Kvalifikácia na VC Monaka Vítěz: L. Hamilton (Mercedes) (kon.)
koniec zavodu
Kvalifikácia na VC Monaka

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

cz Sobota 25.05.2019, 15:00 • Trať: Monte Carlo, Monako • Formula 1
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 15.10 hodin sledovat online přenos ze samotného závodu. Mějte se fajn a hezký zbytek soboty. (16:20:49)
     
    Máme za sebou kvalifikaci na Velkou cenu Monaka, kterou opanoval Lewis Hamilton, jenž získal už 85. pole position v kariéře. V první řadě jej doplní týmový kolega Valtteri Bottas. Do druhé linie se postaví Max Verstappen a Sebastian Vettel. Osud Ferrari v Monaku má ve svých rukách právě Vettel, protože Leclerc překvapivě vypadl už v první části kvalifikace. Tým z Maranella se nadále trápí a vedení stáje stále nemůže přijít na to, kde je zakopaný pes. Nejeden fanoušek Ferrari si určitě říká, kde jsou ty časy Michaela Schumachera.
     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Monaka: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Vettel (Ferrari),5. Gasly (Red Bull), 6. Magnussen (Haas), 7. Ricciardo (Renault), 8. Kvjat (Toro Rosso), 9. Sainz (McLaren), 10. Albon (Toro Rosso), 11. Hülkenberg (Renault), 12. Norris (McLaren), 13. Grosjean (Haas), 14. Räikkönen (Alfa Romeo), 15. Giovinazzi (Alfa Romeo, 16. Leclerc (Ferrari), 17. Pérez (Racing Point), 18. Stroll (Racing Point), 19. Russell (Williams), 20. Kubica (Williams).
     
    Konec závodu.
     
    0:00
    Je hotovo! Valtteri Bottas se v posledním pokusu nezlepšil a pole position získává LEWIS HAMILTON! Sebastian Vettel v závěrečném kole lehce narazil do svodidel, což ho definitivně vyřadilo ze hry o zisk nejlepšího místa na startovním roštu.
    Závěr dnešní kvalifikace, ve které si pole position vyjel Lewis Hamilton
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
     
    0:14
    Lewis Hamilton byl rychlejší o 86 tisícin sekundy než Valtteri Bottas. Bude to stačit na zisk pole position, nebo Bottas se ještě hecne a uzme první místo pro sebe?
     
    2:07
    Daniel Ricciardo mezitím zajel první měřený čas a s téměř sekundovým mankem se zařadil na šesté místo. Poslední desáté místo patří Carlosi Sainzovi.
     
    3:21
    Lewis Hamilton, Valtteri Bottas a Sebastian Vettel opouští boxovou uličku a závěrečné pokusy jsou právě před námi. Prapor Ferrari po odstoupení Charlese Leclerca v první části kvalifikace drží jen Sebastian Vettel.
     
    4:24
    Hlavní favorité se stále nachází v boxech, ale nebude trvat dlouho a budeme svědky závěru kvalifikace na Velkou cenu Monaka.
     
    5:39
    Daniel Ricciardo konečně opustil své mechaniky a vydává se na trať. Nedá se ale předpokládat, že zrovna on zasáhne do bojů o pole position. Hlavními favority jsou Valtteri Bottas a Lewis Hamilton. Při troše štěstí by se mohl o slovo přihlásit Sebastian Vettel.
     
    6:10
    Lewis Hamilton zajel hodně slušené kolo a zařadil se za Valtteriho Bottase na druhou pozici se ztrátou 231 tisícin sekundy. Jezdci jsou teď zatlačováni do garáží a na okruhu tak bude panovat naprostý klid před závěrečnou bouří.
     
    7:45
    Danielu Ricciardovi se nechce na trať. Těžko říct, co je u Renaultu za problém. Australan je jediným pilotem, který v poslední části kvalifikace nezajel žádný měřený čas.
     
    8:07
    Max Verstappen se se ztrátou 389 tisícin sekundy posunul na druhé místo za Valtteriho Bottase, který zajel čas 1:10.252. Hamilton stále zůstává devátý, ale nutno podotknout, že je teprve ve svém prvním měřeném kole.
     
    9:38
    Jediným pilotem, který stále nekrouží po trati, je Daniel Ricciardo. Bez měřeného času jsou také Max Verstappen a Lewis Hamilton, ale oba jsou na rozdíl Ricciarda na dráze.
     
    10:24
    Sebastian Vettel se také vydal na trať a bude se snažit co nejvíce znepříjemnit situaci Lewisi Hamiltonovi a Valtterimu Bottasovi. Vettel pro Velkou cenu Monaka zvolil helmu ve stylu Nikiho Laudy. Bylo by tedy velmi symbolické, kdyby dnes získal pole position a zítra celkové vítězství v závodě.
     
    11:58
    Jako první vyrazil na trať Valtteri Bottas, který spolu s Lewisem Hamiltonem patří mezi největší favority na zisk pole position. V případě Sebastiana Vettela by se jednalo o docela velké překvapení vzhledem k tomu, jak se zatím Ferrari letos daří.

    Michal Šandor