Tlačová konferencia MFK Ružomberok pred štartom Fo (kon.)
koniec udalosti
Tlačová konferencia MFK Ružomberok pred štartom Fortuna ligy

Utorok 14.07.2015, 16:00Tlačové konferencie
     
    Tlačová konferencia sa skončila, ďakujeme za pozornosť a tešíme sa na vás pri prenosoch z ligových stretnutí. (16:17:22)
     
    Na zápas v Poprade klub chystá výjazd 4 autobusov. Bolo určené na pevno, že to budú 4 autobusy, pri naplnení kapacity na zápas so Skalicou klub neposkytuje ďalšie autobusy, na ďalšie zápasy podľa situácie áno.
     
    Otázka, aká je situácia s Marekom Saparom?

    ,,Opakovane sme ho nazvali dušou nášho tímu. Z aktuálnej situácie sme smutní, má platnú zmluvu v Turecku, kde sa musel zapojiť do prípravy, našou snahou je aby sa vrátil do Ružomberka, veríme, že sa tu čo najskôr objaví," odpovedal Ivan Galád.
     
    Otázka na rozpočet, odpovedá Ľubomír Golis: ,,Pohybuje sa na hranici 2 000 000€."
     
    Tímu sa zranil brankár Štefan Senecký. ,,Samozrejme že situácia nás neteší, ja som ho trénoval, žiaľbohu v prvom kole sa mu stalo zranenie, teraz sa mu stalo ďalšie nepríjemné zranenie, ktoré neohrozuje len jeho športovú kariéru," odpovedal Ivan Galád, pričom dodal, že Štefan Senecký má s mužstvom veľmi dobrý vzťah a dodáva: ,,Snažíme sa získať ďalšieho brankára."
     
    Ján Maslo: ,,Všetci hráči majú určite vyššie ambície ako hrať o záchranu, samotná súťaž ukáže na čo máme a na čo nie."

    ,,Nemôžeme sa uspokojiť s hrou o záchranu. Základný cieľ je nehrať o záchranu, súťaž ukáže na čo máme, ale som presvedčený, že máme káder na to, aby sme sa pohybovali ďalej od zostupového miesta," dopĺňa Ľubomír Golis, ktorý považuje za najdôležitejšie, aby sa vo vyrovnanej lige neudialo to, čo v minulej jeseni, kedy sa Ruža namočila do záchranárskych prác.
     
    Erik Kendera: Rozpráva o odchodoch a príchodoch hráčov, ktoré si môžete prečítať v predchádzajúcich komentároch. Následne rozpráva o priebehu prípravy, počte víťazstiev, remíz, prehier a skóre.
     
    Následne dostáva slovo Ivan Galád, ktorý považuje za potrebné vytvoriť prostredie, kde sa budú hráči zlepšovať, nekonkretizuje miesto, na ktorom sa Ružomberok umiestni. ,,Chcel by som, aby ľudia, ktorí tu hrajú sa integrovali s prostredím, aby ho ľudia nebrali len ako určitú ekonomickú väzbu. Z profesionálneho hľadiska je najpodstatnejšie, aby sme ich naučili profesionálnemu životnému štýlu," povedal tréner, ktorý ďalej vraví, že výsledkom v príprave sa neprikladá až taká dôležitosť, aj keď tiež ide o reprezentáciu klubu, chceme sa stotožniť s ambíciami majiteľa.
     
    ,,Vítam vás na dnešnej tlačovke, keď sa tak pozerám, je mi ľúto, že je vás tak trochu málo. V prvom rade chcem poďakovať za podporu firme Mondi SCP, ktorá nás dlho podporuje a bude nás podporovať aj v budúcej sezóne, taktiež sa chcem poďakovať mestu Ružomberok," povedal generálny riaditeľ, ktorý pokračuje informáciami o rekonštrukcii na trávniku, kde bol zrealizovaný výsev, po hlavnom ihrisku bude nasledovať dokončenie východnej tribúny, dokončenie je naplánované do jari 2016. ,,Prvé tri zápasy hráme v NTC Poprad, štvrtý som presvedčený, že už budeme môcť hrať doma. Prípravu sme odštartovali 17. 6."
     
    Tlačovú konferenciu otvára Ján Svrček, ktorý víta zúčastnených a odovzdáva slovo generálnemu riaditeľovi.
     
    Realizačný tím:

    Tréner A mužstva: PaedDr. Ivan Galád
    Asistent trénera: Mgr. Ján Bíreš
    Tréner brankárov: Marek Rodák
    Technický vedúci: Peter Adamčiak
    Kluboví lekári: MUDr. Tibor Letko, MUDr. František Rigo
    Masér: Juraj Hervartovský
     
    Hráčsky káder – A mužstvo:

    Brankári:Matúš Macík, Štefan Senecký, Matej Šavol

    Obrancovia: Dominik Kružliak, Ján Maslo, Lukáš Ondrek, Peter Maslo, Gagik Daghbashyan, Antonín Rosa, Martin Boszorád

    Stredopoliari: Milan Ferenčík, Michal Faško, Anatol Cheptine, Tomáš Gerát, Tomáš Ďubek, Martin Nagy, Juraj Vavrík, Lukáš Lupták, Štefan Zošák, Ivan Kotora

    Útočníci: Andrej Lovás, Pavol Masaryk, Martin Jakubko
     
    Zmeny v kádri:

    Odchody: Milorad Nikolič (ukončenie zmluvy), Oliver Práznovský (ukončenie zmluvy), Lukáš Janič (ukončenie hosťovania), Štefan Gerec (hosťovanie Liptovský Mikuláš), Mário Almaský (hosťovanie ŽP Šport Podbrezová)

