Orenburg – Zenit 0:2 (kon.) | Arsenal Tula – Rostov 2:3 (kon.) | CSKA Moskva – Lok. Moskva 1:0 (kon.)
koniec
FK Orenburg
0:2 (0:1)
Zenit Petrohrad
cz Nedeľa 28.07.2019, 13:00 • Stadion Gazovik, Orenburg • Ruská Premier Liga • 3. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítejte u on-line přenosu ze zápasu 3. kola ruské Premier Ligy, ve kterém se proti sobě postaví FK Orenburg a FK Zenit Petrohrad. Utkání začíná v 13:00.
     
    FK Orenburg

    Domácí se dnes poprvé představí domácím fanouškům, předchozí dva ligové zápasy totiž odehrály venku. Sedmý tým z minulé sezony si z těchto výjezdů nepřivezl domů ani bod, v tabulce před tímto kolem tak byl až na 14. místě. Oba zápasy Orenburg prohrál shodně 1:2 – nejdříve v Rostovu a pak na půdě CSKA Moskva.

    Předchozí 2 zápasy:
    FK Rostov – FK Orenburg 2:1
    CSKA Moskva – FK Orenburg 2:1
     
    FK Zenit Petrohrad

    Obhájci titulu začali letošní sezonu porážkou 2:3 s Lokomotivem Moskva v superpoháru, do ligy ale pak vstoupili skvěle. Úvodní dva zápasy vyhráli, je nutné ale podotknout, že hráli proti nováčkům. Před tímto kolem se Zenit nacházel na druhém místě tabulky a spolu s Uralem byl jediným týmem s plným počtem bodů z prvních dvou utkání. Zenit porazil v prvním kole doma Tambov 2:1 a ve druhém vyhrál v Soči. Dnes bude proti Orenburgu, proti kterému se mu výrazně daří, favoritem na zisk všech bodů.

    Předchozí 2 zápasy:
    Zenit Petrohrad – FC Tambov 2:1
    PFC Soči – Zenit Petrohrad 0:2
     
    Vzájemné zápasy

    Dnes budeme sledovat pátý vzájemný ligový zápas těchto dvou týmů. Vzájemná bilance mluví jasně ve prospěch Zenitu Petrohrad, který vyhrál všechny čtyři předchozí zápasy. V loňské sezoně vyhrál Zenit v Orenburgu 2:1 a doma 3:1.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Orenburg: Dovbňa – Malych (C), Šachov, Sivakov, Kozlov, S. Těrechov – Kulišev, Miškić, R. Alves – Čukanov, Despotović.
    Náhradníci: Ruděnko – Ajupov, Zotov, Fameyeh, Afonin, Bolotov, Bidlovskij, Maljarov, Galadžan.

    FK Zenit Petrohrad: Luňov – Terentěv, Ivanović (C), Rakyckyj, Santos – Driussi, Ozdojev, Barrios, Suťormin – Azmún, Dzjuba.
    Náhradníci: M. Keržakov, Vasjutin – Rigoni, Žirkov, Jerochin, M. Mevlja, Mammana, Le. Musajev, Djorděvić, Prochin.

    Rozhodčí: Karasjov – Luňov, Děmeško.
     
    Oba týmy právě nastupují na hrací plochu, zápas se tak o malou chvíli začne.
     
    Domácí Orenburg bude hrát v bílých dresech, Zenit v modrých.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Petrohrad právě vstřelil branku!
    Hosté už po 12 sekundách otevírají skóre a střílejí jeden z nejrychlejších gólu v historii ruské Premier Ligy! Alves nepochopitelnou přihrávkou dozadu posunul míč přímo na Dzjubu, který vysunul mezi obránce Orenburgu rozběhnutého SARDÁRA AZMÚNA. Ten asi chtěl ještě udělat kličku na brankáře Dovbňu, míč se ale od vracejícího se Čukanova odrazil do odkryté branky domácích. Asistence: Arťom Dzjuba.
    1. Sardár AZMÚN - 0:1
     
    3
    Domácí jsou po rychlém inkasovaném gólu zjevně v šoku a k míči se prakticky ještě nedostali. Zenit s přehledem kombinuje na polovině soupeře.
     
