Izrael – Chorvátsko 1:5 (kon.) | Island – Austrália 2:3 (kon.) | SAE – Srbsko 2:5 (kon.)
koniec
Island
2:3 (0:2, 1:1, 1:0)
Austrálie
cz Štvrtok 25.04.2024, 16:00 • Ledena dvorana Pionir, Beograd • Majstrovstvá sveta - 2. Divízia, sk. A • 4. kolo
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    S konstatováním, že Austrálie nakonec udržela vedení 3:0 a Island porazila 3:2, čímž si pojistila záchranu a naopak Island bude v posledním zápasu v sobotu bojovat o udržení proti Izraeli, se s vámi loučí a hezký čtvrtek přeje Tomáš Lysý. (18:23:35)
     
    Statistiky zápasu:
    Branky: 2-3
    Střely na branku: 18:28
    Zákroky gólmanů: 25-16
    Vyloučení: 4-4
    Využítí: 2:0
    V oslabení: 0-2.
     
    Nejlepší hráči zápasu:
    Johann Johannesson (25 zákroků z 28) – Vadim Virjassov (0+1, +2)
     
    Austrálie je tak zachráněna, po 4 zápasech má 4 body a už nemůže být horší než pátá.

    Island naopak bude v posledním kole bojovat o udržení proti Izraeli, kterému má z loňské divize 2A co vracet. Tehdy totiž Islanďáci potřebovali neprohrát o více jak tři branky, aby nesestoupili, ovšem 38 sekund před koncem vstřelil Spektor gól na 7:3. Island se ale přesto zachránil kvůli tomu, že další soupeř ze skupiny, Gruzie, nasadila do hry neoprávněně několik hráčů.

    Nyní má Island po čtyřech zápasech stále 0 bodů, ale jeho výkon proti Austrálii je proti Izraeli příslibem. Izraelci mají naopak 2 body a stačí jim neprohrát v základní hrací době.
     
    Je konec, Island sice odehrál nejlepší zápas na turnaji, ale může žehrat na dva inkasované góly ve svých přesilovkách. Na začátku se Islanďáci dvakrát ubránili přesilovce soupeře, ovšem poté inkasovali ve vlastním oslabení po úniku Caseyho Kubary, jehož střelu zblízka před brankářem James Woodman. Tři minuty před koncem první třetiny navíc ve zmatku před brankou dorazil puk do sítě Ethan Hawes.

    Když se v čase 25:13 prosadil při oslabení opět Kieren Webster, jenž dostal přihrávku před volnou branku od Virjassova, který po dlouhém souboji přetlačil útočníka a odvedl opravdu dobrou práci, vypadalo to s Islandem špatně. Jenže v čase 33:21 se prosadil ránou z levého kruhu z první v přesilovce Gunnar Arason, dostali svěřenci Vladimíra Kolka nový elán do hokejek a byl jich plný led. Hned poté měl velkou šanci Runarsson, jehož střelu ze stejného prostoru vyrazili hráči Austrálie spolu s Toivonenem těsně před brankovou čárou ven.

    V čase 45:08 využil Island druhou přesilovku po ráně Halldora Skulasona, který dostal pas na modrou, sjel si blíže ke kruhům a trefil se pod víko. Austrálie se následně velmi dobře bránila a nepouštěla soupeře do šancí, naopak vrátit dvoubrankový náskok mohl svému týmu Casey Kubara. Minutu a 49 sekund před koncem šel Johannesson ven z branky a Island to zkusil v šesti hráčich v poli. Velkou šanci si vypracoval až v samotném závěru. Střelu Blondala pět vřetin před koncem vyrazil Toivonen a o tři sekundy později minul Arason dorážkou z předbrankového prostoru volnou část svatyně – 2:3.
     
    Konec zápasu.
    59:58 Obrovská šance Islandu na vyrovnání
     
    59:58
    Austrálie znovu málem přišla o vedení v samotném závěru. Mezi kruhy byl zcela volný Uni Blondal, který si připravil puk na střelu, ovšem Toivonen jeho pokus vyrazil před sebe. V těsné blízkosti branky mohl zamést kotouč do sítě Gunnar Arason, ale mířil těsně vedle.
     
    59:34
    Hraje se před opuštěnou brankou Austrálie a Islandu již moc času nezbývá.
     
    59:21
    Ani nyní se Island nedokázal udržet v útočném pásmu.
     
    58:58
    Vadim Virjassov z levé strany středního pásma netrefil přes obránce volnou branku. To by mohlo Australany mrzet.
     
    58:37
    Po tvrdém souboji u hrazení se vylučovat nebude, Austrálie vyhazuje přes všechny čáry vedle branky.
     
    58:13
    Austrálie vyhazuje puk kousek do středního pásma, byť se zdálo, že po buly budou mít puk Islanďané.
     
    58:11
    Vladimír Kolek, který působí v islandském hokeji již od roku 2017, si bere oddechový čas a po něm nechává brankáře Johannessona na střídačce. Šest hráčů Islandu v poli proti pěti Australanům a brankáři.
     
    58:11
    Islanďané se zatím nemohou dostat do útočného pásma, ale Austrálie jim nyní celou situaci ulehčila zakázaným uvolněním.
     
    57:33
    Kdy se odhodlá Vladimír Kolek, trenér Islandu a mistr československé ligy s Duklou, k odvolání brankáře Johannessona?
     
    57:08
    Andri Mikaelsson přebral puk za modrou čárou a akce Islandu končí ofsajdem.
     
    V posledním utkání proti Izraeli dostala Austrálie dvě branky v poslední minutě také při hře soupeře bez brankáře. Nejprve osm sekund po tom, co brankář Izraele opustil svou klec, následně 16 sekund poté.
     
    56:13
    Zakázané uvolnění Austrálie. Na odvolání brankáře Johannessona je zřejmě ještě čas.

    Tomáš Lysý

    Góly a asistencie: 34. Arason (Sverrisson, Leifsson), 46. Skulason (Pålsson) – 14. Woodman (Caruana, C. Kubara), 17. Hawes (Caruana), 26. Webster (Virjassov)


    Island: J. Johannesson (Ragnarsson) – Pålsson (A), Arason, Jonsson (C), Eggertsson, Kristjansson, K. Johannesson, Skulason – Svensson, Mikaelsson, Leifsson (A) – Sverrisson, Arnarsson, Hlynsson – Hafberg, Runarsson, Magnusson – Bjorgvinsson, Blondal, Johansson
    Tréner: Vladimír Kolek

    Austrálie: Toivonen (Doornbos) – Kennedy (A), Hawes, B. Kubara, Christensen, Woodman (A), McMahon, Pataky – Virjassov, Todd (C), Allen – Webster, Ruck, Kyros – Wardlaw, C. Kubara, Caruana – Fodor, Henning, T. Kubara – Funes
    Tréner: Matti Luoma

    Rozhodca: Marcus Wannerstedt – Patrick Dapuzzo, Marko Saković