Liverpool – Fulham 1:0 (kon.) | Manchester City – West Ham 3:0 (kon.)
koniec
Manchester City
3:0 (0:0)
West Ham United
cz Streda 03.05.2023, 21:00 • Etihad Stadium, Manchester • Anglická Premier League • 28. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Všem fanouškům nejen anglického fotbalu přeji pěkný podvečer.
    Ve 28. kole nejvyšší anglické soutěže, které se hraje uprostřed týdne se proti sobě utká po dalším prvenství pokukující Manchester City a West Ham United, který letos zažívá bodovou bídu.

    Klání londýnských kladivářů s manchesterskými Skyblues odstartuje od 21.00 hodin ve svatostánku Etihad Stadium a rovněž tady v textovém přenosu!
     
    Manchester City stále neúnavně pokračuje v závodu o titul s londýnským Arsenalem. Tříbodový zisk ve vzájemném zápase se Citizens podařilo stvrdit v minulém kole proti Fulhamu, kdy po gólech zázračného Nora z penalty a Juliána Álvareze obrali o body další londýnský celek. Aktuální situace na špičce ledovce s názvem anglická Premier league je taková, že pokud dnes Manchester City doma s West Hamem nezaváhá a podaří se mu uhájit doma plný počet bodů, znovu se Guardiolova družina octne na první příčce.

    Na druhé straně West Ham United poté, co dokázal obrat o body Arsenal, zvládl čtvrtfinále konferenční ligy a získal sice povinné, ale veledůležité body v Bournemouthu, už opět dva zápasy vyšel bodově na prázdno proti Crystal Palace a Liverpoolu. Stále tak kladiváři pod taktovkou Davida Moyese nemůžou usínat s klidnou hlavou. Od magické sestupové hranice 40 bodů je totiž stále dělí ještě 6.
     
    Úvodní sestavy:

    Manchester City: Ortega – Walker (C), Dias, Aké – Stones, Rodri, Álvarez, B. Silva – Mahriz, Grealish – Haaland.
    Náhradníci: Ederson – Akanji, Gómez, Laporte, R. Lewis, Foden, Gündoğan, Perrone, Ka. Phillips.
    Trenér: Pep Guardiola

    West Ham United: Fabiański – Emerson, Ogbonna, Kehrer, Coufal, Cresswell (C) – Paquetá, Downes, Fornals, Bowen – Antonio.
    Náhradníci: Anang, Aréola – Benrahma, Lanzini, Cornet, Ings, Be. Johnson.
    Trenér: David Moyes

    Rozhodčí: Brooks – Wilkes, Greenhalgh.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Oba celky jsou rozestavěny na hrací ploše, a tak nic nebrání tomu aby hlavní arbitr John Brooks zahájil hvizdem do píšťalky dnešní utkání. Pojďme na to!
     
    2
    První práce pro Fabianského. Po kombinaci dvou manchesterských útočníků z velké vzdálenosti zakončuje Julián Álvarez. Jeho střelu si ale bez problému našel právě brankář West Hamu.
     
    3
    Manchester City zatím jako obvykle dominuje na míči a snaží se rozebrat bránící val hostů. Hráči West Hamu spíše vyčkávají na chybu v rozehrávce.
     
    6
    V šesté minutě se poprvé k delší sérii přihrávek dostaly fotbalisté z Londýna. Nyní už je však opět míč v držení Cityzens.
     
    7
    První rohový kop zápasu rozehrál po obraném skluzu Coufala Riyad Mahrez. Jeho polovysoký centr na přední tyč však obrana hostů v klidu odvrací.
     
    9
    První větší příležitost domácích. Po kombinaci na levé straně mezi Silvou a Grealishem našel právě druhý zmiňovaný přihrávkou na ose hřiště Mahreze. Jeho střelu, která byla ještě tečovaná jedním z obránců, s vypětím sil likviduje Fabianski.
     