    Odchody v riešení: Boris Turčák, Tomáš Lešňovský

    Príchody Martin Jakubko (prestup Amkar Perm), Tomáš Ďubek (prestup FC Slovan Liberec), Peter Maslo (prestup BB Termalica Nieciecza), Michal Faško (FK Dukla Banská Bystrica), Matúš Macík (hosťovanie MFK Tatran Liptovský Mikuláš), Anatol Cheptine (prestup Zimbru Kišiňov – v riešení)
    Aktuálny pohľad na ihrisko v Ružomberku
     
    Tlačovej konferencie sa zúčastnia:

    Generálny riaditeľ: Ing. Ľubomír Golis
    Športový a marketingový riaditeľ: Erik Kendera
    Tréner A mužstva: Ivan Galád
    Kapitán A mužstva: Ján Maslo
     
    Priebeh prípravy:

    Ružomberské A mužstvo odštartovalo prípravu na novú sezónu 17. júna 2015. Tím sa na úvod zúčastnil osláv osemdesiateho výročia futbalu v Turanoch, kde odohral dve skrátené prípravné stretnutia. V dňoch od 21. júna do 1. júla 2015 boli Liptáci na sústredení v rakúskom Lutzmannsburgu a počas neho odohrali ďalšie tri zápasy. Na záver prípravy Ruža dvakrát vycestovala do Poľska, kde si zmerala svoje sily s účastníkmi tamojšej najvyššej súťaže, Cracoviou Krakov a TS Podbeskidzie Bielsko-Biala.

    Zo 7 zápasov si Ružomberok pripísal 2 víťazstvá, 2 remízy a 3 prehry, prípravu ukončil s mierne aktívnym skóre 12:11.

    Výsledky prípravných zápasov:

    MŠK Turany – MFK Ružomberok 0:9
    ŠK Turčianska Štiavnička – MFK Ružomberok 0:0
    NK Lokomotíva Záhreb – MFK Ružomberok 5:0
    SC Wiener Neustadt – MFK Ružomberok 0:0
    NK Maribor – MFK Ružomberok 2:0
    KS Cracovia Krakov – MFK Ružomberok 3:1
    TS Podbeskidzie – MFK Ružomberok 1:2

    Góly v príprave:

    Andrej Lovás (3), Michal Faško (2), Tomáš Ďubek (1), Anatol Cheptine (1), Lukáš Lupták (1), Ján Maslo (1), Juraj Vavrík (1), Antonín Rosa (1), vlastný (1)
     
    Na úvod si môžeme v krátkosti spomenúť na uplynulú sezónu 2014/15.

    Ružomberok do nej vstupoval s výrazne omladeným kádrom, čo sa negatívne prejavilo na výsledkoch mužstva. Púť v Slovnaft Cup-e sa pre Liptákov skončila už v druhom kole a v lige získali za celú jeseň len šestnásť bodov a tak zimovali na predposlednej jedenástej priečke, pričom mali rovnaký bodový zisk ako posledná Banská Bystrica. Už dve kolá pred koncom jesene došlo k trénerskej výmene, keď Ladislava Šimča vystriedal Ivan Galád so svojím realizačným tímom, ktorý tvoril asistent Ján Bíreš a tréner brankárov Stanislav Seman.

    Počas zimy došlo k výrazným zmenám aj v kádri A mužstva. Z tímu odišli viacerí hráči, vrátane perspektívneho útočníka Adama Zreľáka. Do tímu sa naopak vrátili Marek Sapara, Pavol Masaryk a Ján Maslo. Z nových tvárí v oranžovom drese môžeme ďalej spomenúť Antonína Rosu a Gagika Daghbashyana. Priestor medzi tromi žrďami mal strážiť skúsený gólman Štefan Senecký.

    Kvôli plánovanej inštalácii vyhrievaného trávnika odohrala Ruža prvých päť jarných stretnutí na domácom trávniku a pokiaľ sa chcela vyhnúť dramatickému boju o záchranu, musela z týchto súbojov vyťažiť čo najviac bodov. Hneď v prvom jarnom kole sa zranil brankár Štefan Senecký, no Liptáci napriek tomu začali jar víťazstvom, keď trénerovi Ivanovi Galádovi vyšlo striedanie a Pavol Masaryk dvomi gólmi zo záveru zápasu rohozdol o víťazstve nad Senicou. Z prvých piatich súbojov získala Ruža jedenásť bodov a zvíťazila aj v následnom stretnutí v Zlatých Moravciach. Išlo o skutočne paradoxné stretnutie, pretože na jednej strane ním Ružomberok zostupové obavy posunul do čisto teoretickej roviny, no po zranení prišiel o kapitána Mareka Saparu. Futbalisti spod Čebraťa získali na jar štyridsať bodov a obsadili konečné siedme miesto.

    Po sezóne predĺžil zmluvu hlavný tréner Ivan Galád a jeho asistent Ján Bíreš, novým trénerom brankárov sa stal Marek Rodák. Tím získal aj niekoľko posíl, do Ružomberka sa vrátili stredopoliar Tomáš Ďubek a obranca Peter Maslo, ďalej môžeme spomenúť ďalších hráčov, ktorí s klubom z centra Dolného Liptova podpísali zmluvu – útočník Martin Jakubko, stredopoliar Michal Faško a brankár Matúš Macík. Viac o zmenách v kádri si povieme počas tlačovej konferencie.

    Ružomberok odštartuje novú sezónu zápasom 1. kola Fortuna ligy so Skalicou, ktorý sa odohrá v sobotu 18. júla 2015 v Poprade. V NTC Poprad budú mať Liptáci prechodné bydlisko počas prvých troch domácich ligových stretnutí, dôvodom je budovanie vyhrievaného trávnika na ružomberskom štadióne.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 16:00.

    Ján Kmeť