    4
    Rakyckyj krásným pasom našel Azmúna, který se téměř znovu dostal do samostatného úniku. Na poslední chvíli mu odkopl míč jeden z obránců Orenburgu.
     
    5
    Azmún je zjevně při chuti. Na zadní tyči si výborně naběhl na centr Driussiho a hlavou poslal míč nad branku domácích.
     
    6
    Centr z pravé strany nadzvedl Santos hlavou přímo k zadní tyči, kde stál úplně volný Despotović. Ten svou hlavičku umístil k zemi k pravé tyči, brankář Luňov ale skvělým zákrokem míč vyrazil.
     
    7
    Zápas má už v úvodu obrovské tempo. Uvidíme, jak dlouho to týmům vydrží.
     
    8
    Dzjuba si (nezvykle) na pravém křídle narazil míč s Azmúnem a pak hledal spoluhráče v šestnáctce, centr ale dokázala obrana hostů odvrátit do bezpečí.
     
    9
    Dzjuba posílal kolmici na levé křídlo na Driussiho, kterému ale míč v klíčovém momentu odskočil. Jako první tak byl u něj gólman Orenburgu Dovbňa.
     
    10
    Zenit byl v prvních 10 minutách aktivnější, hosté se už ale oklepali z rychlého gólu a jsou schopni podržet míč na svých kopačkách.
     
    12
    Teď se založení postupného útoku domácím nepovedlo a hosté jejich rozehrávku zachytili. Dzjubův centr z levé strany nakonec chytá brankář Dovbňa.
     
    13
    Po vyhození míče domácí okamžitě otočili hru, jejich protiakce ale skončila nepřesnou přihrávkou před šestnáctkou Zenitu.
     
    14
    Ozdojev zůstal po souboji s Alvesem ležet na zemi. Domácímu záložníkovi byl odpískán faul, Ozdojev se ale pořád nezvedá a musí být ošetřen.
     
    15
    Azmún trefil loktem ve vzdušném souboji Alvese. Přímý kop pro Orenburg.
     
    16
    Domácí postupně vyrovnali hru a i teď kontrolují míč na polovině soupeře.
     
    17
    Po nepřesném centru Těrechova ale končí hrací předmět daleko za brankou Luňova. Po odkopu od jeho branky se dostávají do podobné kombinace na polovině domácích i hráči Zenitu.
     
    18
    Oba týmy se ale poměrně pravidelně v posledních minutách střídají v držení míče, proto ho má teď zase Orenburg.
     
    19
    Těrechov výborným centrem už téměř z brankové čáry posílal míč do brankoviště, odkud ho odkopl kapitán hostů Ivanović.
     
    20
    Azmún měl na kopačkách druhý gól! Okamžitě po zisku míče přišla kolmice za obranu Orenburgu na střelce prvního gólu, který se dostal do samostatného úniku. V šestnáctce si pak Azmún ještě zasekl Sivakova a vystřelil šajtlí, trefil ale en pravou tyč branky domácích.
     
    21
    Držení míče: 39 % : 61 %
     
    21
    Střely na branku: 1:1
     
    22
    Dzjuba prohrál hlavičkový souboj se Šachovem a obránce Orenburgu pak vyvezl míč na polovinu Zenitu. Domácí bez váhání posílají do pokutového území hostů jeden centr za druhým, zatím ale bez úspěchu.
     
    23
    Napokon centr z pravého křídla doletěl na zadní tyč na Těrechova, který už v těžké pozici nedokázal míč poslat na branku.
     
    24
    Obrana hostů začíná být v problémech. Další nákop do šestnáctky hostů končí zablokovanou střelou.
     
    25
    Centr od rohového praporku odhlavičkoval na přední tyči Dzjuba a následná střela Malycha skončila na tribuně za Luňovovou brankou.
     