    12
    Dias si v souboji s Antoniem počínal příliš tvrdě. Faul na půlce rozehrají kladiváři.
     
    13
    Pěkná kombinace hostů mezi Emersonem a Antoniem končí faulem Walkera na obránce West Hamu. Ze standardní situace z rohu velkého vápna u brankové čáry ale hosté nic velkého nevytěžili.
     
    14
    V náběhu viděl Jack Grealish svého argentinského spoluhráče Álvaréze a taky mu adresoval pěknou kolmici. Přihrávku pod sebe na Haalanda ale zablokoval Ogbonna.
     
    17
    Mahréz se teď pokusil překvapit obranu West Hamu. Překvapil však i Álvaréze, který s takovou přihrávkou vůbec nepočítal.
     
    19
    Bernardův centr odvrátil Ogbonna pouze ke Grealishovi. Zpětný centr anglického záložníka měl ale opět za adresáta jen jednoho z londýnských obránců.
     
    21
    Antonio vyvážel míč dopředu po levé. Když však zjistil, že je v ofenzivě úplně sám v obležení dvou hráčů v modrém, snažil se ho podržet a počkat na podporu od svých spoluhráčů- Bohužel pro něj jej však zavedl pouze do autu.
     
    23
    Rohový kop z pravé strany rozehraný Mahrezem opět odvrací Ogbonna.
     
    24
    Grealish z levé strany našel šajtlí na zadní tyči Erlinga Haalanda. Míč byl však i pro norského obra příliš vysoký a Haaland ho proto nedokázal usměrnit mezi tři tyče.
     
    26
    Dvojice Grealish a Bernardo Silva je zatím na levé straně velmi aktivní.
     
    27
    Ofenzivním faulem loktem na českého reprezentanta Coufala se provinil Bernardo Silva. Fabianski proto vyhání své spoluhráče na polovinu soupeře, aby jim mohl poslat dlouhý nákop.
     
    29
    První pěkná příležitost i na druhé straně. Dlouhým a rychlým autem překvapil obranu domácích Coufal. Bowen se dostal do zakončení z nulového úhlu a bezprostřední blízkosti. Ortega však jeho střelu likviduje.
     
    32
    Tak tentokrát Ogbonna neměl tak úplně čisté svědomí. Přihrávku od Haalanda, která skončila za jeho zády, totiž mohl zastavit. Rodri z penaltového puntíku sice překonal brankáře hostí, míč však zastavila pravá branková konstrukce.
     
    35
    Držení míče je momentálně v poměru 78% ku 22% pro domácí.
     
    37
    Coufal poslal faulem k zemi Jacka Grealishe. Domácí tak budou mít příležitost v podobě standardní situace z levé strany.
     
    38
    Centr propadl ve skrumáži na nohu Rodriho. Ten však trefuje uvnitř pokutového území jednoho z obránců.
     
    39
    Zákrok na Bernarda Silvu v pokutovém území úplně nevypadal v rámci pravidel. Uvidíme jestli se na něj nepůjde rozhodčí podívat podrobněji.
     
    40
    Hraje se dál a přestože se Silva rozčiluje, penalta se kopat ani zkoumat nebude. Rozhodčí měl pravděpodobně na celou situaci dobrý výhled.
     
    42
    Standardku z půlky hřiště po taktickém faulu Mahreze rozehraje Cresswell.
     
    43
    Pro Bernardovu nepřesnou kolmici si v klidu došel Fabianski.
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec hrací doby v prvním poločase jednu minutu.
     
    45+1
    Poslední příležitost první půle hráčů v bleděmodrém zastavila nepřesnost. Více se toho už nestane a hráči si odcházejí vyslechnout taktické pokyny do útrob stadionu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    První poločas středečního utkání se nesl v duchu trvalého tlaku domácích. Hosté se na míči octli vždy jen řádově na pár vteřin. Největší šanci měl španělský záložník Rodri, který svoji střelou sám před brankářem West Hamu United orazítkoval pravou tyč. Druhý poločas začne cca ve 22.00.
     
