Tímové preteky mužov, skoky HS106, Oberstdorf Vítěz: Rakousko (kon.) | Tímové preteky mužov, beh 4x5 km, Oberstdorf Vítěz: Norsko (kon.)
koniec udalosti
Tímové preteky mužov, skoky HS106, Oberstdorf

Vítěz: Rakousko

cz Nedeľa 28.02.2021, 10:00 • Audi Arena Oberstdorf • MS v klas. lyžovaní - severská kombinácia
     
    S těmito slovy už se s vámi z Oberstdorfu pro tuto chvíli loučím, ale srdečně vás zvu ke sledování nesmírně napínavé běžecké části, která startuje v 15:00! (11:09:58)
     
    Nakonec jsme viděli nesmírně zajímavou skokanskou část týmového závodu, kterou famózním stylem ovládli Rakušané. Každý z členů jejich týmu vyhrál své kolo, každý z nich pomalu přidával metry, až ve skvělých podmínkách skákající Lukas Greiderer dosedl na 108 metrů a bylo vymalováno. Rakousko vyhrálo s náskokem 25 vteřin.

    Druzí skončili Němci, vždy nesmírně silní a vyrovnaní v týmových soutěžích, jenomže těch 5 km by mohlo být málo na to, aby zaútočili na zlato. Třetí jsou tradičně vynikající skokané z Japonska, kteří ale jistě toužili po lepším výsledku než po půlminutové ztrátě po skoku. Tady se asi nedá očekávat medailový úspěch, Japonci jsou výrazně horší v běhu. Norové jsou ještě o dalších 5 sekund zpět a medaili by měli při své formě ve stopě mít jistou, s obhajobou zlata ale budou mít plné ruce i nohy práce.

    Češi skončili osmí a výrazně se asi posouvat nebudou, před nimi jedoucí Italové mají náskok 11 vteřin, ale na běžkách jim to svědčí mnohem lépe.
     
    Výsledky skokanské části:

    1. Rakousko 527,8 b
    2. Německo +0:25
    3. Japonsko +0:30
    4. Norsko +0:35
    5. FInsko +1:30
    6. Francie +1:54
    7. Itálie +2:15
    8. Česko +2:26
    9. USA +2:50
    10. Ukrajina +4:43
    11. RSF +4:52
    12. Kazachstán +7:46
     
    Závod právě skončil.
     
    12-4
    Další neskutečný let a vítr si se závodníky v závěru kola pohrál v tom dobrém smyslu! Eric Frenzel využil svých letitých zkušeností a dopadl až na 107 metrů, k velké radosti sebe i svých koučů. Německo je druhé, 25 vteřin za Rakušany, to bude nakonec nesmírně zajímavá běžecká část!
     
    11-4
    Také Jens Luraas Oftebro využil skvělých podmínek na můstku a dopadl na hranici 104 metrů. Sice s horším stylem a nižším odpočtem, ale i tak může být Nor spokojený. Celkově jdou na třetí místo, 5 vteřin za Japonce a 35 vteřin za vedoucí Rakušany.
     
    10-4
    Rakousko útočí na zlato už na můstku! Neuvěřitelný let Lukase Greiderera o délce 108 metrů z okna číslo 15, navíc fantastický styl okořeněný parádním telemarkem. Náskok na Japonce je půl minuty, jak odpoví Norové a Němci?
     
    9-4
    Přeci jen Rjota Jamamoto dostal zelenou, navíc skáče z okna č. 15, tedy o tři nižším než předešlí závodníky. I z tohoto nájezdu ale dolétl Jamamoto až na 102,5 metru a připíše si vysoký bodový zisk. Japonci vedou před Finy o minutu, to ale nejspíš stačit nebude.
     
    Bohužel, před posledními čtyřmi skoky je závod na chvíli kvůli větru přerušen, snad to nebude mít vliv na regulérnost závodu, který do té doby ubíhal plynule.
     
    9-4
    Vítěz skokanské části z pátečního závodu jednotlivců, rodák z Nagana Rjota Jamamoto si musí na svůj skok počkat. Začalo foukat hodně pod lyže, ale také příliš silně, to by mohlo znamenat pro Jamamota veleskok, ale samozřejmě i zdravotní riziko.
     
