Tisková konference SK Sigma Olomouc (kon.) | TK k budoucnosti Horácké multifunkční arény (kon.)
Tisková konference FC Trinity Zlín (kon.) | Tisková konference 1.FC Slovácko (kon.)
Tisková konference FC Hradec Králové (kon.) | Tisková konference FC Slovan Liberec (kon.)
Tisková konference Bohemians Praha 1905 (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference Bohemians Praha 1905

cz Streda 25.01.2023, 15:00 • Ďolíček, Praha-Vršovice • Tlačové konferencie
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 15:00.
     
    Tiskové konference se v Ďolíčku účastní trenér Jaroslav Veselý, ředitel klubu Darek Jakubowicz, sportovní ředitel Miroslav Držmíšek, tiskový mluvčí Petr Koukal a hráč Jan Matoušek.
     
    Čekáme na příchod účastníků a zahájení tiskové konference...
     
    Tisková konference byla zahájena.
     
    Zimní příprava

    Bohemians 1905 v zimní přípravě, rozdělené netradičně vánočními svátky, sehráli osm přípravných utkání a nenašli přemožitele. Tři vítězná utkání v Tipsport lize doplnilo povinné vítězství nad béčkem Dukly, na soustředění v Turecku pak se zahraničními soupeři jednou zvítězili a třikrát remizovali.
    Nejlepším střelcem přípravy byl s pěti góly Václav Drchal.
     
    Změny v kádru:

    V zimě opustili kádr Hronek (Slavia), Květ (Plzeň), Krch (Dukla), brankář Bačkovský (Liberec) a Bartek (přesun na post asistenta trenéra).

    Naopak do Ďolíčku přišli Jedlička a Čermák za hostování z Plzně a Matoušek z Liberce, po krátkém působení v makedonské Škendiji Tetovo se vrátil Vondra.
     
    „Zrekonstruovali jsme rozcvičovnu i nejstarší místnost na stadiónu, prostor pro regeneraci hráčů, takže investujeme do cizího,“ konstatoval Darek Jakubowicz.
     
    „Vyšla nová kniha ´Bohemka je a bude´, která má ve dvou dílech 1600 stran a mapuje celou historii Bohemians od vzniku až do loňské sezóny. Taková kniha o fotbale nemá obdoby, chci poděkovat autoru panu Jenčíkovi i celému kolektivu desítek lidí. Kniha bude k dostání ve fanshopu,“ prozradil Darek Jakubowicz.
     
    „Protilehlá tribuna C je v havarijním stavu, řeší to správce stadionu, který bohužel nemá parťáka v politické stránce, protože magistrát čtvrtý měsíc skládá koalici. Tribuna tedy bohužel zůstává zavřená,“ dodal Jakubowicz.
     
    „Všichni permarnentkáři dostanou náhradní místa na hlavní tribuně, některým to nevyhovuje, ale budeme se snažit to snížení komfortu kompenzovat alespoň takto,“ upřesnil Petr Koukal.
     
    „Tribuna u Vršovické ulice získává poslední potřebná povolení a realisticky si myslím, že budeme začínat příští sezónu s jednou montovanou tribunou navíc,“ přidal dobrou zprávu Darek Jakubowicz.
     
    „Přímo pod tribunou je největší kanalizační stoka ve Vršovicích, proto je složité sehnat stavební povolení,“ dodává Petr Koukal.
     
    „Družstvo fanoušků Bohemians sbírá peníze na opravu hrobky Zdeňka Dannera, bývalého předsedy, který v roce 1932 umožnil klokanům získat pozemek na náš dnešní stadión. Během prvního měsíce jsme vybrali polovinu potřebné částky, což mě mile překvapilo,“ řekl Darek Jakubowicz.
     
    Slova se ujal sportovní ředitel Miroslav Držmíšek: „Přestupové okno je trochu jiné než v minulosti. Potřebovali jsme nahradit klíčové hráče, kteří nás dlouhodobě drželi a teď odešli.“
     
    „Všechny posily jsou hotoví hráči, i když nahradit Květa a Hronka v jejich fazoně bude pro ně dost těžký úkol,“ domnívá se Miroslav Držmíšek.
     
    „Hledali jsme hráče, kteří mužstvu okamžitě pomůžou, i když za cenu, že se u Aleše Čermáka jedná o půlroční hostování. Honza Matoušek bude hostovat na jaře ze Slavie, ale od léta u nás podepsal smlouvu na tři roky. Brankáři u nás byli dlouhodobě kritizovaní, rozloučili jsme se Hugem Bačkovským a přivedli Martina Jedličku, který odváděl famózní výkony v Dunajské Stredě a u nás by měl zažít restart po působení v Plzni, kde nedostával prostor. Konečně Honza Vondra hrál v posledním období v základu, pak chtěl zkusit zahraničí, což mu nevyšlo, a s trenérem se domluvil na pokračování spolupráce,“ rozvedl jednotlivé posily Držmíšek.
     
    „Seznam posil jsme měli delší, ale po nějakých diskusích s hráči nám vykrystalizovali tihle kluci. Z mého pohledu jsme přivedli až na jednoho hráče všechny, o které jsme měli zájem,“ doplnil trenér Jaroslav Veselý.
     
    „Aleši Čermákovi končí v Plzni v létě smlouva, proto nemůže být ve smlouvě ani opce. Třeba se mu tady bude líbit a bude u nás pokračovat. V kádru máme čtyři hráče na hostování, kromě Jedličky a Čermáka už jen Berana a Drchala, což mi nepřipadá jako moc z kádru 26 hráčů,“ dodal Jaroslav Veselý.
     