    26
    Na opačné straně si na levém křídle zasekl obránce Suťormin a už se snažil o vysunutí Azmúna za obranu. Na poslední chvíli míč zastavil kapitán domácích Malych.
     
    27
    Suťormin nebyl dlouho vidět, teď je ale najednou všude. Domácí obránce připravil o míč a hned se snažil středem domácí obrany prokličkovat do šestnáctky, avšak neuspěl. O míč ho připravil Sivakov.
     
    28
    Po hlavičkovém souboji před šestnáctkou Orenburgu dopadl špatně na trávník Azmún, který musí být ošetřen.
     
    29
    Azmún už je za autovou čárou, hra tak pokračuje. Po faulu na Driussiho mají míč hosté.
     
    30
    Z obou stran teď letěly vysoké míče do pokutového území Orenburgu, všechny ale dokázala obrana domácích odvrátit do bezpečí.
     
    31
    Ivanović nejdříve nedokázal odvrátit centr z pravé strany a míč poslal jen k Čukanovovi. Ten z ostrého úhla trefil jen brankáře Luňova.
     
    32
    Akce ale pokračovala dál a po dalším centru odhlavičkoval jeden z obránců Zenitu míč znovu k Těrechovovi. Ten si ho na hranici šestnáctky Zenitu zpracoval a výbornou střelou namířil k levé tyči. Brankář Luňov vytáhl tuto střelu mimo svou branku jen konečky prstů.
     
    33
    Rakyckyj vystřelil parádně z cca 35 metrů a brankář domácích Dovbňa musel vyrazit tuto střelu k pravé tyči. Skvělý zákrok domácího gólmana!
     
    34
    Držení míče: 49 % : 51 %
     
    35
    Gól Azmúna z 12. sekundy je podle oficiálních statistik třetím nejrychlejším gólem historie ruské Premier Ligy.
     
    36
    Azmún si znovu výborně naběhl za kolmou přihrávkou za obranu Orenburgu a zpětnou přihrávkou míč posunul na Dzjubu. Ten se ještě pokusil o centr, který ale byl nepřesný.
     
    37
    Suťormin zachytil rozehrávku domácích a ve stylu Arjena Robbena se pokusil o zakončení z hranice šestnáctky domácích. Namířil ale přímo do středu branky.
     
    39
    Těrechov po krátké kombinaci na útočné polovině trefil tvrdou střelou břevno branky Zenitu!
     
    40
    Orenburg převzal inciativu a v této chvíli se dá už považovat za lepší tým. I teď mají domácí míč a u šestnáctky hostů hledají prostor na průnik k brance Luňova.
     
    41
    Miškićovu střelu vyrazil Luňov jen před sebe přímo k Těrechovovi, který úplně sám v šestnáctke Zenitu dorážkou o několik centimetrů minul prázdnou branku!
     
    42
    Hosté se snaží odpovědět svým útokem. Santosův centr srazil na přední tyč obránce Orenburgu do Azmúna, od kterého se míč odrazil na brankovou čáru.
     
    43
    Posledních zhruba 15 minut se hraje v naprosto neuvěřitelném tempu. Střed pole jako kdyby ani neexistoval a útok domácích střídá útok hostů.
     
    44
    Orenburg znovu obléhá seřazenou obranu Zenitu. Centr Těrechova odhlavičkoval Ivanović a hosté rychle otáčejí hru na opačnou stranu.
     
    45
    Suťormin si narazil na pravé straně míč s Dzjubou, který mu ho vrátil patičkou a po jeho tečovaném centru střílel Ozdojev. Střela záložníka hostů byla sražena na rohový kop.
     
    45
    Bude se hrát ještě dvě minuty.
     
    45+1
    Domácí obrana si s rohem poradila a po odkopu vystartovala trojice domácích hráčů směrem k brance Luňova. Alvesův centr odhlavičkoval Rakyckyj a hra se znovu rychle otáčí.
     
