Sparta Praha – Plzeň 0:1 (kon.) | Slavia – Slovácko 4:0 (kon.) | Bohemians – Sigma Olomouc 0:1 (kon.)
koniec
Bohemians 1905
0:1 (0:0)
SK Sigma Olomouc
cz Sobota 27.05.2023, 16:00 • Ďolíček, Praha-Vršovice • FORTUNA:LIGA - Skupina o titul • 5. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Krásný víkend všem fanynkám a fanouškům fotbalové Fortuna ligy. Současná sezóna končí a o mistrovi je již jasno, v předních patrech tabulky je ale i tak o co bojovat. A právě utkání Bohemias Praha 1905 proti mužstvu SK Sigma Olomouc nebude mít o náboj nouzi, vždyť domácí mají šanci si po 36 letech zahrát předkola evropských pohárů!
     
    Bohemians Praha 1905

    „Ať už závěr ročníku dopadne jakkoliv, na kluky budu hrdý,“ prohlásil po posledním vítězství v Plzni (2:0) hlavní kouč Klokanů Jaroslav Veselý. A má proč. Jeho svěřenci dali letos zapomenout na boj o holé přežití v minulé sezóně a jsou jednou nohou ve 2. předkole Konferenční ligy. Pro udržení klíčové, čtvrté příčky, zajišťující účast v pohárech, ale potřebují ještě udělat poslední krok. Na páté Slovácko mají dvoubodový náskok, pokud tedy proti Sigmě získají alespoň bod, vypuknou v Ďolíčku bez ohledu na výsledek souběžně hraného duelu mezi Slavií a Slováckem bujaré oslavy.

    A podobně krásný příběh, jako píší celí Bohemians, zažívá i brankář Lukáš Soukup, jenž se ještě před necelými dvěma lety během agažmá ve třetiligových Zbuzanech živil jako ajťák. 28letý gólman po celý ročník plní poctivě roli trojky, okolnosti ale nahrály tomu, že právě v úterý na půdě Plzně si odbyl ligovou premiéru. A zvládl ji s bravurou, několika skvělými zákroky podržel mužstvo, udržel čisté konto a přiblížil tak Klokany pohárové Evropě. I proto se dá očekávat, že se mezi třemi tyčemi představí i tentokráte.
     
    SK Sigma Olomouc

    Narozdíl od domácích nemají Hanáci již příliš o co hrát. Už je jisté, že skončí šestí, na páté Slovácko totiž ztrácejí kolo před koncem pět bodů. Vzhledem k účasti ve skupině o titul ale může družina Václava Jílka i tak hodnotit sezónu jako poměrně úspěšnou, ačkoliv vysněné čtvrté místo jí souzeno nebylo.

    Utkání s Bohemians bude také jedním velkým loučením. Olomoucký snajpr Mojmír Chytil odehraje zřejmě poslední duel za klub, který jej vychoval do světa velkého fotbalu. V letní pauze ho s téměř stoprocentní pravděpodobností čeká změna působiště, vyhlédla si jej totiž pražská Slavia. 24leltý forvard je s dvanácti brankami nejlepším střelcem Sigmy a během tohoto ročníku se dostal i do národního týmu, kariérní postup se tak dá považovat za logický krok.
     
    Co zaručí Bohemians poháry?

    Pro přehlednost přikládám i krátké shrnutí toho, za jakých okolností si Klokani definitivně zajistí čtvrté místo a tedy účast ve druhém předkole Konferenční ligy.

    Jakékoliv vítězství Bohemians proti Olomouci bude znamenat jistotu pohárové Evropy, bez ohledu na to, jak dopadne zápas mezi Slavií a Slováckem.

    V případě remízy mohou Klokani také slavit, neboť i kdyby Slovácko v Edenu vyhrálo, čtvrté místo si udrží díky lepšímu umístění po základní části Fortuna ligy.

    Prohra proti Sigmě by pak znamenala, že Bohemians budou potřebovat pomoc svého vršovického rivala ze Slavie. Pokud sešívaní Slovácko porazí nebo zápas skončí nerozhodně, do předkol Konferenční ligy postoupí Klokani. Případné vítězství Slovácka a prohra Bohemians by pak zelenobílé odsunula na pátou příčku, a sen o pohárech by byl fuč.
     