    „Po konci minulého ročníku, kdy jsme hráli baráž o život, asi nikdo nečekal takové výsledky, kdy jsme se většinu podzimu pohybovali okolo pátého místa. Tabulka je ale vyrovnaná, za vedoucími jezdci se drží pohromadě velký balík. Jsem rád, že jsme na podzim našli tvář, byli herně nebezpeční a týmové výkony vynesly i Hronka s Květem. Jejich odchod je taková daň za úspěch,“ řekl Jaroslav Veselý.
     
    „Radost mi kalí jen poslední čtyři kola, kdy jsme inkasovali 14 branek a trochu nám ten závěr narušil dojem z celého podzimu. Byly tam karetní tresty, rozpadla se nám osa mužstva, možná i někteří hráči byli v hlavě naladění na přestupy, jiní ztratili formu,“ pokračuje Jaroslav Veselý.
     
    „Loni znamenalo 40 bodů skupinu o titul a 35 bodů tu středovou, to je základní cíl a myslím, že z toho pelotonu, o kterém jsem mluvil, takhle uvažuje většina klubů. Nechal bych si na stanovení dalších cílů první tři čtyři jarní kola,“ dodal trenér Bohemians.
     
    „Spolupráce s béčkem a Daliborem Slezákem funguje, teď bude posílena v osobě Davida Bartka, který dopoledne trénoval s námi a touhle dobou oblékl dres a hraje na stoperu za béčko na Vyšehradě,“ usmál se Jaroslav Veselý.
     
    „Jsem rád, že nám zimní Tipsport liga vyšla termínově vstříc, mohli jsme použít i hráče, které jsme si stáhli z hostování a vyhodnotit si je. Hráči pak dostali individuální plány od 21. prosince a začali jsme hned po vánocích pětitýdenní cyklus. Jediné, co je hloupé s ohledem na termínovou listinu, je aktuální počasí, kdy většina ligových mužstev nemá vyhřívané tréninkové hřiště. Trénovat na umělé trávě není pro zdraví hráčů ideální,“ konstatoval Jaroslav Veselý.
     
    „V Turecku jsme hráli na skvělých hřištích, přestože tam panovalo všelijaké počasí. Musím říct, že tam takhle dobré povrchy nepamatuji. Pak přiletíme sem a tady je kalamita, s tím ale nikdo nic neudělá, jsme profíci a nechci si stěžovat,“ uvedl trenér Veselý.
     
    „Určitě nedáváme na druhou kolej ani pohár, když už jsme postoupili do čtvrtfinále, tak v něm chceme uspět stejně tak jako v lize,“ prohlásil Jaroslav Veselý.
     
    „Jsem hrozně šťastný, že tady můžu být. Asi to bude těžší nahradit Květa, kterého znám z Příbrami a na podzim hrál v životní formě. Snad v sobě najdu toho starého Matyho a pak to nebude problém,“ uvedl ofenzivní hráč Jan Matoušek.
     
    „Na konci podzimu jsme seděli s trenérem, který mi říkal, jak to tady chodí a zatím to ze sto procent platí. Neměl jsem v přípravě žádný problém, tréninky byly i v kratší přípravě takové, jako mají být,“ dodal Matoušek, který naposledy působil ve Slovanu Liberec.
     
    „Kdybych sem šel rovnou z Příbrami, tak bych si dal za cíl deset gólů. Teď jsem měl ale nižší vytížení i kvůli zranění a musím jít po postupných krůčcích. Samozřejmě nějaké góly a hlavně body chci získávat,“ dodal Jan Matoušek.
     
    „Vždycky se dívám i na vazby, jaký posily mají ke klukům z našeho kádru, se kterými třeba dříve hráli,“ doplnil Jaroslav Veselý.
     
    „Tomáš Necid odehrál jen půl hodiny v přípravě, bohužel dostal nejdříve zápal plic a v Turecku si v tréninku natáhl kolenní vaz, což ho nepustilo k zápasům. Měl trochu smůlu, teď již trénuje naplno, ale ještě není schopen plného zatížení. Postupně by měl zkusit jeden dva zápasy za béčko a pokud koleno vydrží, budeme zvažovat nominaci k ligovým zápasům. Má ale ohromnou vůli se vrátit a dotáhnout tu stovku ligových gólů, ke které mu chybí jedenáct zásahů. Ta vůle je někdy až rychlejší než to zdraví,“ odpovídá na novinářský dotaz Jaroslav Veselý.
     
    „Morávek se dostal zdravotně do použitelného stavu, teď je to o tom, aby našel herní formu a pohodu a abychom našli vhodný okamžik, kdy ho nasadit. Věřím, že se na jaře objeví častěji než na podzim na hřišti,“ dodává Veselý na adresu dalšího maroda.
     
    „Nejistá je ještě nominace Berana, který absolvoval lékařský zákrok a vynechal soustředění v Turecku. Ostatní hráči jsou stoprocentně připraveni na úvodní zápas s Teplicemi,“ doplnil Jaroslav Veselý.
     
    „Hrát budou hráči s aktuálně nejlepší formou, jestli to budou osmnáctiletí nebo třicetiletí, to je mi jedno. Hráči šlapou o tréninku, ale kdo bude brankářská jednička a podobně, to nebudu vzkazovat přes noviny, ale první to oznámím hráčům,“ řekl Jaroslav Veselý.
     
    Tisková konference skončila. (16:03:33)

    Karel Jedlička