400 m polohové preteky - rozplavby (muži) Chase Kalisz (USA) (kon.) | 100 m motýlik - rozplavby (ženy) Sarah Sjöströmová (Švédsko) (kon.)
400 m voľný spôsob - rozplavby (muži) Vítěz: C. Dwyer (USA) (kon.) | 400 m polohové preteky - rozplavby (ženy) Vítěz: K. Hosszuová (HUN) (kon.)
100 m prsia - rozplavby (muži) Adam Peaty (Veľká Británia) (kon.) | 4 x 100 m voľným spôsobom - rozplavby (ženy) Vítěz: Austrálie (kon.)
koniec udalosti
100 m prsia - rozplavby (muži)

Adam Peaty (Veľká Británia)

(57:55 - svetový a olympijský rekord)

Sobota 06.08.2016, 20:04Olympijské hry - plávanie
     
    Tomáš Klobučník zaplával v rozplavbách 42. najlepší čas, čo mu nestačilo na postup do semifinále. Slovenský plavec zaostal za víťazným Adamom Peatym o viac ako päť sekúnd. Brit však predviedol jedinečný výkon, ktorým posunul svetový rekord na hranicu 57:55 (20:32:56)
     
    Rozplavby sa skončili.
     
    6.rozp
    Záverečná rozplavba priniesla výnimočný výkon. Brit Adam Peaty ju vyhral časom 57:55, čo znamená, že vytvoril olympijský rekord a zároveň zlepšil svoj svetový rekord spred roka.
     
    5.rozp
    Domáci Brazílčania aplaudujú. Felipe Franca vyhral piatu rozplavbu v čase 59:01.
     
    Po štyroch rozplavbách patrí Tomášovi Klobučníkovi až 26. miesto a je jasné, že do semifinále sa nepozrie. Horší čas ako Slovák dosiahli už iba štyria plavci.
     
    4.rozp
    Vo štvrtej rozplavbe sa už predstavili špičkoví prsiari. Vyhral ju Japonec Jasuhiro Koseki, ktorý dosiahol čas 58:91.
     
    3.rozp
    Tretia rozplavba priniesla víťazstvo Kolumbijčana Murilla Valdes, ktorý sa dostal pod hranicu jednej minúty a v cieli bol za 59:93. Bohužiaľ, slovenský plavec Tomáš Klobučník skončil v rozplavbe na poslednom ôsmom mieste s časom 1:02:93.
     
    2.rozp
    Druhá rozplavba dopadla najlepšie pre Švajčiara Yannicka Kaesera, ktorý sa prezentoval časom 1:00:71.
     
    1.rozp
    V prvej rozplavbe sa postavili štart šiesti plavci. Najúspešnejší bol reprezentant Thajska Radomyos Matjiur, ktorý dohmatol s časom 1:02:36.
     
    Začali sa rozplavby mužov na 100 metrov prsia.
     
    Súpermi Klobučníka v tretej rozplavbe budú Uzbek Mustafin, Litovec Sidlauskas, Austrálčan Palmer, Kolumbijčan Murillo, Islanďan Mckee, Kanaďan Block a Luxemburčan Carnol. Kvalifikačné časy všetkých spomínaných plavcov sú takmer totožné. Najhoršieho Mustafina delí o najlepšieho Palmera len desať stotín.
     
    Už čoskoro odštartujú rozplavby mužov na 100 metrov, v ktorých sa zasiahne do hry Tomáš Klobučník. Už pred ním si vyskúšali vodu v olympijskom bazéne jeho krajania Richard Nagy a Katarína Listopadová. Nagy síce z deviateho miesta nepostúpil do finále, ale vytvoril nový národný rekord a miestenka medzi najlepšou osmičkou mu unikla len o 32 stotín sekundy. Horšie dopadla Listopadová, ktorá skončila na 30. pozícii a výrazne zaostala za možnosťou postúpiť do semifinále.
     
    Tomáš Klobučník sa postaví na štart v tretej rozplavbe, kde mu patrí druhá dráha. Do semifinále postúpi šestnásť najlepších plavcov podľa času, prihlásených je 46 súťažiacich.
     
    Srdečne vás vítame pri sledovaní on-line prenosu z rozplavieb mužov na 100 metrov prsia, v ktorých sa predstaví aj slovenský reprezentant Tomáš Klobučník.

    Hneď počas prvého dňa plaveckého programu na OH v Riu sa slovenským fanúšikom ukáže všetci traja naši plavci. Po Richardovi Nagyovi a Kataríne Listopadovej vstúpi do bojov v olympijskom bazéne prsiarsky špecialista Tomáš Klobučník. V jeho disciplíne je pripravených šesť rozplavieb v časoch 20:04, 20:07, 20:10, 20:13, 20:16 a 20:19. O presnom umiestnení nášho plavca konkrétnej rozplavby sa ešte rozhodne.

    Tomáš Klobučník bude v Riu súťažiť iba v jednej disciplíne, ktorou sú preteky na 100 metrov prsia. 26-ročný rodák z Topoľčian už okúsil olympijskú atmosféru pred štyrmi rokmi v Londýne, kde reprezentoval Slovensko v rovnakej disciplíne a obsadil 23. priečku. Klobučník sa počas svojej kariéry špecializuje predovšetkým na prsiarske disciplíny, ale v minulosti sa dokázal prezentovať kvalitnými výsledkami aj v polohových pretekoch.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 20:04.

    Tomáš Lengyel