Austrália – SAE 4:5 (kon.) | Izrael – Island 4:2 (kon.) | Srbsko – Chorvátsko 0:3 (kon.)
koniec
Srbsko
0:3 (0:2, 0:1, 0:0)
Chorvátsko
cz Sobota 27.04.2024, 19:30 • Ledena dvorana Pionir, Beograd • Majstrovstvá sveta - 2. Divízia, sk. A • 5. kolo
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:30.
     
    Vítám všechny fanoušky leckdy i poněkud exotického hokeje z nižších divizí mistrovství světa! V tomto týdnu jsou na programu hned 2 a v tomto přenosu se podíváme do II. A divize, tj. na 4. nejvyšší úroveň. Její turnaj se letos hraje v srbském Bělehradě a má před sebou poslední kolo, v němž se definitivně rozhodně jak o sestupujícím níže, tak i postupujícím do I. B divize. Přímý souboj o postup je úplně posledním zápasem celého turnaje a budeme ho v tomto přenosu sledovat. A nebude to jen tak ledajaký střet, ale půjde o nesmírně pikantní duel Srbsko–Chorvatsko! Uvidíme, kolik diváků si najde cestu do dvoutisícové haly Pionir, ale je jasné, že ti, co přijdou, budou hlučnější než obvykle. Zvládnou domácí hráči to samé co před 5 lety, tj. porazit svého největšího rivala před vlastními fanoušky a oslavit postup?
     
    Srbsko

    Srbská hokejová historie není příliš dlouhá. Hokej se na srbském území začal hrát již před druhou světovou válkou, avšak v bývalé Jugoslávii bylo po hokejové stránce Srbsko po většinu doby nepříliš důležitou oblastí. Samostatná srbská reprezentace vznikla po definitivním sportovním rozpadu Jugoslávie před sezonou 92/93 (tehdy stále jako Jugoslávie, avšak ta již zahrnovala jen Srbsko a Černou Horu, ve které se hokej nehraje, takže lze mluvit o srbském týmu). První dvě sezony se však v podstatě dávala dohromady a na mezinárodní scénu se tak srbští hokejisté vrátili až v roce 1995. Dlouhodobě působili ve skupině C (později II. divizi) a snili o postupu výše. Ten se jim poprvé podařil v roce 2009, podruhé o 10 let později, v obou případech to bylo v domácím prostředí. Loni však z I. B divize přes nájezdové vítězství nad Nizozemskem sestoupili a musí znovu bojovat ve II. A divizi. Jsou však společně s největším rivalem z Chorvatska hlavními favority. Potvrdí to?

    Bilance z posledních 5 MS:
    2023, I. B divize: 0-1-1-3 7:24, 3 body, 6. místo – sestup do II. A divize
    2022, I. B divize: 0-0-0-4 4:29, 0 bodů, 5. místo
    2019, II. A divize: 3-1-0-1 20:14, 11 bodů, 1. místo – postup do I. B divize
    2018, II. A divize: 3-0-1-1 16:14, 10 bodů, 3. místo
    2017, II. A divize: 2-0-2-1 23:15, 8 bodů, 3. místo