    Posledních pět ligových vzájemných zápasů

    9.4.2023 Olomouc – Bohemians 2:2 (37. a 51. Chytil – 25. a 54. Matoušek)
    15.10.2022 Bohemians – Olomouc 1:1 (70. Dostál – 3. Poulolo)
    5.3.2022 Olomouc – Bohemians 0:0
    2.10.2021 Bohemians – Olomouc 2:0 (23. Köstl, 25. Chramosta)
    14.2.2021 Bohemians – Olomouc 0:0
     
    Tvrz jménem Ďolíček

    Případnému úspěchu Bohemians nahrává i jejich jarní domácí bilance. Ačkoliv na podzim sbírali body hlavně venku, po zimní pauze nastal velký obrat. V Ďolíčku prohráli jen v únoru proti Spartě (2:6), jinak před zraky vlastních fanoušků zapsali pět výher a dvě remízy.
     
    Úvodní sestavy:

    Bohemians Praha 1905: Valeš – Köstl, Křapka, Hůlka – Dostál, Jindřišek (C), Jánoš, Kovařík – Hála, Jan Matoušek – Prekop.
    Náhradníci: Soukup – Shejbal, M. Beran, Mužík, A. Kadlec, Drchal, Puškáč, Morávek, Nový, Necid, Bartek.
    Trenér: Jaroslav Veselý

    SK Sigma Olomouc: Trefil – Vraštil, Beneš, Zmrzlý – Chvátal, Pospíšil, Breite (C), Sláma – Navrátil, Chytil, Vodháněl.
    Náhradníci: Digaňa – Zorvan, Ola, Kramář, Fortelný, Pokorný.
    Trenér: Václav Jílek

    Rozhodčí: Černý – Nádvorník, Hájek.
     
    V sestavách obou mužstev, respektive na jejich lavičkách, si lze všimnout pár zajímavých úkazů. Tím prvním je, že v brance Bohemians nenastoupí ligový debutant z minulého kola Lukáš Soukup, ačkoliv na půdě úřadujícího mistra dokázal udržet čisté konto. Na svůj post se tedy při zranění Martina Jedličky vrací brankářská dvojka Roman Valeš. Mezi náhradníky Bohemians pak najdeme Davida Bartka, legendárního univerzála Klokanů, který v zimě profesionální kariéru ukončil a přesunul se do B-týmu. Poměrně zvláštní je pak lavička Olomouce, kterou tvoří jen pět hráčů do pole a brankář Tomáš Digaňa.
     
    Ďolíček už se připravuje k začátku klíčového utkání, které může Bohemians po 36 letech vrátit do předkol evropských pohárů. Za bouření domácího kotle nyní hlasatel seznamuje fanoušky se základní sestavou Klokanů.
     
    Trojice sudích již přivádí hlavní aktéry dnešního duelu na hrací plochu, k výkopu dojde za pár minut.
     
    Nyní za aplausu obecenstva obdržel kapitán Bohemians Josef Jindřišek trofej pro největší osobnost Fortuna ligy za sezónu 2022/2023. Zcela logická volba.
     
    Fanoušci Bohemians budou zajisté bedlivě sledovat i souběžně hrané utkání o dvě tramvajové zastávky dále, kde v Edenu hostí Slavia Slovácko. Pokud totiž celek z Uherského Hradiště nezvítězí, Klokani mají druhé předkolo Konferenční ligy jisté. Z daného utkání samozřejmě také nabízíme textový komentář, můžete si jej zapnout v liště nahoře.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Pro domácí veledůležitý mač započal, oblékli jako tradičně zelenobílou a v první půli budou útočit směrem k tramvajové zastávce. Sigma hraje ve žlutých dresech a první třičtvrtěhodinu bude útočit směrem k zaplněnému kotli Klokanů.
     
    2
    Poprvé si zahrál Roman Valeš, k němuž doputoval dlouhý balon z kopaček Slámy. Brankář Bohemians začal akci dalekonosným výkopem.
     
    3
    Matoušek si hezky zpracoval míč hrudí do pohybu, jenže jen před Beneše, který situaci řeší nastřelením balonu směrem vpřed.
     
