Tisková konference LFA a FAČR (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference LFA a FAČR

cz Piatok 17.03.2023, 14:00 • Hotel Marriott, Praha 1-Nové Město • Tlačové konferencie
     
    Ode mne je to odsud z pražského hotelu Marriott pro dnešek vše a přeji vám hezký zbytek pátečního dne. (14:39:25)
     
    Na závěr tiskové konference Dušan Svoboda i Petr Fousek před zraky novinářů podepsali klíčové memorandum.
     
    Petr Fousek: Máme ve FAČRu zpracovaná pravidla pro talentovanou mládež, které jsou poměrně obsáhlé. Začíná se od klubových akademií, přes sportovní centra a sportovní střediska. Profesionální kluby LFA jsou jen určitou součástí tohoto memoranda. Na talentovanou mládež přispívá NSA, následně existuje určitý klíč, kterým jsou financovány i kluby LFA ale nemůže to ovlivnit celkový nastavený rámec.
     
    Petr Fousek: Všichni víme, jak vypadala ofsajdová čára v Kataru. FIFA má trochu jiné možnosti, nicméně záleží na tom, jaké možnosti bude mít nový provider služeb. Jako FAČR podporujeme tendry.
     
    Dušan Svoboda: Myslím, že představa je jednoduchá. Budou nastavené podmínky tendru, nejen finanční, ale i závazek toho, jakým způsobem bude fotbal prezentovaný a vysílaný. Ten model, kdy práva získávají agentury, je poměrně běžný.
     
    Dušan Svoboda: Pravidlo o ofsajdu je jedno z mála, které je ve fotbale poměrně jasné. Jakým způsobem to bude znázorněno na televizní obrazovce, to v tuto chvíli neumím říct.
     
    Dušan Svoboda: Jedna věc jsou finanční závazky, druhá pak propagace fotbalu na sociálních sítích a ve virtuálním prostoru.
     
    Dušan Svoboda: S hodnotou mediálních práv v současné době nemůžeme být spokojeni. Od nástupu LFA došlo k jejich postupnému nárůstu. Nicméně, pokud hodnota marketingových práv nebude oproti současné situaci alespoň dvojnásobná, budu to považovat za neúspěch.
     
    Dušan Svoboda: Naším cílem je přivést do české ligy kalibrovanou ofsajdovou čáru. K tomu potřebujeme součinnost dodavatelů přenosu. Jak přesně to bude, to ještě není specifikováno. Chtěli bychom kalibrovanou čáru od sezony 2024/2025.
     
    Dušan Svoboda: Co se týká tendru, je pro nás důležitý dnešní den a podpis rámcové smlouvy. Až nyní máme co nabízet k prodeji. Další krok bude podpis s poradenskou společností Deloitte, která od nás získá poradenský mandát. Chtěli bychom do konce září mít tendr uzavřený a zajištěný.
     
    Petr Fousek: Obsazení VARu souvisí s celkovým uchopením rozhodčích. Na starosti ho má místopředseda komise rozhodčích Libor Kovařík. Máme projekt na rozšíření sídla FAČR na Strahově, jehož součástí bude i nové VAR centrum.
     
    Dušan Svoboda: Žádná zvláštní novinka ohledně VAR se nechystá. Technické zajištění jeho fungování má na starosti LFA. Metodické zajištění a personální obsazení je v kompetenci FAČRu. Další rozvoj bude řešen v souvislosti s tendrem na audiovizuální práva.
     
    Dušan Svoboda: LFA bude řídit pohár od osmifinále, předchozí části budou nadále v kompetenci FAČRu.
     
    Petr Fousek: I když je pohár soutěží FAČRu, my ho prodáváme MOLu, tak obsahově je to spíše na úrovni LFA. Z šestnácti osmifinalistů jen dva nebyly součástí Ligové fotbalové asociace.
     
    Dušan Svoboda: Atraktivita poháru pro veřejnost začíná až v době, kdy se do něj zapojují celky z první a druhé ligy. Dříve jej řídily úseky na FAČRu, které mimo pohár řídily amatérské soutěže. Specifika profesionálních klubů jsou trochu jiné a ne každý, kdo s nimi má zkušenost, je schopný je naplnit. Ukazuje to i současné nasazení semifinálových dvojic a termínová listina. To je jeden z důvodů, proč došlo k dohodě, proč došlo k přesunu pravomocí na LFA.
     
    Petr Fousek: Každá ze stran do jednání vstupovala s nějakou maximalistickou představou, kompromis byl ale nalezen. Nakonec jsme přistoupili k dvojkrokovému řešení. Chceme se vzájemně motivovat v úspěšnosti, jak sportovní, tak komerční. Jak na reprezentační, tak na klubové úrovni. Přímo v číslech konkrétní být nemůžu.
     
    Dušan Svoboda: První smlouvu jsme dohadovali od nuly, víceméně jen se zkušenostmi ze zahraničí. Nyní máme i zkušenosti s Covidem, čímž došlo k upřesnění určitých smluvních parametrů.
     
    Dušan Svoboda: Největší debaty byly o finančním nastavení vztahů. Vnímám to tak, že jsme došli ke správné rovnováze. Navazujeme na to, co obsahovala smlouva předešlá. Naším cílem bylo příjmy LFA posilovat, proto je zde konstrukce v podobě pětiprocentního podílu. Je pro nás důležité, aby byla i reprezentace úspěšná, na jejích ekonomických benefitech pak bude i participovat LFA. Shodu jsme našli i v délce trvání smlouvy. Jinak mezi námi neexistovaly jiné sporné záležitosti.
     
    Petr Fousek: Ze strany FAČR i z mojí osobní strany neuvažovali o jiné konstrukci. Postavení mezi FAČR a LFA je jasně dané a spolupráce probíhá dobře. Na začátku jednání byl rozdíl trochu v dynamice, kterou mělo LFA vyšší. My jako FAČR jsme poté usoudili, že bude jednodušší smlouvu rozdělit na dvě části, první je hlavní memorandum, problematika VAR a talentované mládeže se řeší v doplňkových smlouvách.

    Vít Trubička