    Proti loňskému sestupovému roku vyměnili Srbové v nominaci záložního brankáře, 2 obránce a 5 útočníků. Kostra ale zůstává stejná a tvoří ji především hráči Crvené Zvezdy Bělehrad a Vojvodiny Novi Sad. Z českého pohledu zajímavým je terpve 18letý Minja Ivanović, již 4 roky totiž hraje za dorost a juniory Hvězdy Praha a v dospělém nároďáku prožívá svoji premiéru. Nejvýše 20 let pak je hned 8 členům kádru. To však Srbům nebrání v tom, aby při své snaze o okamžitý návrat do I. B divize dosud nezaváhali. Herně sice tolik nedominují, ale vyhrávají a to je hlavní. Na úvod přetlačili Austrálii 4:2, ačkoliv 2× prohrávali, poté přes výraznou střeleckou převahu dlouho menohli najít recept na brankáře Izraele při výhře 5:1. Až proti letos rozklíženému Islandu si zastříleli a přejeli ho 9:3, naposledy ve čtvrtek zlomili vyrovnaný souboj s nakoupeným výběrem Spojených arabských emirátů až v posledních 10 minutách a nakonec vyhráli 5:2. Jsou tak stále stoprocentní se skóre 23:8, přesto průběžně nevedou, Chorvaté mají skóre ještě o chlup lepší. Nejproduktivnějším hráčem mužstva na turnaji je nečekaně 22letý obránce Crvené Zvezdy Marko Mladenović, s 8 body za 1 gól a 7 asistencí je první i v bodování obránců celého turnaje. 33 letý Nemanja Vučurević, kapitán mužstva a hráč se zkušenostmi z maďarské či druhé německé ligy, je poté lídrem mezi útočníky týmu se 6 body (2+4). V brance je neotřesitelnou jedničkou 32letý Arsenije Ranković hrající téměř celou kariéru za mateřskou Crvenou Zvezdu, na turnaji si drží průměr pod 2 branky na zápas a úspěšnost 91,6 %.
     
    Chorvatsko

    Historie hokeje v Chorvatsku sahá až do roku 1896, avšak v dobách Jugoslávie se na jeho území příliš nerozvíjel a existovaly pouze 4 kluby. Medveščak Záhřeb ale dokázal vyhrát poslední 3 ročníky spolecné soutěže. Po osamostatnění Chorvatska sice vznikla domácí liga, ale vzhledem k její krétké sezoně hrály kluby i soutěž slovinskou a v této praxi pokračují dodnes. Reprezentace se po ustálení světových hokejových poměrů koncem 90. let zařadila na hranu I. a II. divize mistrovství světa, přičemž v této pozici setrvává dosud. V minulém desetiletí se pokusila zvýšit svoji úroveň sháněním kanadských hráčů obvykle s chorvatskými kořeny, což mělo za následek jisté zvýšení výkonnosti a jeden rok i boj o postup do I. A divize, který se ale nepovedl nepovedl a po skončení tohoto experimentu národní tým v roce 2018 sestoupil do II. A divize, z níž se od té doby marně snaží postoupit zpět do I. B divize. Loni dokonce do Španělska přivezlo i svého historicky nejlepšího hráče Bornu Renduliće, jediného rodilého Chorvata, co se dostal až do NHL, ale cíl nesplnilo, prohrálo nejen s domácím týmem, ale i s Gruzií, u níž se však prokázaly nelegální starty některých naturalizovaných Rusů. Letos se v Srbsku opět snaží o postup, jsou s domácími hlavními favority. Dokáží na čtvrtý pokus turnaj konečně vyhrát?

    Bilance z posledních 5 MS:
    2023, II. A divize: 3-0-0-2 26:18, 9 bodů, 3. místo
    2022, II. A divize: 1-1-0-2 9:12, 5 bodů, 3. místo
    2019, II. A divize: 3-1-0-1 19:9, 11 bodů, 2. místo
    2018, I. B divize: 1-0-0-4 11:21, 3 body, 6. místo – sestup do II. A divize
    2017, I. B divize: 1-0-0-4 14:17, 3 body, 5. místo