    3
    Domácí jsou opět na balonu, zakládají útok odzadu.
     
    4
    Köstlův vysoký pas podél pravé lajny nakonec doběhl Hála, jenž se natlačil před Zmrzlého. Nejprve chtěl centrovat, jenže nakonec úmysl změnil, čímž asi trochu zmátl i sám sebe a meruna se mu odkutálela mimo hrací plochu.
     
    5
    Prekop se šikovnou otočkou zbavil protihráče a zakombinoval s Dostálem, bude z toho aut pro domácí.
     
    5
    Bývalý hráč Bohemians Jan Vodháněl nyní připomněl tribunám, jaké má rychlostní předpoklady. Dostál jej zastavil jen za cenu mírného taktického faulu, který ani nebyl oceněn žlutou kartou, takže pro Bohemians ideální zákrok.
     
    6
    Po Hálově prodloužení Valešova odkopu odvrátil Beneš míč jen na hlavní tribunu, budeme svědky vhazování.
     
    6
    Matoušek se pokoušel v souboji jeden na jednoho vyzrát na Slámu, ten si ale splnil obranné povinnosti na jedničku s hvězdičkou.
     
    7
    Zelenobílí ale dále obléhají vápno soupeře, Hůlka hlavičkoval z hranice šestnáctky po Dostálově centru těsně vedle levé tyče.
     
    8
    Chytil se hnal za přihrávkou do běhu, kterou odvrátil Křapka jen k Hůlkovi. Od něj putoval balon mimo hrací plochu.
     
    9
    A Hůlka předvedl podobný zákrok i proti ostrému centru Chvátala, Sigma bude rozehrávat od praporku.
     
    9
    Po rohu nakrátko centroval levačkou Pospíšil do nebezpečného prostoru, od zad Navrátila se míč odrazil do Hůlky a pak opět na rohový kop, tentokráte ale z druhé strany hřiště.
     
    10
    Pospíšil přihrál od praporku na hranici vápna, odkud napřáhl Breite. Jeho tvrdá přízemní rána si ale cestu mezi tři tyče nenašla.
     
    11
    Diváci již byli zdviženi ze sedadel, slavit se ale ještě nebude. Matoušek si naběhl za beky a z pravé strany oslovil stříleným centrem Hálu, jehož oblouček z první na zadní tyč minul branku jen o pár decimetrů.
    11. Hála hezky z první zakončil vedle Trefila!
     
    12
    Hlavičkovaná skončila pasem Pospíšila k Chytilovi, jemuž se podařilo udržet kontrolu nad míčem i přes fakt, že mu na záda dýchal Křapka.
     
    13
    Slámův centr zleva za sebe přizvedl Köstl a domácí pak uklidnil odkop Kovaříka.
     
    13
    Následně Klokani natáhli k brejku a posunuli se až na hranici šestnáctky Olomouce, která ale bude vhazovat.
     
    14
    Celý stadion nyní vybízel Matouška ke střele z dálky a rychlonohý plejer poslechl, jenže jeho pokus byl zblokován zásluhou jednoho z bránících hráčů
     
    15
    Prekop byl asi deset metrů od rohu vápna zezadu postrčen Zmrzlým, píská se faul a domácí mohou zahrozit z volného kopu.
     
    15
    Jánošův kroucený míč prodloužil Zmrzlý ve výskoku pouze na rohový kop.
     
    16
    Od praporku centroval Hála, ve vzduchu ale vládl Vít Beneš a k ohrožení Trefila tedy nedošlo.
     
    17
    Jindřišek skvěle dostoupil Breiteho a získal míč na středu hřiště, kde si jej převzal Jánoš. Nejprve to vypadalo, že zkusí prověřit Trefilovu pozornost střelou z dálky, pak ale volil přihrávku, kterou nepochopil žádný z jeho kolegů.
     
    17
    Olomouc se pěkně vykombinovala na levém křídle a Sláma našel přesným pasem Pospíšila, který z hranice velkého čtverce tvrdě zakončil. Jeho ránu ale vyrazil připravený Valeš, následná střela Chvátala již branku netrefila.
     
    18
    Souboj Chytila s Köstlem řádně rozvířil emoce na tribunách, oba hráči si ještě něco ostře vyříkávají.
     
    19
    Hála táhl útok po levé straně, jeho pokus zahrát na jesličky Breitemu se ale s úspěchem nesetkal. Následně si vysloužil aplaus tribun Jindřišek, který se obětavě vrátil s Vodhánělem a ve vlastním vápně mu vypíchl balon.
     
