Sparta Praha – Litvínov 3:2 (kon.)
koniec
HC Sparta Praha
3:2 (1:0, 2:1, 0:1)
HC VERVA Litvínov
cz Streda 25.01.2023, 18:30 • O2 arena • Tipsport extraliga (ČR) • 41. kolo
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    V rámci jedenačtyřicátého kola Extraligy ledního hokeje přivítá pražská Sparta na domácím ledě litvínovskou Vervu.
     
    Sparta se veze na nekončící vítězné vlně, v zádech má již šest po sobě jdoucích vítězství, z posledních devatenácti odehraných zápasů v tuzemské nejvyšší soutěži pak Pražané nestačili na soupeře v pouhých dvou (!) případech. Spolehnout se celek z hlavního města může zejména na pevnou obranu, pouhých sedm inkasovaných branek z předešlých šesti odehraných duelů je toho důkazem. Dlouhotrvající výstavní forma se projevila mimo jiné i na postavení v tabulce, sparťané se nacházejí na třetím místě, bodově tak výrazněji ztrácejí již pouze na dosud výsledkově suverénní Pardubice a Vítkovice.
    Na skvělý výkon v posledním odehraném utkání při vítězství 4:1 nad svým nedávným zaměstnavatelem z Mladé Boleslavi bude chtít navázat útočník Pavel Kousal, jenž si v inkriminovaném zápase připsal dva body za gól a asistenci, velkým dílem ke třem bodům svému týmu pomohl také brankář Jakub Kovář, ze třiceti soupeřem vyslaných střel mu za zády skončila jediná.
     
    Litvínov zažívá výsledkově velmi rozkolísané období, přesto může s výkony z posledních zápasů panovat spokojenost. Ve dvou předešlých utkáních si Chemici vyšlápli nejprve na pátou Olomouc, kterou doslova rozdrtili při výsledku 8:1, a v nejčerstvějším měření sil také na v tabulce druhé Vítkovice (3:2sn). K ustálení dobrých výkonů by Litvínovští potřebovali zapracovat zejména na přesilových hrách, z celé soutěže si jich Verva zahrála nejvíce (166) s celkovým využitím 17,47%, což ji v porovnání s ostatními řadí až na jedenácté místo tabulky. Stejné místo Litvínovským náleží i dle bodového systému, od třináctého Brna a s tím spojeného konce sezony Chemiky zároveň dělí pouhé dva body.
    K již zmiňovaným posledním dvěma vítězstvím Litvínovu přispěli shodně čtyřmi body za tři góly a jednu asistenci útočníci Jindřich Abdul a Nicolas Hlava, na čtyřicet jedna úspěšných zákroků ze střetnutí s Vítkovicemi se pokusí navázat brankář Šimon Zajíček.
     
    Poslední tři vzájemná utkání:
    HC Verva Litvínov – HC Sparta Praha 5:2
    HC Verva Litvínov – HC Sparta Praha 4:0
    HC Sparta Praha – HC Verva Litvínov 3:0
     
    Úvodní sestavy:

    HC Sparta Praha: Kovář (Kořenář) – Němeček, Jandus, Kempný, Mikliš, Moravčík, Polášek (A), Krutil – Tomášek, Horák, Kousal – Forman, Sobotka (A), Řepík (C) – Buchtele, D. Vitouch, Safin – Kaše, G. Thorell, Vauhkonen.
    Trenér: Miloslav Hořava

    HC VERVA Litvínov: Zajíček (Čermák) – Zile, Zeman, Freibergs, Strejček, Demel (A), Jaks, Wesley, Šalda – Kudrna, Sukeľ (C), Fronk – Abdul, Estephan, Zdráhal (A) – Danielčák, Gut, Hlava – Havelka, Jurčík.
    Trenér: Karel Mlejnek

    Rozhodčí: Hribik, Ondráček – Špůr, Šimánek.
     
    Start utkání se vzhledem k úvodnímu ceremoniálu o pár minut posune.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:29
    Pražané se opakovaně neúspěšně snaží o konstruktivní rozehrávku, pomocí které by se dopracovali do soupeřova obranného pásma.
     
    01:19
    Forman drží kotouč za soupeřovou brankou, kvůli napadajícímu Freibergsovi se mu zatím nedaří nalézt některého ze spoluhráčů před brankou.
     
    01:55
    Střelu Nicolase Hlavy dokázal brankář Jakub Kovář vyrazit pouze před sebe do prostoru mezikruží, následně mu pomohla pohotová sparťanská defenziva.
     
    02:45
    David Kaše se dobře zorientoval v situaci u mantinelu a před brankou nalezl volného Gustafa Thorella, jehož střela z první však bohužel pro Spartu Zajíčka nikterak nezaskočila.
     
