Francúzsko – Slovensko sk 2:4 (kon.) | USA – Lotyšsko 4:1 (kon.) | Nemecko – Kanada 3:5 (kon.)
Fínsko – Nórsko 5:0 (kon.)
koniec
Fínsko
5:0 (1:0, 2:0, 2:0)
Nórsko
Piatok 13.05.2022, 19:20 • Nokia Arena, Tampere (Fínsko) • Majstrovstvá sveta • Skupina B
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera. (21:50:06)
     
    Ďalší program:

    Fínsko

    sobota 14. 5. 2022, 19:20: Lotyšsko – Fínsko

    Nórsko

    nedeľa 15. 5. 2022, 11:20: Nórsko – Veľká Británia
     
    Tretia tretina bola tiež jasne pod taktovkou Fínov, ktorí dianie na hracej ploche s prehľadom kontrolovali a až na výnimky nedovolili Nórom vôbec nič. Skóre dokázali priklášiť na rozdiel 5 gólov Joel Armia a Jere Sallinen, aj v tomto dejstve však Nórov uchránil od ešte väčšieho prídelu skvele chytajúci brankár Haukeland. Napriek jeho výkonu a veľmi slabej prvej tretine však Fíni dokázali potvrdiť rolu favorita a nakoniec vcelku s prehľadom dokráčali k prvým trom bodom na domácich MS.

    Strely na bránku v 3. tretine (celkovo): 10:6 (32:20)
     
    Najlepší hráči zápasu:

    Fínsko - Joel Armia
    Nórsko - Emil Lilleberg
     
    Koniec zápasu.
     
    59:34
    Lehtonenovu strelu od modrej tečoval Pesonen, puk ale usmernil priamo do priestoru, kam sa presúval brankár Haukeland. Fíni odrazený puk získali.
     
    58:59
    Rosseli Olsen dostal puk do útočného pásma, kde ho však nedokázal prihrať na žiadneho spoluhráča a rýchlo ho odovzdal fínskym obrancom.
     
    58:17
    Sallinen mohol okamžite pridať ďalší presný zásah, keď mu posunul Rajala puk do samostatného úniku. Sallinen sa ho pokúsil poslať pod vyrážačku Haukelanda, ten ale dokázal skvelým zákrokom zasiahnuť.
    57:56 Jere Sallinen (FIN) - 5:0
     
    57:56
    Fínsko dalo gól!
    Fíni predsa len strieľajú ďalší gól! Friman si spracoval puk medzi kruhmi, kde ho prenechal pripravenému JEREMU SALLINENOVI a ten prudkou strelou namieril nechytateľne k pravej žŕdke Haukelandovej bránky. Asistencie: Niklas Friman, Toni Rajala.
     
    57:19
    Hartikainen nahadzoval puk z pravej strany pred bránku Nórska, Innala ho ale nezasiahol a v rohu nórskeho obranného pásma ho získali Nóri.
     
    56:42
    Odrazený puk získali fínski obrancovia a Nóri radšej odišli bleskurychle striedať, aby stíhali brániť fínsku ofenzívu.
     
    56:05
    Mathis Olimb sa po peknej kombinácii dostal k strele z ľavého kruhu, tú ale betónom vyrazil fínsky brankár Olkinuora.
     
    55:27
    Nóri sa snažia preniesť hru na opačnú stranu, ich nahodenie ale zase zastavili Fíni. Tí už sa nikam neženú a užívajú si atmosféru otváracieho zápasu domáceho šampionátu.
     
    54:48
    Ohtamaa sa predviedol ako útočník, keď vybojoval v rohu útočnej tretiny puk a potom si ho naviedol do streleckej pozície do pravého kruhu. Jeho strelu brankár Haukeland vyrazil.
     
    54:13
    Oba tímy prestriedali a potom prišiel ďalší fínsky útok, ktorý zakončil nevydarenou strelou od modrej Ohtamaa.
     
    53:31
    Innalovu kolmicu na Hartikainena nohou zastavil nórsky obranca Klavestad, ktorý hneď nahodil puk do útočného pásma. Tam ho získali fínski obrancovia.
     
    52:59
    Fíni už v posledných minútach predsa len trochu zvoľnili, i tak ale majú zápas pod kontrolou a už asi nikto nepochybuje o tom, že si dnes na svoje konto pripíšu prvé tri body.

    Michal Sadlek

    Góly a asistencie: 19. Pesonen (Armia, Filppula), 32. Rajala, 37. Björninen (Anttila, Pokka), 42. Armia (Vatanen, Rajala), 58. Sallinen (Friman, Rajala)


    Fínsko: Olkinuora (Säteri) – Hietanen, Lehtonen, Ohtamaa, Seppälä, Vatanen (A), Friman, Pokka – Hartikainen, Manninen, Innala – Pesonen, Filppula (C), Armia – Lammikko, Sallinen, Rajala – Mäenalanen, Björninen, Anttila (A).
    Tréner: Jukka Jalonen

    Nórsko: Haukeland (Arntzen) – Lilleberg, Johannesen (A), Kasastul, Krogdahl, Nörstebö, Klavestad, Rokseth – Fladeby, Rosseli Olsen, M. Olimb (C) – Haga, Röymark, Salsten – Hoff, Jakobsson, Trettenes (A) – Geheb, Rönnild, Henriksen.
    Tréner: Petter Thoresen

    Rozhodca: Lawrence (CAN), Nord (SWE) – Chaput (CAN), Constantineau (FRA)

    Diváci: 11 413