    20
    Klokani získali míč na útočné polovině a nyní budou vhazovat z pravé strany.
     
    21
    Dlouhý aut Dostála zpracoval Prekop a následně nabil Jánošovi, jehož střela ze střední vzdálenosti ale letí nad.
     
    22
    Olomouc kontroluje hru, nedaří se jí ale sérií přihrávek dostat k šestnáctce soupeře.
     
    22
    A když Sigma zariskovala kolmým pasem, skluzující Hůlka nepřipustil žádné komplikace.
     
    23
    Chytilovo nepřesné sklepnutí bylo následováno faulem Křapky, jehož obětí se stal právě nejlepší střelec hostí. Olomouc se pak pokusila rychle rozehrát dlouhým pasem na Navrátila, jenže míč doputoval za brankovou čáru dříve, než jej mohl rychlonohý křídelník stihnout zpracovat.
     
    24
    Dostál si počínal nedovoleně ve snaze vrátit přetažený centr před Trefila, zboural u toho totiž Slámu.
     
    25
    Jindřišek zkušeně zahrál hlavou až k Valešovi a uklidnil hru.
     
    25
    Hůlka se vydal na výlet po levé straně a pronikl skoro až k vápnu, kde předal balon Hálovi. Ten vybídl k centru Kovaříka, jenže míč nakonec stáhl ze vzduchu brankář Trefil.
     
    26
    Matoušek opět ukázal evidentně nadstandardní rychlostní předpoklady a pláchl po pravém křídle, načež hledal přihrávkou do šestnáctky Prekopa. Ten se málem roztrhl vejpůl při snaze usměrnit míč do branky, k jeho zasažení mu ale chybělo asi půl metru.
     
    27
    Olomouc kombinovala na útočné polovině, Köstl ale následně i přes dotírajícího Slámu úspěšně nechal dojít míč mimo hrací plochu.
     
    Skvělá zpráva pro domácí fanoušky. Slavia momentálně vede nad Slováckem 1:0 díky brance Václava Jurečky, pokud tedy celek z Uherského Hradiště v Edenu nedá alespoň dvě branky, Bohemians poháry neminou.
     
    29
    Mezitím se po pravé straně rozeběhl Chvátal, jenže nepřihrál Chytilovi přesně.
     
    29
    I tak se ale meruna rychle vrátila pod kontrolu hráčů Sigmy.
     
    29
    Prekop následně milimetrovým skluzem čistě obral o balon Navrátila a hrát tedy mohou opět domácí.
     
    30
    Kovaříkův opravdu hodně dlouhý centr se neúspěšně pokoušel ve výskoku zpracovat Dostál, k výkopu se tak již připravuje Trefil.
     
    31
    Prekopova značně ambiciózní kolmice směrem k Hálovi neměla příliš šancí na úspěch, neboť Trefil byl postavený na úrovni puntíku a pro míč se v poklidu došel.
     
    32
    Po nepodařené střele Radima Breiteho bude rozehrávat Valeš.
     
    32
    Navrátil si pustil přihrávku mezi nohama ve snaze obelstít Köstla, ten ale dokázal míč usměrnit za autovou čáru.
     
    33
    Breite nyní efektní a zároveň efektivní patičkou posunul vysoký pas Valeše za sebe na Vraštila, tohle byl hezký fotbalový moment.
     
    33
    Úmysl Vodháněla oslovit jednoho ze spoluhráčů obloučkem mezi obrannou linii a Valeše ale nevyšel podle představ.
     
    34
    Erik Prekop se nyní zlobí na sudího, který posoudil jeho souboj se Zmrzlým jako faul.
     
    34
    „My chceme Evropu!“ skandují domácí příznivci. Jejich miláčky od ní dělí jen necelá hodina hry, plus nějaké to nastavení.
     
    35
    Navrátilova pumelice levačkou z levé strany mířila jen na prostředek branky a Roman Valeš si tak připisuje poměrně rutinní zákrok.
     