    45+2
    Další útok Orenburgu byl zastaven faulem. Přímý kop pro domácí z levé strany útočné poloviny.
     
    45+3
    Alvesův centr našel ve středu šestnáctky Orenburgu volného Sivakova, který ale usměrnil míč výrazně mimo branku Zenitu.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    První poločas nabídl fantastický fotbal té nejvyšší kvality. Zenit otevřel skóre jedním z nejrychlejších gólů historie ruské nejvyšší soutěže a i když domácím chvilku trvalo, než se se z tohoto úderu vzpamatovali, tak pak byli hostům více než vyrovnaným soupeřem. Útoky obou týmu se střídaly a oba celky měly obrovské množství příležitostí na navýšení skóre. Jen výborné zákroky obou brankářů a nepřesné koncovky střelců drží gólový účet dnešního zápasu na čísle jeden. Doufejme, že ve druhé půli bude tento výborný fotbal pokračovat.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 14:06.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FK Orenburg: ze hřiště odchází Andrej Malych, přichází Georgij Zotov.
     
    47
    Zenit se hned po rozehrávce usadil na polovině domácích. Ti zatím čekají seřazeni v obranném postavení.
     
    48
    Dzjuba ztratil míč u šestnáctky Orenburgu a domácí okamžitě předvádějí rychlost svých protiútoků. Naštěstí pro hosty skončil tento útok nepřesnou přihrávkou na polovině Zenitu.
     
    49
    I hosté ukázali svou rychlost. Hezkou kombinaci tří hráčů na jeden dotek zakončil střelou z voleje Driussi, míč ale poslal mimo branku Orenburgu.
     
    50
    Domácí mají velký problém se v druhém poločase dostat k míči. Prakticky okamžitě po jeho zisku ho ztrácejí.
     
    51
    Předchozí tvrzení domácí hned potvrdili. Centr z levé strany chytil brankář Dovbňa, kterého výkop se sice dostal na polovinu Zenitu, tam si ale jeho spoluhráči neporozuměli a míč zadarmo další nepřesnou přihrávkou darovali obráncům Zenitu.
     
    52
    Driussi obral o míč rozehrávajícího Šachova a hnal se s míčem do pokutového území hostů. Přihrávkou ale trefil prvního bránícího hráče Orenburgu, takže hosté gólovou příležitost mít nebudou.
     
    53
    Poprvé ve druhém poločasu se domácím povedlo udržet míč kombinací na útočné polovině. Na konci této akce byl centr Alvese, který se stal snadnou kořistí brankáře Luňova.
     
    54
    Terentěvův centr z pravé strany srazil Kozlov rukou v pokutovém území. Penalta pro Zenit!
    54. Ruka Kozlova v šestnáctce
     
    54
    Žlutou kartu za hru rukou dostává Savelij Kozlov (FK Orenburg).
     
    55
    Petrohrad právě vstřelil branku!
    ARŤOM DZJUBA penaltu zkušeně proměňuje! Brankáře Dovbňu poslal do levé strany a sám poslal míč po zemi k pravé tyči.
    55. Arťom DZJUBA - 0:2
     
    57
    Domácí jsou opět zjevně zaskočeni gólem a jen se brání útokům Zenitu. Zblokovaný centr hostů znamená jejich rohový kop.
     
    58
    Z něj nebezpečí pro domácí branku nepřišlo. Bílí ale nedokázali míč po odkopu od své branky míč udržet a rychle ho odevzdali zpátky hostům.
     
    59
    Ivanović dlouhým nákopem hledal rozběhnutého Dzjubu, brankář Orenburgu Dovbňa ale tento úmysl přečetl a byl u míče jako první.
     
    60
    Střelu Miškiće z cca 25 metrů srazil ve skluzu mimo svou branku Rakyckyj. Ve druhém poločase to byla vůbec první střela Orenburgu.
     
    61
    Zenit v této chvíli plně kontroluje průběh utkání a domácím vůbec nepůjčuje míč. Ti se jen brání, co vyvoláva z tribun hlasitý pískot.
     