    03:10
    Po Kašeho přihrávce se ke střele z prostoru v pravém kruhu dostal Michal Kempný, Šimon Zajíček i díky dobrému výhledu předvedl jistý zákrok.
     
    04:37
    Po dobrém individuálním průniku po pravém křídle hledal Miroslav Forman přihrávkou před brankou číhajícího sparťanského kapitána Michala Řepíka, litvínovská obrana mu ovšem zakončit nedovolila.
     
    06:04
    Moravčíkovu střelu od modré čáry Šimon Zajíček okamžitě vyklepal ze své lapačky a odstartoval tak možnou litvínovskou akci.
     
    07:05
    Hned několikrát se Litvínovským v krátkém časovém sledu nepodařilo řádně rozehrát, Pražané ani jedné z chyb výrazněji ve svůj prospěch nevyužili.
     
    08:21
    Skákavá přihrávka na Wesleyho čekajícího na modré čáře nebyla litvínovským obráncem zpracována a Vera tak záhy přišla o výhodu v podobě zisku útočného pásma.
     
    09:19
    Němečkovo nahození od modré čáry se nikomu ze sparťanů nepodařilo tečovat, Zajíček tak bez problému proti letícímu kotouči zasáhl.
     
    10:43
    Svižná akce Sparty založená Michalem Kempným ještě ve vlastní třetině vyústila Řepíkovou střelou, která zamířila pouze na zadní mantinel.
     
    12:22
    Další chybu Litvínovských v rozehrávce mohli využít Gustaf Thorell s Davidem Kašem, druhému jmenovanému však ještě před tím než mohl nahrávku vůbec zpracovat kotouč z hole vypíchl pohotový Zajíček.
     
    13:40
    V obrovské příležitosti se po chytré přihrávce Kašeho přes šířku kluziště ocitl Olavi Vauhkonen, z pravého kruhu zamířil bohužel pro Pražany pouze do Zajíčkova ramene.
     
    14:40
    Po tvrdé Wesleyho ráně od modré čáry před brankou na možný vypadnutý kotouč číhal Kudrna, okamžitě byl ovšem z prostoru vytlačen sparťanskými obránci.
     
    15:03
    Vyloučení v týmu HC VERVA Litvínov:
    Jindřich Abdul – 2 min., sekání.
     
    15:32
    Kempnému kotouč na modré čáře přeskočil hokejku a přesilovková kombinace sparťanů tak znenadání nalezla konce.
     
    16:40
    Sparta právě vstřelila branku!
    Krásná přesilovková kombinace, která končí gólem Pražanů! Na levém křídle si DAVID TOMÁŠEK svižně vyměnil kotouč s Davidem Kašem a v pro soupeře neočekávané situaci prostřelil střelou nad pravé rameno Zajíčka. Asistence: David Kaše.
    16:40 David TOMÁŠEK - 1:0
     
    17:40
    Pro Litvínov mohlo být ještě hůře, když branku Zajíčka objel a následně se snažil zakončit Sobotka, brankář Vervy se ale nikterak nenechal překvapit.
     
    18:20
    Rozhodčí po komunikaci s videem nemohou gól Miroslava Formana vzhledem k úmyslnému kopnutí kotouče do branky uznat.
     
    19:15
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha:
    Martin Jandus – 2 min., krosček.
     
    19:50
    Obrovská šance Vervy v úplném závěru třetiny! Po střele Jakse od modré čáry zakončoval Nicolas Hlava již do zcela odkryté branky soupeře, trestuhodně však vymezený prostor vůbec netrefil.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina nám nabídla šance na obou stranách, prosadit se zatím dokázali pouze Pražané, a to konkrétně David Tomášek po přesilovkové kombinaci.
     
    Další třetina začíná přibližně v 19:32.
     
    Na led se nám již opět navracejí hráči obou mužstev, to znamená jediné – druhá třetina je za dveřmi.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:25
    Pražané kotouč vyhazují až za soupeřovu branku, Litvínovští tak budou muset ve své přesilové hře založit zcela novou akci.
     
    21:16
    Přestávkou rozpůlená přesilová hra Vervě evidentně neprospěla, do žádné větší příležitosti se ve zbytku trestu na počátku druhé části hosté nedostali.
     
    22:16
    Střela Davida Tomáška na konci jeho individuálního průniku byla kvůli avizovanému ofsajdu již pouze navíc.
     
    22:16
    Vyloučení v týmu HC VERVA Litvínov:
    Jiří Fronk – 2 min., příliš mnoho hráčů na ledě.
     
    22:57
    Svižná akce v podání trojice hráčů Sobotka – Řepík – Kousal gólovou třešničkou neskončila, soupeři se naopak podařilo vyhodit kotouč až za Kovářovu branku.
     