    36
    Sláma si počkal na Dostálův skluz a až poté centroval, jenže míč z jeho kopaček ulétl za brankovou čáru.
     
    36
    Prekop se opět bil na hrotu útoku a vyhrál hlavičkový souboj, jenže merunu prodloužil jen k Trefilovi.
     
    37
    Chytil si zaběhl za obranu a pokoušel se zády k brance prvním dotykem uvolnit okolo Křapky, jenže dokázal Slámovu přihrávku jen protečovat k Valešovi.
     
    38
    Vraštil si všiml náběhu Slámy a chtěl mu adresovat dlouhý pas, hlava Křapky ale byla proti.
     
    38
    Matoušek v honbě za balonem předčil Beneše a následně oslovil přihrávkou do pokutového území Hálu, jehož střela byla sražena na rohový kop jedním z bránících hráčů.
     
    39
    Po rohovém kopu se míč odrazil k Jánošovi, který číhal za vápnem a vyslal směrem k Trefilově svatyni nadějně vypadající halfvolej. Ránu ale zbrzdil na malém vápně postavený Beneš.
     
    40
    Klokani to opět zkusili z dálky, Matouškovi se ale před střelou nepodařilo ideálně seřídit mířidla.
     
    41
    Zmrzlý převzal míč na levé straně šestnáctky a přes Jánoše se pěkně uvolnil. Řekl bych k centru, ale Zmrzlý pravděpdobně zkoušel z úhlu pálit na zadní tyč. Jeho snaha ale bohužel pro Olomouc skončila fiaskem, balon letí úplně mimo.
     
    42
    Kovařík centroval netradičně pravou a v šestnáctce si naopak obranné povinnosti splnil netradiční hlavičkář Martin Pospíšil.
     
    43
    Jindřišek připravil palebnou pozici pro Matouška, ten si balon rychle zpracoval a tvrdě vypálil. Přízemní pokus ale prosvištěl vedle levé tyče Trefilovy svatyně.
     
    44
    Hůlkův křižný pas hledal Köstla, ten ale ve vzduchu neuspěl a merunu podskočil.
     
    45
    Beneš poslal malou domů Trefilovi a následně jej zezadu zřejmě podrazil Matoušek, ozvala se tedy píšťalka sudího Černého.
     
    45+1
    Jánoš nádherným křižným pasem oslovil Kovaříka, s jehož centrem si poradil Sláma. Balon ale propadl na druhou stranu odkud našel Jánoš hlavu Prekopa, ten ale zamířil jen do místa, kde čekal připravený Trefil.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    První půle je za námi a v Ďolíčku zatím platí nerozhodný stav, neboť jsme ještě nebyli svědky ani jedné branky. Nejblíže ke gólu měl z řad hráčů Bohemians zřejmě Hála, jenže své zakončení z 11. minuty po Matouškově centru nedokázal usměrnit mezi tři tyče. Na druhé straně zahrozil od šest minut později Pospíšil, jehož prudkou ránu z hranice vápna musel Valeš vyrazit před sebe.
     
    Radost ale dělá domácím jejich vršovický rival. Slavia totiž doma zatím po dvou brankách Václava Jurečky vede 2:0 nad Slováckem, pokud tedy na druhé straně Vršovic nedojde k brutálnímu kolapsu sešívaných, Bohemians se po 36 letech probojují do evropských pohárů. Je ale třeba připomenout, že současný, remízový stav utkání s Olomoucí jim stačí každopádně – bez ohledu na výsledek duelu mezi Slavií a Slováckem.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 17:03.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc:
    ze hřiště odchází Jiří Sláma, přichází Jakub Pokorný.
     
    46
    Dostál získal balon v souboji s Navrátilem a následně byl právě ofenzivním plejerem Sigmy faulován.
     
    47
    Domácí v úvodu poločasu dostanou příležitost zahrozit z rohového kopu.
     
    47
    Rozehrávka nakrátko jim nevyšlo podle představ, i tak se ke Klokanům míč ale vrátil. Útok pokračuje i po zblokované střele Jánoše.
     
    48
    Hálův aut prodloužil Köstl jen do jednoho z bránících hráčů, od něhož se míč odrazil k Prekopovi. Ten zkoušel překvapit Trefila zakončením, které bylo jak z úhlu, tak z otočky. I proto rozvlnilo jen boční síť.
     