    K chorvatskému týmu se po 5 letech vrátil kanadský hlavní trenér Enio Sacilotto a proti loňskému roku ho výrazně překopal. Pouze dvojice brankářů zůstala beze změny, mezi obránci a útočníky ale došlo k opravdu velkému množství změn. Lídrem celého týmu se stal 34letý obránce Mark Katić, jeden z oněch chorvatských Kanaďanů, který si v sezoně 2010/11 zahrál 11 zápasů za New York Islanders, v současnosti hraje v rakouském Villachu a v chorvatské reprezentaci debutuje, ačkoliv způsobilým je již od roku 2015. Ve 4 zápasech turnaje zaznamenal 7 bodů za 2 góly a 5 přihrávek. Jako velká voda pak vlétl do turnaje 27letý útočník Luka Jarčov, v prvních 2 zápasech dal 5 branek a na další přihrál, avšak do dalších 2 už nenastoupil. Pozornost tak na sebe strhávají mladíci Karlo Marinković (20 let) a Bruno Idžan (18 let), oba s bilancí 3+3, přičemž hlavně druhý jmenovaný útočník platí za velkou naději chorvatského hokeje, už 3 roky se prosazuje ve švedských mládežnických soutěžích, v této sezoně přestoupil z HV71 do Malmö a dá se očekávat, že v příští sezoně už v juniorské lize odehraje plnou porci zápasů. V brance vládne 27letý Vilim Rosandić vyrůstající na Slovensku, s 1 startem ve slovenské extralize, v současnosti chytající druhou francouzskou ligu. Na turnaji exceluje, průměr 1,67 gólu na zápas a úspěšnost 93,1 %. Za všechny tyto statistiky může především úvodní kanonáda 11:2 proti Islandu, následně se Chorvaté hodně natrápili s Austrálií, prohrávali 0:2, přestříleli soupeře 45:19, aby nakonec byli rádi, že brankáři Toivonenovi dali potřebné 3 góly a těsně vyhráli. Vítězství 4:1 nad výběrem v dresu Spojených arabských emirátů už bylo výrazně klidnější, naposledy proti Izraeli Chorvatsko šetřilo síly, hrálo na půl plynu, přesto vyhrálo 5:1. Před posledním zápasem tak s plným počtem bodů a skóre 23:6 v čele tabulky, avšak Srbsko je za ním jen o skóre.
     
    Vzájemné zápasy

    Podle dohledatelných údajů bylo od roku 1995 sehráno celkem 17 utkání mezi srbskými a chorvatskými hokejisty a ačkoliv je dlouhodobá bilance výrazně lepší pro Chorvatsko (11 výher, 2 remízy a 4 porážky), v posledních 6 letech dosáhli Srbové na 3 z oněch 4 vítězství, včetně toho slavného z domácího MS II. A divize v roce 2019, kdy jim právě výhra 3:1 nad Chorvaty zajistila postup výše na úkor soupeře. Od té doby došlo už jen je 2 utkání, k oběma došlo v olympijských kvalifikacích. V té pro hry v Pekingu zvítězili v prosinci 2019 těsně Chorvati, ve druhé fázi kvalifikace do Milána se Srbům podařilo před 4 měsíci Chorvaty poprvé v historii vynulovat a dosáhli na nejvyšší výhru nad tímto soupeřem v poměru 4:0. Góly stříleli Novaković, Racić, Španjević a Dinić. Z nich jsou však v týmu na mistrovství pouze Racić a Dinić.

    Posledních 5 vzájemných zápasů:
    SRB–CRO 4:0 (17. 12. 2023, kval. OH)
    CRO–SRB 2:1 (15. 12. 2019, kval. OH)
    SRB–CRO 3:1 (9. 4. 2019, MS II. A divize)
    CRO–SRB 5:3 (17. 4. 2018, příprava)
    SRB–CRO 2:1 (12. 4. 2018, příprava)
     
    Úvodní sestavy:

    Srbsko: Ranković (Bodis) – Anić, Pećerić, Podunavac, M. Mladenović, Sabadoš, Marković, Djindjić – Djumić, K. Mladenović, M. Popović – Vučurević (C), Gvozdenović, Dinić – Zwick, Subotić, Kravljanac – Račić, Ivanović, A. Popović – Dragović
    Trenér: Nemanja Janković

    Chorvatsko: Rosandić (Nikolić) – Katic, Vedlin (C), Dobrić, Vukadin, Brenčun, Cavlović, Filipović, Slovinać – B. Idžan, V. Idžan, Jarčov – Selitaj, Čanić, Janković – Šimunković, Marinković, Završki – Dimitrijević, Kašparek, Bebek
    Trenér: Enio Sacilotto

    Rozhodčí: Kaczmarek (POL) – Dapuzzo (USA), Fu (CHN).
     