    Hráči už jsou zpátky na hrací ploše a nic tak nebrání tomu, aby po výměně stran mohl hlavní arbitr John Brooks zahájit druhou pětačtyřicetiminutovku.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Mahrez hledal přihrávkou za obranu Álvaréze. Neodhadl však razanci a míč končí za brankovou čarou West Hamu. Odkop od branky zahraje Fabianski.
     
    48
    Vhazování pro kladiváře na úrovni velkého vápna. Následovat bude Antoniův dlouhý aut do vápna.
     
    49
    Možnost zaútočit do otevřené obrany přerušil ostrým skluzem na Grealishe Downes. Za své počínání je odměněn žlutou kartou a nebezpečnou standardku rozehraje Riyad Mahrez.
     
    50
    Manchester City právě vstřelil branku!
    Nadýchaný centr na zadní tyč z kopačky Riyada Mahreze si na zadní tyči našel v ideální výšce NATHAN AKÉ, který tvrdou hlavičkou z bezprostřední blízkosti nedal polskému brankáři v barvách West Hamu žádnou šanci. Asistence: Riyad Mahrez
    50. Nathan AKÉ - 1:0
     
    53
    Domácí jsou po vstřeleném gólu při chuti a zachytávají skoro všechny odražené míče.
     
    55
    Centr od Antonia směrovaný na Bowena neměl potřebné parametry. Na celou situaci navíc dohlížel Aké a míč končí v rukavicích Ortegy.
     
    56
    Citizens přenáší těžiště hry z jedné strany na druhou ve snaze roztáhnout obranu Wesh Hamu.
     
    57
    Slibně se rozvíjející příležitosti k rychlému útoku pro Antonia opět chyběla podpora spoluhráčů.
     
    58
    Kehrer tvrdě zajel do Haalanda v pokutovém území. Zprvu to vypadalo, že se obránce kladivářů dopustil faulu. Brooks je však jiného názoru a penalta se ani tentokrát kopat nebude.
     
    59
    Trošku zmateně si teď počínal Walker po centru od Coufala a pro jistotu úplně osamocený uklidil míč na roh.
     
    61
    Český reprezentant Vladimír Coufal je ošetřován na trávníku. Vypadá to, že kvůli problému se zadním stehenním svalem nebude moct dále pokračovat ve hře.
     
    62
    Střídání v týmu West Ham United:
    ze hřiště odchází Vladimír Coufal, přichází Benjamin Johnson.
     
    64
    Pro Haalandův centr si v klidu a pohodě došel Fabianski.
     
    65
    Faulem se provinil Rodri. Následuje standardka pro West Ham.
     
    66
    Johnson byl v tomto souboji s Grealishem pozdě a brnknutím o nohy ho posílá k zemi. Následuje standardní situace z pozice zkráceného rohu.
     
    67
    Střídání v týmu West Ham United:
    ze hřiště odchází Michail Antonio, přichází Danny Ings.
     
    69
    Álvaréz ze středu hřiště z úctyhodné vzdálenosti poslal dobře mířenou střelu. Fabianski byl však pozorný a připisuje si další zákrok.
     
    71
    Manchester City právě vstřelil branku!
    Jack Grealish našel milimetrovou kolmicí za obranou v náběhu ERLINGA HAALANDA, který se v situacích tváří v tvář brankáři octl už mnohokrát. Precizním lobem proto nedal Fabianskému šanci a připisuje si tak 35 gól ve své první sezóně v Premier League. Asistence: Jack Grealish
    71. Erling HAALAND - 2:0
     
    74
    Brazilský středopolař Lucas Paquetá si po souboji s Rodrim žádá ošetření. Uvidíme, zda-li bude schopen pokračovat ve hře.
     
    75
    Brazilec je znovu na nohách a po krátké přestávce spíše věnované občerstvení naskakuje zpět do hry
     
    77
    Střídání v týmu Manchester City:
    ze hřiště odchází Nathan Aké, přichází Manuel Akanji,
    ze hřiště odchází Julián Álvarez, přichází Phil Foden.
     
    78
    Po pěkné kombinaci se dostal ke střele Stones. To však není úplně jeho tradiční parketa a možná i proto končí jeho střela někde ve dvanácté řadě tribuny za brankou hostů.
     