    49
    Breiteho oblouček na Chvátala se snesl mimo vymezený prostor hřiště.
     
    49
    Köstl prostrčil balon Matouškovi, jehož centr se od zad Breiteho odráží na aut.
     
    50
    A následný lob Jánoše směrem k Jindřiškovi putuje od Vraštilových kopaček na roh.
     
    50
    Kovaříkův centr našel přesně hlavu Hůlky, jehož zakončení ale v cestě do sítě zabránil dobře postavený Pokorný. Následně vyplavala meruna před Matouškem, tomu ale zakončení z první hrubě nevyšlo.
     
    51
    Domácí hýří aktivitou, nyní se pokoušel o zakončení rybičkou Kovařík po centru Matouška, ale jeho hlavička neměla dost razance a Trefil ji v poklidu kryje.
     
    52
    Olomouc se nadechovala k protiútoku, nepřesnost během kombinace na pravé straně ale přiřkla míč Jindřiškovi.
     
    53
    Sigmu opět zradila nepřesnost v mezihře, tentokráte Pospíšil příliš podkopl pas na Navrátila. Takhle vysoký balon by nezpracoval ani Dino Koller v nejlepších letech.
     
    54
    Vodháněl zkusil štěstí zpoza vápna a donutil Valeše k zákroku v pádu, brankář Bohemians ale jeho střelu kryje bez větších potíží.
     
    55
    Chvátal se dopustil nedovoleného zákroku, jehož obětí byl Lukáš Hůlka.
     
    56
    Kovařík si narazil s Hálou, jenže jeho zpětná přihrávka měla o trochu více razance, než by si bývalý hráč plzeňské Viktorie asi přál.
     
    56
    Na trávníku se nyní ocitl Mojmír Chytil. Zvedl se pouze s potížemi, pravděpodobně jej při došlapu zradil levý kotník.
     
    57
    Breite skvělým návratem asi trochu překvapil Matouška, který se nechal poměrně lacině připravit o míč.
     
    57
    Odkop Hůlky přiklepl Pokorný hrudí jen mimo hrací plochu, vhazují domácí.
     
    58
    Jindřiška přeskočil míč a poté zkušený středopolař obranným zákrokem vypíchl Navrátilovi merunu do autu, jenže to bylo podle hlavního arbitra pouze za pomoci nedovoleného zákroku.
     
    59
    Pospíšil centrem ze standardky neúspěšně hledal Beneše, po dalším rohlíku do vápna, tentokráte z kopaček Chvátala, odvrací jeden z bránících hráčů na rohový kop.
     
    60
    Matoušek natáhl k neskutečnému sólu á la Diego Maradona v nejlepších letech. Od vlastní šestnáctky pronikl přes několik soupeřů až k brance soupeře, kde k zakončení vybídl Hálu. Tomu ale pokus přelobovat Trefila nevyšel ideálně a míč letí mimo tři tyče, takže snažení rychlíka Klokanů se gólové tečky nedočkalo.
    60. Matouškův neskutečný sprint, Hála ale překopl bránu!
     
    61
    Střídání v týmu Bohemians Praha 1905:
    ze hřiště odchází Adam Jánoš, přichází Michal Beran,
    ze hřiště odchází Erik Prekop, přichází David Puškáč.

    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc:
    ze hřiště odchází Jan Navrátil, přichází Filip Zorvan,
    ze hřiště odchází Jan Vodháněl, přichází Jan Fortelný.
     
    Dnešní utkání sleduje 5812 diváků.
     
    62
    Zorvan se pokoušel přihrávkou do vápna vyslat do šance Chytila, ten byl ale tísněn Křapkou.
     
    63
    Na druhé straně napřáhl z dálky Kovařík, jeho tvrdou ránu ale zblokoval Pokorný.
     
    64
    Lukáš Vraštil se pokoušel volejem z hranice vápna ohrozit Valeše, jenže nakopl pouze Jindřiška, který před ním hlavičkou zahrál balon před sebe. Žluté napomenutí pro stopera hostí je logickým vyústěním celé situace.
     
    65
    Zmrzlého přesný centr našel přesně Fortelného, jeho hlavička ale neměla dostatek razance ani přesnosti k tomu, aby Valeše vyvedla z míry.
     
    Mimochodem, Slavia nad Slováckem vede již o tři branky. Nechci předbíhat, ale Klokani již nejspíš mohou pomalu slavit postup do předkol pohárové Evropy.
     