    23:52
    Kaše se po svém dobrém uvolnění pokoušel před brankou najít osamoceného Buchteleho, jeden z Litvínovských obránců ke smůle Pražanů nahrávku zablokoval.
     
    25:35
    Řepík se s kotoučem na holi dopracoval až na pravé křídlo před Zajíčka, bránící Freibergs mu následně nedovolil vystřelit a celá akce tak přišla vniveč.
     
    26:22
    Od modré čáry vypálil Krutil, i lehce tečovaným kotoučem si dokázal Šimon Zajíček za pomoci svého pravého betonu poradit.
     
    26:59
    Jandusovu přízemní střelu od modré čáry nikdo ze spoluhráčů k případné teči nenalezl, skončila tak pouze na zadním mantinelu.
     
    28:27
    Litvínov právě vstřelil branku!
    Máme vyrovnáno! Po Kašeho ztrátě kotouče v rohu kluziště vypálil tvrdě z prostoru pravého kruhu NICOLAS HLAVA a Kováře i přes jeho prvotní zásah prostřelil, když se kotouč za brankovou čáru doslova dokutálel. Bez asistence.
    28:27 Nicolas HLAVA - 1:1
     
    29:38
    Vyloučení v týmu HC VERVA Litvínov:
    Jiří Fronk – 2 min., sekání.
     
    30:03
    Kašeho přihrávku do protipohybu Jandus na modré čáře zkrotit nedokázal a Sparta tak přišla o výhodu zisku útočného pásma.
     
    31:10
    Sparta právě vstřelila branku!
    Střelu Miroslava Formana z prostoru mezikruží ještě zastavila branková konstrukce, odražený kotouč si poté pohotově nalezl MICHAL ŘEPÍK a střelou do odkryté branky vrátil Spartě vedení! Asistence: Miroslav Forman, Pavel Kousal.
    31:10 Michal ŘEPÍK - 2:1
     
    32:25
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha:
    Pavel Kousal – 2 min., napadení.
     
    32:55
    Skvělou defenzivní prací se prezentuje cela sparťanská čtveřice, když se Litvínovským nedaří ani proniknout do jejich obranného pásma.
     
    34:25
    Na tuto přesilovou hru budou chtít Litvínovští rychle zapomenout, brankáře Kováře totiž nedostali v rámci tohoto vymezeného úseku do úzkých ani v jednom případě.
     
    35:41
    Sparta právě vstřelila branku!
    MICHAL ŘEPÍK nám právě předvedl gólovou akci hodnou kapitána týmu, když se kličkami zbavil hned dvou protihráčů a i s pomocí čepele jednoho z Litvínovských dopravil kotouč bekhendovou střelou za Zajíčkova záda. Bez asistence.
    35:41 Michal ŘEPÍK - 3:1
     
    36:45
    Velké vášně mezi oběma mužstvy nyní musí uklidňovat rozhodčí, poté, co souboj s Demelem dohrál po odpískání Tomášek.
     
    36:58
    Havelka zakončoval bekhendem akrobaticky v pádu, i kvůli ztížené pozici natrefil bohužel pro Vervu pouze boční síťku.
     
    38:33
    Hra se momentálně přelévá na obě strany, ani jeden z týmů si není schopen vytvořit tlak v delším časovém úseku.
     
    38:55
    Vyloučení v týmu HC VERVA Litvínov:
    Matúš Sukeľ – 2 min., podrážení.
     
    39:08
    Střela z pozice nad pravým kruhem Horákovi nesedla a kotouč tak zaplachtil pouze na zadní mantinel.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Ikdyž po chybě soupeře těsně před polovinou základní hrací doby vyrovnal skóre zápasu Nicolas Hlava, ve zbytku této části hry již však byla na ledě herně vidět víceméně již pouze Sparta, což podpořil hned dvěma zásahy Michal Řepík.
     
    Další třetina začíná přibližně ve 20:32.
     
    Za pár okamžiků začíná třetí třetina dnešního utkání. Pohlídá si Sparta své vedení, nebo se dočkáme zdramatizování zápasu od Litvínovských? Následující minuty napoví.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:15
    Řepíkovu pobídku těsně před Zajíčka dokázal Sobotka nebezpečně přizvednout, ke štěstí Vervy branku kotouč těsně minul.
     
    40:55
    Také sparťanská přestávkou rozdělená přesilová hra končí bez gólového konce.
     
    42:15
    Útočné pásmo pro svůj celek získal svižným průnikem Jan Buchtele, když se zpoza vlastní branky dostal až za tu soupeřovu.
     