    63
    Těrechov se hezky uvolnil na levém křídle a nacentroval na zadní tyč, kde míč odhlavičkoval na rohový kop Rakyckyj.
     
    64
    Centr z rohu si Despotović zpracovával rukou. Domácí teď ani nezkoušejí protestovat, protože hra rukou byla naprosto zřejmá.
     
    65
    Žlutou kartu za faul loktem v hlavičkovém souboji s Kozlovem dostává Arťom Dzjuba (FK Zenit Petrohrad).
     
    65
    Střídání v týmu FK Orenburg: ze hřiště odchází Andrea Čukanov, přichází Joel Fameyeh.
     
    66
    Hra se výrazně zpomalila a sledujeme asi nejklidnější úsek dnešního zápasu. Míč mají domácí, ti ale nikam nespěchají.
     
    67
    Při náběhu na centr z pravé strany spadl k zemi po souboji s Ivanovićem Kulišev. Domácí chtějí penaltu, ta se ale teď kopat nebude.
     
    69
    Střídání v týmu FK Zenit Petrohrad: ze hřiště odchází Sardár Azmún, přichází Alexandr Jerochin.
     
    69
    Střídání v týmu FK Orenburg: ze hřiště odchází Arťom Kulišev, přichází Arťom Galadžan.
     
    70
    Jerochin se hned po příchode na hřiště srazil v hlavičkovém souboji s Kozlovem. Střídající hráč Zenitu je v pořádku, na obličeji Kozlova je ale krev a musí být ošetřen.
     
    71
    Jerochin vstřelil gól, ten ale neplatí! Míč po hlavičce Terentěva si totiž zpracoval mezi obránci Orenburgu rukou.
     
    72
    Střídání v týmu FK Zenit Petrohrad: ze hřiště odchází Denis Terentěv, přichází Emanuel Mammana.
     
    73
    Výkop brankáře domácích hlavou posunul Santos nepochopitelně za sebe přímo do běhu střídajícímu Fameyehovi. Ten zakončoval z první, ale výrazně mimo branku Zenitu.
     
    74
    Hosté po zisku míče vystartovali do přečíslení a hezky vykombinovali domácích, sami se ale vytlačili mimo střeleckou pozici.
     
    75
    Obrovská gólová příležitost domácích! Galadžan si naběhl na fantastickou kolmici Fameyeha na pravou stranu za obranu a zasekl si obránce hostů. Přihrávkou našel na opačné straně úplně volného Šachova, který ale čekal se zakončením příliš dlouho a pak trefil obránce Zenitu. Míč nakonec odkopl z brankoviště Mammana.
     
    77
    Žlutou kartu za faul loktem na Těrechova dostává Alex Suťormin (FK Zenit Petrohrad). Přímý kop pro Orenburg z levé strany téměř z hranice pokutového území.
     
    78
    Na centr z přímého kopu si nejvýše vyskočil Šachov, hlavou ale poslal míč mimo Luňovovu branku.
     
    78
    Střídání v týmu FK Zenit Petrohrad: ze hřiště odchází Arťom Dzjuba, přichází Jurij Žirkov.
     
    80
    Žlutou kartu za držení pronikajícího Fameyeho dostává Wilmar Barrios (FK Zenit Petrohrad).
     
    81
    Fameyeh se pokusil o průnik po pravé straně, míč si ale předkopl příliš daleko a dostal se s ním za brankovou čárou. Domácí ale v posledních minutách výrazně ožili a ještě bojují o zisk alespoň jednoho bodu.
     
    82
    Ozdojev podrazil Těrechova. Další přímý kop pro Orenburg.
     
    83
    Alvesův centr odhlavičkoval Jerochin a hosté po několika soubojích ve středu pole získali míč na své kopačky.
     
    84
    Před Fameyehem, který si nabíhal na centr, odkopl míč na rohový kop Rakyckyj.
     
    85
    Po něm vznikl v šestnáctce hostů obrovský zmatek, ve kterém míč spadl na nataženou ruku Barriose. Domácí požadují penaltu, ta se ale kopat nebude, což vyvolalo obrovskou nevůli domácích hráčů i příznivců.
     