    66
    Tým fyzioterapeutů se nyní stará o Jana Matouška, jehož asi trápí pravé lýtko. Buď se jedná o natažený sval, nebo možná křeč, protože Matoušek toho dnes odběhal opravdu požehnaně.
     
    67
    Střídání v týmu Bohemians Praha 1905:
    ze hřiště odchází Jan Matoušek, přichází Václav Drchal,
    ze hřiště odchází Martin Hála, přichází Ladislav Mužík.
     
    68
    Mužík udržel soupeře na zádech a v souhře žolíků tak mohl pokračovat Drchal, jenže Klokani nakonec o míč přišli. Z brejku pak zahrozil Zmrzlý, jehož rána z úhlu ale proletěla nad břevnem.
     
    69
    Drchal kousek od rohu vápna obešel Beneše, který jej poté zastavil jen za cenu faulu. Domácí tak budou zahrávat volný kop z poměrně nebezpečné pozice.
     
    70
    Na Dostálův centr si naskočil Hůlka, merunu ale zasáhl příliš zespoda a ta tak letí nad horní tyč Trefilovy svatyně.
     
    71
    Berana při narážečce s Drchalem zradilo zpracování.
     
    72
    Breite vypálil z nějakých dvaceti metrů, bohužel pro Sigmu ale vykopl lidově řečeno „krtka“ a jeho slabá střela mířila jen na prostředek branky. Kapitán Olomouce se pak navíc s bolestivou grimasou svalil na trávník.
     
    72
    Breite už je na nohou a hřiště opouští po svých, ale je jasné, že asi ještě ne bez bolesti.
     
    73
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc:
    ze hřiště odchází Radim Breite, přichází Dele Ola.
     
    74
    Puškáč parádně sklepl Valešův nákop přímo na nohy Berana, který se ještě snažil celou akci vyšperkovat finální přihrávkou – ta mu ale nevyšla. Škoda pro domácí, neboť byl v celkem dobré pozici ke střele z dálky.
     
    75
    Začíná dobíhat poslední čtvrthodinka základní hrací doby. Klokani jsou patnáct minut od pohárové Evropy.
     
    76
    Puškáč se kreativní zasekávačkou zbavil hned dvojice bránících hráčů, následná kolmice ale nedopadla dle jeho představ.
     
    77
    Fortelný navedl míč na střed a předal jej Chvátalovi, jehož zakončení k levé tyči ale bez problémů likviduje dnes jistý Valeš.
     
    78
    Ola prošel mezi hned několika bránícími hráči až do vápna, neposedná meruna mu ale v poslední chvíli poskočila, což mu znemožnilo vypálit.
     
    79
    Na trávníku nyní zůstal sedět David Puškáč a sudí již signalizuje, že bude třeba dohled lékařských odborníků.
     
    79
    Střídání v týmu Bohemians Praha 1905:
    ze hřiště odchází David Puškáč, přichází David Bartek.
     
    79
    Ďolíček bouří a skoro všichni jsou na nohou. Legenda Bohemians David Bartek totiž právě nastupuje ke svému vůbec poslednímu zápasu za Klokany – a zrovna to bude asi ten, jenž jim po 36 letech vybojuje pohárovou Evropu.
     
    80
    Köstlův centr pak mířil právě na Bartka, jenže jej obloučkem přeletěl.
     
    81
    Na opačné straně hřiště se pokoušel prokombinovat do vápna Zorvan s Chvátalem, nepřesnost prvního jmenovaného jim to ale znemožnila.
     
    81
    Köstlův úmysl zrychlit hru se nesetkal u pochopení s Dostálem, který si odskakoval pro krátkou přihrávku na střed hřiště. V současné konstelaci to ale Bohemians mrzet příliš nemusí.
     
    82
    Pokorný vystavil poctivou stoličku Drchalovi během hlavičkového souboje, rozhodčí ukazuje proti brance Sigmy. Volný kop se bude rozehrávat z nějakých třiceti metrů vlevo od osy hřiště.
     
    83
    Kovaříkův centr odvrátila obrana na hranici vápna k Mužíkovi, jehož volej ale proplachtil několik metrů nad břevnem.
     