    42:50
    Za Zajíčka se četnými dorážkami snažil kotouč dostat finský čahoun Vauhkonen, nakonec byly tyto pokusy i za pomoci jednoho z bránících hráčů eliminovány.
     
    43:45
    Poté co si kotouč vyměnili v útočné třetině Sukel se Zdráhalem mohl v nebezpečné pozici zakončovat Kudrna, nakonec se ovšem ke střele vůbec nedostal.
     
    46:07
    Strejčkovu střelu od modré čáry pohotově zablokoval Gustaf Thorell a kotouč se tak ocitl mimo v pro Spartu nebezpečný prostor.
     
    46:44
    Litvínov právě vstřelil branku!
    Po Řepíkově ztrátě kotouče na modré čáře nejprve sparťanského kapitána setřásl Havelka, aby následně Kovář vyrazil Šaldovu střelu pouze k PATRIKU DEMELOVI, který tak již následně měl v zakončení do odkryté branky jednoduchou práci! Asistence: Radim Šalda, Martin Havelka.
    46:44 Patrik DEMEL - 3:2
     
    49:16
    Při signalizovaném trestu soupeře nyní Pražané hrají v šesti hráčích v poli.
     
    49:26
    Vyloučení v týmu HC VERVA Litvínov:
    Janis Jaks – 2 min., držení.
     
    49:34
    Po hosty vyhraném vhazování vyhazuje Zile kotouč až za Kovářovu branku a ušetří tak nějaký čas z trastu Jakse.
     
    50:30
    Obrovskou příležitost vyrovnat měli ve vlastním oslabení při situaci tři na dva Litvínovští, jen velmi těsným způsobem v zakončení selhal Wesley!
     
    52:16
    Safinovi se zamýšlená střela z levého kruhu vůbec nevydařila, když kotouč zamířil z jeho hole až do prostoru ochranné sítě.
     
    53:34
    Dobrým napadáním Sobotka dostal Zdráhala do problémů hned v zárodku litvínovské akce.
     
    54:37
    Po nepovedené rozehrávce hostů se píská zakázané uvolnění, vhazovat se tak bude před Zajíčkem.
     
    55:05
    Ve skvělé pozici se Safin rozhodl kotouč poslat ještě Kempnému, touto přihrávkou na domnělé zlepšení pozice však naopak celou akci zazdil!
     
    56:00
    Další velká možnost pro Spartu, sám na Zajíčka mířil Kaše. Zakončení sparťanského útočníka mířené pod horní tyčku si brankář Vervy levým ramenem pohlídal.
     
    57:00
    K Wesleyho nahození se jako první dostal domácí Kempný, akci tak může založit naopak Sparta.
     
    57:15
    Přihrávku Kousala do dobré pozice mohl obdržet Horák, nakonec ho ovšem kotouč minul.
     
    58:20
    Trenérský tým Litvínova si vyžádal oddechový čas.
     
    58:20
    Litvínovští jdou do risku v podobě hry v šesti hráčích v poli bez brankáře!
     
    58:30
    Odkrytou branku z jasné pozice nepochopitelně nedokázal trefit Safin!
     
    59:22
    O kotouč probíhají souboje ve středním pásmu, daleko od Kovářovy branky.
     
    Konec zápasu.
     
    I přes srdnatý výkon ve třetí třetině, který přinesl snížení Patrika Demela nakonec litvínovská Verva podléhá pražské Spartě v poměru 2:3.
     
    Nejlepší hráči utkání: Michal Řepík (HC Sparta Praha) – Patrik Demel (HC Verva Litvínov).
     
    S tímto konstatováním se s vámi pro dnešek loučím a přeji hezký zbytek středečního večera. (21:08:13)

    Jakub Houžvička

    Góly a asistencie: 17. Tomášek (Kaše), 32. Řepík (M. Forman, P. Kousal), 36. Řepík – 29. Hlava, 47. Demel (Šalda, Havelka)


    HC Sparta Praha: J. Kovář (Kořenář) – Němeček, Jandus, Kempný, Mikliš, Moravčík, Polášek (A), Krutil – Tomášek, Horák, P. Kousal – M. Forman, Sobotka (A), Řepík (C) – Buchtele, D. Vitouch, Safin – Kaše, G. Thorell, Vauhkonen.
    Tréner: Miloslav Hořava

    HC VERVA Litvínov: Zajíček (Čermák) – Zile, D. Zeman, Freibergs, Strejček, Demel (A), Jaks, Wesley, Šalda – Kudrna, Sukeľ (C), Fronk – Abdul, Estephan, Zdráhal (A) – Danielčák, Gut, Hlava – Havelka, Jurčík.
    Tréner: Karel Mlejnek

    Rozhodca: Hribik, Ondráček – Špůr, Šimánek