    8-4
    Ilkka Herola se v posledních dnech a týdnech neskutečně zlepšil na můstku a dnes to jednoznačně potvrdil! 101,5 metru je na jeho poměry famózní pokus a budou v běžecké části hodně dotírat na Japonce, které bude muset spasit Rjota Jamamoto.
     
    7-4
    Sympatický výkon na středním můstku v podání Italů Sanuel Costa lehce zazdil a nakonec Itálie Francii neporazí. 92,5 metru posílá Italy na druhé místo o 21 vteřin zpět. Škoda, vypadalo to pro jejich tým mnohem lépe.
     
    6-4
    Laurent Muhlethaler doběhl v individuálu spolu s Pažoutem, v týmech to ale asi platit nebude. Francouz totiž ulétl až na 100 metrů dlouhý skok a před běžeckou částí už má Francie na Čechy rezervu 32 vteřin, to asi Češi jen tak nesjedou.
     
    5-4
    Do nájezdové stopy se totiž rozjel Ondřej Pažout, který má v Oberstdorfu perfektní formu a dnes to prokázal! 93,5 metru a navíc stylový telemark k tomu, to je jasné vedení o 24 sekund před Američany. I v zadním větru Pažout zabojoval a vyplatilo se to!
     
    4-4
    Mladičký sedmnáctiletý Niklas Malacinski si s pokusem poradil sympaticky, 83,5 metru ale není to, co předvedl třeba ve zkušebním kole. V závodě ale nezklamal a posílá Spojené Státy do vedení, snad ne na dlouho.
     
    3-4
    Vitalij Hrebenjuk třeba v individuálu běžel asi o půl minuty pomaleji než Galunin, dnes je ale i na můstku hodně krátký. 72,5 metrů srazí jeho tým dolů, před Rusy se sice udrželi, ale už pouze o 10 vteřin.
     
    2-4
    Souboj o desáté místo, Rus Arťom Galunin předvedl 80 metrů dlouhý skok a Ukrajince na můstku asi neporazí. Každopádně ve stopě jsou mnohem zkušenější.
     
    1-4
    Čingiz Rakparov je nejkvalitnějším z Kazachů, ale to teď rozhodně nepotvrdil. Bídných 62 metrů jeho tým nijak neposune a Kazaši jsou zatím v závodě MS jen do počtu.
     
    Poslední kolo je před námi a otevřou ho opět Kazaši.

    Adam Kodet

    Výsledky skokanské části
    1. Rakousko 527,8 b
    2. Německo +0:25
    3. Japonsko +0:30
    4. Norsko +0:35
    5. FInsko +1:30
    6. Francie +1:54
    7. Itálie +2:15
    8. Česko +2:26
    9. USA +2:50
    10. Ukrajina +4:43
    11. RSF +4:52
    12. Kazachstán +7:46
    Startovní listina
    1. Kazachstán (Vjačeslav Bočkarjov, Eldar Orussajev Barkov, Arťom Galunin)
    3. Ukrajina (Viktor Pasičnik, Dmytro Mazurčuk, Oleksandr Šumbarec, Vitalij Hrebenjuk)
    4. USA (Ben Loomis, Taylor Fletcher, Jared Shumate, Niklas Malacinski)
    5. Česko (Tomáš Portyk, Jan Vytrval, Lukáš Daněk, Ondřej Pažout)
    6. Francie (Matteo Baud, Gael Blondeau, Antoine Gerard, Laurent Muhlethaler)
    7. Itálie (Aaron Kostner, Raffaele Buzzi, Alessandro Pittin, Samuel Costa)
    8. Finsko (Perttu Reponen, Eero Hirvonen, Otto Niittykoski, Ilkka Herola)
    9. Japonsko (Hideaki Nagai, Jošito Watabe, Akito Watabe, Rjota Jamamoto)
    10. Rakousko (Lukas Klapfer, Johannes Lamparter, Mario Seidl, Lukas Greiderer)
    11. Norsko (Espen Bjørnstad, Jarl Magnus Riiber, Jörgen Graabak, Jens Luraas Oftebro)
    12. Německo (Fabian Riessle, Terence Weber, Vincenz Geiger, Eric Frenzel)