    83
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc:
    ze hřiště odchází Lukáš Vraštil, přichází Denis Kramář. Útočník za obránce, odhaduji, že Olomouc přejde na čtyřobráncový systém pouze se dvěma stopery.
     
    84
    Kramář se uvedl zpracováním hlavou do pohybu, které ale kromě toho bylo také mimo hřiště.
     
    85
    Klokani nikam nespěchají, což demonstrovala i Beranova malá domů z půlící čáry.
     
    85
    Kovařík ve střední třetině hrací plochy zezadu povalil Chvátala a je mu pískán nedovolený zákrok.
     
    86
    Zmrzlý hodně nešetrně srazil Mužíka a celkem se divím, že souboj nebyl posouzen jako faul. Z následné akce vytěžila Olomouc rohový kop.
     
    87
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Tak jsme se gólu nakonec dočkali. Ondřej Zmrzlý od praporku adresoval centr přímo do prostoru, kam si nabíhal VÍT BENEŠ. Ten přesnou hlavičkou nedal Valešovi šanci zasáhnout a otevírá skóre utkání – 0:1!
    87. Vít BENEŠ - 0:1
     
    88
    Beneš tak potěšil alespoň něco málo přes desítku fanoušků Sigmy, kteří cestovali přes půl republiky na utkání, které pro Olomouc nic neřeší.
     
    89
    Klokani mohli srovnat po centru Kovaříka, po němž zakončoval v pádu hlavou Dostál. Trefil ale pouze jen prostor, v němž stál brankář Trefil.
     
    90
    Dostálův centr z pravé strany mířil přímo na hlavu Davida Bartka, těsně před ním ale předvedl parádní obrannou hlavičku Chvátal.
     
    90
    Hlasatel Bohemians nyní již vyzývá fanoušky k tomu, aby po skončení utkání zůstali na svých místech a oslava obrovského úspěchu tak byla co nejvíce organizovaná.
     
    90
    Druhé dějství bude nastaveno o pouhou minutu, zelenobílá euforie je blizoučko.
     
    90+1
    Konec zápasu.
     
    Duel je u konce a obvykle bych napsal něco v duchu, že šťastnější budou dnes fotbalisté Olomouce, neboť díky brance Víta Beneše po rohovém kopu z 87. minuty vybojovali plný bodový zisk.

    Tentokráte tomu ale tak není. Vítězství Slavie v souběžně hraném zápase se Slováckem totiž znamená, že Bohemians si po 36 letech zahrají v pohárové Evropě, konkrétně ve druhém předkole Konferenční ligy. Hrací plochu tak již zaplavily davy fanoušků oděné do zelenobílé, které si plnými doušky užívají největší úspěch v novodobé historii klubu.
     
    Klokani si tedy zajistili čtvrtou příčku v konečné tabulce. Olomouc skončí šestá, což bylo jasné již před utkáním, alespoň se ale se sezonou rozloučila vítězstvím.
     
    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 3:6. Střely mimo: 14:5. Rohy: 4:4. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 9:8.
     
    To je z mé strany pro dnešek vše, loučím se s vámi a přeji příjemný zbytek víkendu. Tak zase někdy na počtenou! (17:53:48)

    Michal Nussbauer

    Góly: 87. Beneš (Zmrzlý)

    Karty:   64. Vraštil (OLO)


    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 3:6. Střely mimo: 14:5. Rohy: 4:4. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 9:8.
    Bohemians 1905: Valeš – Köstl, Křapka, Hůlka – Dostál, Jindřišek (C), Jánoš (61. M. Beran), Kovařík – Hála (67. Mužík), Jan Matoušek (67. Drchal) – Prekop (61. Puškáč, 79. Bartek).
    Náhradníci: Soukup – Shejbal, A. Kadlec, Morávek, Nový, Necid.

    Tréner: Jaroslav Veselý

    SK Sigma Olomouc: Trefil – Vraštil (83. Kramář), Beneš, Zmrzlý – Chvátal, Pospíšil, Breite (C) (73. Ola), Sláma (46. Pokorný) – Navrátil (61. Zorvan), Chytil, Vodháněl (61. Fortelný).
    Náhradníci: Digaňa.

    Tréner: Václav Jílek

    Rozhodca: Černý – Nádvorník, Hájek

    Diváci: 5812