Tisková konference komise rozhodčích FAČR (kon.) | Tisková konference SK Dynamo České Budějovice (kon.)
Tisková konference FC Viktoria Plzeň (kon.) | Tisková konference FK Jablonec (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference komise rozhodčích FAČR

cz Utorok 24.01.2023, 10:00 • Sídlo FAČR, Praha-Strahov • Tlačové konferencie
     
    Tisková konference komise rozhodčích FAČR je u konce. (11:46:08)
     
    Posledním tématem tiskové konference byla úprava pravidla o ofsajdu. Již pro jarní část sezony se mění výklad vědomého a nevědomého hraní, a to bude mít vliv na vyhodnocování ofsajdů. „Jedná se o první pravidlo, které bude při posuzování zvýhodňovat bránící tým. Doteď byli v podobných situacích zvýhodňováni hráči útočícího mužstva,“ říká Libor Kovařík.
     
    Deset testových otázek přineslo velkou vlnu emocí a debat. Ani novináři se nejsou schopni shodnout na tom, kdy má být po udělení nebo neudělení červené karty intervence VARu.
     
    V průběhu tiskové konference si novináři mohou také vyzkoušet test pro veřejnost, během kterého se pokouší určit, kdy se má a nebo nemá intervenovat při určitých složitých situacích.
     
    Petr Fousek: „Stále řešíme technologii kalibrované čáry. Budeme se tomu věnovat i na jaře, budeme zjišťovat ceny a zároveň budeme řešit způsob financování. Cílem je, abychom kalibrovanou čáru začali v budoucnu využívat."
     
    Radek Příhoda: „Budeme chtít, aby se v zápasech nastavoval kompletní promarněný čas. Průměr nastavení v české lize je přibližně čtyři minuty a dá se očekávat, že ten průměr se zvedne přibližně o dvě minuty."
    Radek Příhoda hovoří o práci VAR
     
    Libor Kovařík: „Naším cílem je, aby pochybení rozhodčích i VARu bylo minimální. Je potřeba ale myslet na to, že rozhodčí je jen člověk a zároveň v přenosovém vozu je i videorozhodčí také jen člověk. Naším cílem je, aby těch chyb bylo samozřejmě co nejméně."
     
    Petr Fousek: „VAR bude od jarní části sezony součástí komise rozhodčích FAČR. Na starost ho bude mít Libor Kovařík, který v této pozici nahradil končícího Michala Beneše. Věříme, že to bude ku prospěchu věci."
     
    Libor Kovařík také novinářům ukázal hned několik video příkladů intervence VARu při udělování červených karet. Ukázal hned několik situací, které se první pohled zdály jako jasná červená hra při kopnutí podrážkou do kotníku. Přitom se často o červenou kartu nejednalo.
     
    Libor Kovařík také ukázal manuál intervence VARu. Jednoduchá tabulka ukazuje, při jakých situacích může VAR upozornit rozhodčího a vyzvat ho, aby se šel podívat k monitoru u hřiště.
     
    Dále také popsal postup využívání spolupráce rozhodčího s VARem. Mimo jiné představil a popsal termíny "tichá kontrola", "kontrola" a "přezkum". To jsou základní principy a postupy využívání VAR.
     
    Libor Kovařík ve spojitosti s VAR nastínil základní principy využívání videorozhodčího. Hlavní krédo by mělo být "Minimum zásahů s maximálním efektem".
     
    V sezoně 2022/23 bylo pod VARem 127 zápasů a VAR intervenoval 36x. To jsou podle Libora Kovaříka dobrá čísla.
     
    Zajímavá byla také statistika naběhaných kilometrů. Rozhodčí naběhají 10-12 kilometrů za zápas. „Nejméně sice naběhal Miroslav Zelinka, za nás to byl ale nejlepší rozhodčí na podzim a jasně je tak vidět, že kvalita rozhodčího není jen o naběhaných metrech. Logicky nejmladší rozhodčí toho naběhají nejvíce."
     
    Libor Kovařík: „V lize se odehrálo hned několik zápasů, které měly velmi malý počet faulů. Naopak část zápasů měla velký počet faulů. Na podzim se ukázalo, že jedním z nejméně faulujících týmů byly České Budějovice, naopak hodně faulují Hradec a Slovácko."
     
    Libor Kovařík: „Poslední dvě sezony klesá počet odpískaných faulů. To je trend, kterého se chceme držet. Zároveň je ale potřeba říci, že naše soutěž je hodně soubojová. To procento odpískaných faulů je nízké, a to je dobře."
     
    Slovo dostal také Tomáš Bárta, který po krátkém proslovu předal slovo Liboru Kovaříkovi a ten novinářům ukáže statistiky rozhodčích.
     
    Radek Příhoda pozdravil všechny přítomné a také přivítal své další kolegy z komise rozhodčích, kteří se tiskové konference účastní. Podrobně popsal program dnešní tiskové konference.

    Aleš Strouha