20. etapa: Tarvisio - Monte Lussari Vítěz: P. Roglič (SLO) UAE Team Emirates (kon.)
koniec udalosti
20. etapa: Tarvisio - Monte Lussari

Vítěz: P. Roglič (SLO) UAE Team Emirates

cz Sobota 27.05.2023, 11:30Giro d’Italia
     
    Cíl
    Geraint Thomas ztrácí v cíli 40 sekund a řadí se na druhé místo za Rogliče! To znamená, že Primož Roglič jde do růžového!
     
    Podle neoficiálních údajů na Rogliče ztrácí přes půl minuty!
     
    Cíl
    44:23! To je čas Primože Rogliče. Suverénně nejrychlejší, navzdory spadlému řetězu a ztrátě dobrých 15, 20 sekund, což zavinily technické problémy. Tak co na to Geraint Thomas?
     
    Cíl
    Joao Almeida jej poráží o 13 sekund a jde do průběžného vedení! Definitivně si zajistil třetí místo na letošním Giru.
     
    Cíl
    Mezitím se do cíle dostal Damiano Caruso, který vede o čtyři sekundy před Thibautem Pinotem a útočí možná i na stupně vítězů v dnešní časovce.
    Obrovské problémy Primože Rogliče, který dost možná přišel o šanci na vítězství na letošním Giru
     
    2.mez
    Thomasova ztráta tedy za druhým mezičasem výrazně klesne a je možné, že právě tady se rozhodovalo o vítězství na letošním Giru! Roglič si sám nahodil řetěz, ale pak dlouze čekal, než ho někdo roztlačí. Motorka s technikem tam byla příliš pozdě. A ještě jej technik praštil náhradním kolem, které nesl s sebou. Přesně tohle kritizovaly jednotlivé týmy i Mezinárodní cyklistická unie – nemožnost mít u závodníků doprovodné vozy.
     
    2.mez
    Což o odpověď Thomase, Primožovi Rogličovi spadl řetěz a musel si ho nahodit zpátky. Než se k němu dostal technik, aby ho do kopce roztlačil, tak přišel o spoustu sekund! Tohle by mohlo být zásadní pro vývoj dnešní časovky!
     
    2.mez
    Na druhém mezičasu má Primož Roglič má náskok na Almeidu, Carusa a Kusseho přes půl minuty! Thomas musí odpovídat, drama pomaličku vrcholí.
     
    Cíl
    Thibaut Pinot z Groupamy útočí na páté místo letošního Gira! A na etapové vítězství v časovce, zaznamenal totiž čas 45:22 a dostává se o šest sekund před Seppa Kusse!
     
    Cíl
    Andreas Leknessund mezitím dorazil do cíle na průběžném třetím místě a už má definitivní jistotu, že mu umístění v elitní desítce Gira neunikne. Skvělý výkon norského cyklisty v barvách DSM.
    Sepp Kuss se prodral do průběžného vedení
     
    Cíl
    McNulty ale o moc déle na čele nakonec nezůstal. Pokořil ho jeho krajan Sepp Kuss z Jumba-Vismy, o pouhé dvě sekundy!
     
    Start
    Vedoucí muž Gira, Geraint Thomas z INEOSu, má před touto časovkou náskok 26 sekund na druhého Primože Rogliče. Je skvělým časovkářem, výtečným vrchařem a v jeho prospěch hovoří obrovské zkušenosti. Ve 37 letech může poprvé triumfovat na Giru. Potřebuje ale skvělou časovku.
     
    2.mez
    Pozor na Bruna Armiraila! Na druhém mezičase pokořil čas Brandona McNultyho o více než minutu!
     
    Cíl
    O 46 sekund překonal čas Jaye Vineho Američan Brandon McNulty! Jezdec stáje UAE rozhodně může po skvělém výkonu při výšlapu na Monte Lussari pomýšlet hodně vysoko.
     
    Cíl
    Navracíme se do cílového prostoru, kam právě dorazil Jay Vine. V samém závěru musel trochu zasprintovat a vymáčknout ze sebe poslední zbytky sil, ale nakonec se o tři sekundy dostává před Matthewa Riccitella a ujímá se průběžného vedení!
    Matthew Riccitello zajel fantastickou časovku
     
    Cíl
    O minutu a 57 sekund pokořil Championa z Cofidisu Američan Matthew Riccitello z Israelu – Premier Tech, který předvedl fantastickou časovku a vyjel si čas 46:19!
     
    Cíl
    A nakonec ho sesadil jeho krajan Thomas Champion v barvách Cofidisu! Guernaleca poráží o 19 sekund.
     
    1.mez
    Will Barta byl na prvním mezičase dokonce o 22 sekund rychlejší než Ben Healy. Jak si ale poradí ve stoupání? V něm by měl oproti Healymu výrazně ztrácet.
     
    1.mez
    Pozor na Healyho! Na prvním mezičase je zatím nejrychlejší ze všech a teď jej čeká výšlap na Monte Lussari, kde se bude cítit jako ryba ve vodě! Hodně vysoko je v tuto chvíli i Matthew Riccitello z Israelu. Tato skupina zatím má hodně rychle časy.
     
    Cíl
    Karel Vacek naopak vzal časovku velmi vážně a má 20. etapu úspěšně za sebou! V průběžném pořadí se prodral na skvělé sedmé místo se ztrátou 2:55 na Guernaleca. Může být se svým výkonem spokojený.
     
    2.mez
    Není to vůbec špatné v podání Karla Vacka! V průběžném pořadí na druhém mezičasu, tedy 3,3 kilometru před cílem, se zařadil na průběžné deváté místo se ztrátou necelých tří minut na superrychlého Guernaleca. Například na pozici mezi pěti nejlepšími v průběžném pořadí ztrácí necelou minutu. Výšlap na Monte Lussari mu celkem sedí.
     
    Cíl
    Thibault Guernalec z Team Arkéy zajel parádní čas 48 minut a 35 sekund! Jde s výrazným náskokem na čelo časovky. Druhý je Stephen Williams z Israel PremierTech a třetí je Alex Kirsch z Treku.
     
    Cíl
    Alex Kirsch z Treku Segafredo překonal čas Fiorelliho o dvě sekundy! Dochází tedy ke střídání na čele dnešní časovky. Čas vedoucího muže je 50:33.
     
    Cíl
    Filippo Fiorelli zaznamenal čas 50:35! Tím tedy ukázal všem svým konkurentům záda a nyní bude čekat, na jaké umístění mu to bude stačit. Závodník Green Project – Bardiani předvedl úžasnou jízdu do kopce!
     
    Start
    Do 20. etapy vyrazil jediný český cyklista ve startovním poli Karel Vacek. Reprezentant Corratecu má před sebou hodně těžkou práci, ale na druhou stranu se jedná o velmi slušného vrchaře, což dokázal v sedmé etapě, kdy byl součástí úniku a nakonec do cíle dorazil na fantastickém druhém místě. Dokáže těchto kvalit využít i v druhé části dnešní časovky?
     
    1.mez
    Jonathan Milan jako první na úvodním mezičasu pokořil hranici 15 minut! Skvělý výkon tohoto lídra bodovací soutěže! Ale horský výšlap, to je jeho achilovka.

    Jan Vojkůvka