner, Deluca – Mantinger.
    Tréner: Greg Ireland

    Rozhodca: Hansen (NOR), Stano (SVK) – Seewald (AUT), Špůr (CZE)

    Diváci: 3 641