    79
    Střídání v týmu West Ham United:
    ze hřiště odchází Jarrod Bowen, přichází Saíd Benrahma.
     
    81
    Foden přistižen v ofsajdu. Dlouhý nákop rozehraje Fabianski.
     
    82
    Další chybou v rozehrávce kladivářů darují domácím autové vhazování.
     
    84
    Hra v posledních minutách trošku ztrácí na tempu. Citizens už nikam nepospíchají a kombinace West Hamu zatím žádný vzruch nepřinesla.
     
    85
    Manchester City právě vstřelil branku!
    Rohový kop ještě dokázali obránci kladivářů odvrátit. K jejich smůle však míč přistál přímo na kopačce PHILA FODENA, který se s tím vůbec nemazal a z voleje tvrdě vyslal míč směrem k brance. Fabianski zkoušel na střelu zareagovat, ale Emerson ve snaze o blok tečoval míč do protipohybu brankáře.
    85. Phil FODEN - 3:0
     
    89
    Pěkná příležitost se teď rozvíjela i na druhé straně. První střelu dokázal v Ortega vyrazit, ale jen k Fornalsovi. Ten však zakončil pouze do noh bránícího hráče.
     
    90+1
    Střídání v týmu Manchester City:
    ze hřiště odchází Rodri, přichází Kalvin Phillips.
     
    90+1
    Hlavní rozhodčí prodlouží trápení kladivářů o 3 minuty.
     
    90+3
    Další velká šance pro Fodena. Grealish nasadil jesličky Johnsonovi a poslal míč na Bernarda. Ten posunul míč na střed hřiště a Foden z bezprostřední blízkosti trefuje do hrudi Fabianského.
     
    90+4
    Tohle je z dnešního zápasu vše. Hlavní rozhodčí ukončuje dnešní zápas a a všichni aktéři utkání si podávají ruce na hrací ploše.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 69 % : 31 %.
    Střely na branku: 7:2. Střely mimo: 9:4. Rohy: 6:3. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 8:8.
     
    Domácí se díky takřka bezchybnému výkonu, po gólech Akého, Haalanda a Fodena, dostávají na první příčku s rozdílem jednoho bodu. Nutno však podotknout, že mají stále zápas k dobru, který když se jim podaří zvládnout, můžou odskočit Arsenalu na rozdíl čtyř bodů.

    Svěřenci Davida Moyese vyšli už potřetí v řadě bodově naprázdno, a i nadále je dělí pouhé čtyři body od sestupových příček. Závěr sezóny tak bude letos boj až do konce na obou koncích tabulky.

    V dnešním zápase bych rád vyzdvihnul výkon Jacka Grealishe, kterého dnes bylo opravdu takzvaně plné hřiště. Výkon korunoval asistencí u gólu Erlinga Haalanda. .

    Tímhle se s Vámi pro dnešek loučím, přeji dobrou noc a pěkný zbytek týdne. (23:05:13)

    Vojtěch Žáček

    Góly: 50. Aké (Mahrez), 71. Haaland (Grealish), 85. Foden

    Karty:   49. Downes (WHU)


    Držení míče: 69 % : 31 %.
    Střely na branku: 7:2. Střely mimo: 9:4. Rohy: 6:3. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 8:8.
    Manchester City: Ortega – Walker (C), Dias, Aké (77. Akanji) – Stones, Rodri (90+1. Ka. Phillips), Álvarez (77. Foden), B. Silva – Mahrez, Grealish – Haaland.
    Náhradníci: Ederson – Gómez, Laporte, R. Lewis, Gündoğan, Perrone.

    Tréner: Pep Guardiola

    West Ham United: Fabiański – Emerson, Ogbonna, Kehrer, Coufal (62. Be. Johnson), Cresswell (C) – Paquetá, Downes, Fornals, Bowen (79. Benrahma) – Antonio (67. Ings).
    Náhradníci: Anang, Aréola – Lanzini, Cornet.

    Tréner: David Moyes

    Rozhodca: Brooks – Wilkes, Greenhalgh