    87
    Útoky domácích jsou čím dál zoufalejší a čas se jim rychle krátí. Sami teď nepřesnou přihrávkou poslali míč za brankovou čáru.
     
    88
    Driussi si neporozuměl s Jerochinem při přechodu do útoku a míč přepustil za sebe, kde nestál nikdo. Domácí rychle vyrazili do útoku a Zotov po několika přihrávkach vystřelil, branku Luňova ale minul.
     
    89
    Brankář domácích Dovbňa vyběhl daleko před vlastní pokutové území proti Suťorminovi, který si nabíhal sám za odkopem z vlastní poloviny. Míč ale netrefil, tak mu nezůstalo nic jiného, jen srazit hráče Zenitu k zemi. Přímý kop pro Zenit Petrohrad.
     
    90
    Žlutou kartu dostává brankář Alexandr Dovbňa (FK Orenburg).
     
    90
    Bude se hrát ještě tři minuty.
     
    90+1
    Ivanović tvrdou střelou z přímého kopu poslal míč těsně nad branku Orenburgu.
     
    90+2
    Zápas se už v podstatě jen dohrává. Hosté ještě v úplném závěru získali rohový kop, se kterým si ale obrana Orenburgu dokázala poradit.
     
    90+3
    Barrios se ještě dostal do samostatného úniku po odkopu od vlastní branky, s ním se ale vrátil Zotov, který mu před vlastní šestnáctkou míč vzal.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Druhý poločas nebyl ani zdaleka tak zajímavý jako první. Zenit hru relativně snadno kontroloval a až na několik výjimek nepustil domácí téměř k ničemu. Hráči Orenburgu tak mohou litovat své neproměněné příležitosti z prvního poločasu, které mohly otočit zápas úplně jiným směrem. Na kdyby se ale nehraje. Gól nevstřelili a i ve třetím utkání sezony tak prohráli. Spolu se Soči jsou jako jediní po třech kolech ruské Premier Ligy bez bodu. Zenit má naopak jako jediný tým po třech kolech plný počet bodů a sebejistě tak vyrazil za obhajobou titulu.
     
    Držení míče: 40 % : 60 %.
    Střely na branku: 4:5. Střely mimo: 6:6. Rohy: 7:4. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 12:14.
     
    To je ode mě z tohoto zápasu všechno. Děkuji vám za pozornost a přeji hezký zbytek neděle. (15:05:11)

    Michal Sadlek

    Góly: 1. Azmún (Dzjuba), 55. Dzjuba (pen.)

    Karty:   54. Kozlov (ORE), 90. Dovbňa (ORE) – 65. Dzjuba (PET), 77. Suťormin (PET), 80. Barrios (PET)


    Držení míče: 40 % : 60 %.
    Střely na branku: 4:5. Střely mimo: 6:6. Rohy: 7:4. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 12:14.
    FK Orenburg: Dovbňa – Malych (C) (46. Zotov), Šachov, Sivakov, Kozlov, S. Těrechov – Kulišev (69. Galadžan), Miškić, R. Alves – Čukanov (65. Fameyeh), Despotović.
    Náhradníci: Ruděnko – Ajupov, Zotov, Fameyeh, Afonin, Bolotov, Bidlovskij, Maljarov, Galadžan.

    Zenit Petrohrad: Luňov – Terentěv (72. Mammana), Ivanović (C), Rakyckyj, Santos – Driussi, Ozdojev, Barrios, Suťormin – Azmún (69. Jerochin), Dzjuba (78. Žirkov).
    Náhradníci: M. Keržakov, Vasjutin – Rigoni, Žirkov, Jerochin, M. Mevlja, Mammana, Le Musajev, Djorděvić, Prochin.

    Rozhodca: Karasjov – Luňov, Děmeško

    Diváci: 6 626