    Poslední utkání MS II. A divize 2024 se pomalu blíží ke svému začátku. Již známe konečné pořadí od 3. do 6. místa, víme tedy, že sestupuje Island, který nahradí pro příští rok s největší pravděpodobností Belgie. Ale kdo postoupí do I. B divize? O tom rozhodne následujících minimálně 60 minut.
     
    Oba celky již jsou seřazeny na modrých čárách. Srbové v bílých dresech s červenými rameny a modrými kalhotami, Chorvaté v sytě červených dresech a pravděpodobně černých kalhotách.
     
    Bude to hodně ostré. Už před úvodním vhazováním došlo k výměně názorů nezi Djumićem a Jarčovem.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:22
    Úvodní střelecký pokus zápasu, mimo branku pálil z levého kruhu Mateja Popović.
     
    00:53
    Srbové rozjíždí další útok a v hale je zatím překvapivě naprosté ticho.
     
    01:20
    Vukadinův pokus od modré čáry srazil do středního pásma blokující protihráč.
     
    02:09
    Nahození hostů bylo do ofsajdu a protože se hnali za pukem, je pískáno.
     
    02:34
    Po neúspěšném pokusu o protažení se po mantinelu končí puk na domácí střídačce, vhazuje se před Rankovićem.
     
    03:31
    Subotićovo nahození sice spoluhráči v útočném pásmu nezískali, ale jelikož soupeř nezvládl rozehrávku, přeci jen domácí budou v útočném pásmu. Aspoň na vhazování.
     
    04:06
    Djumić se rozjel po pravé straně, sjel si do kruhu a zkusil přes beka vystřelit, ale trefil práve toho beka. Následná dorážka Kosty Mladenoviće šla mimo.
     
    05:00
    Sabadoš si chytře nahodil puk tak, aby ho v rohu sám dojel, ale nic víc z toho nebylo.
     
    05:40
    Andreju Popoviće Chorvati s pukem na holi přes modrou čáru nepustili.
     
    06:33
    Chorvatsko právě vstřelilo branku!
    Úvodní gól zápasu padl absolutně z ničeho a o to více kuriózně! Nahození za branku totiž vyústilo v souboj dvou Chorvatů a jednoho Srba, ze kterého se nějakým záhadným způsobem dostal puk do branky, nebylo pořádně vidět, jak! Dost pravděpodobně nějakým odrazem o brankáře Rankoviće. Autorem této zvláštní a šťastné branky byl označen FILIP KAŠPAREK.
    Asistence: Ante Bebek, Martin Šimunković.
    06:33 KAŠPAREK - 0:1
     
    07:58
    A další komplikace pro domácí, Sabadoš jde ven za hákování.
     
    08:04
    Vito Idžan šikovně tečoval střelu Katice.
     
    08:56
    Chorvaté nadále tlačili obrannou čtveřici, ale nakonec domácí dostali puk do středního pásma a tam došlo k další šarvátce. Otázkou je, jestli bude trestaná, zatím probíhá komerční přestávka.
     
    08:56
    Ano, trest je udělen, ale pouze na srbské straně! Chorvaté budou hrát dvouminutovou přesilovku 5 na 3! Vyloučen je Mateja Popović za faul loktem na 5 minut, k tomu Djumić za krosček a domácí trenér celou situaci hodně dlouho probíral s hlavním rozhodčím.
    08:56 Dvojnásobné vyločení domácích
     
    08:56
    Stále se nehraje. Vůbec netuším, co se teď kde řeší.
     
    08:56
    Už se jde na to. Srbové vyhrávají buly a vyhazují.
     
    09:23
    Ranković chytá ránu z pravého kruhu a přerušuje hru.
     
    09:46
    Další úspěšný zásah domácího brankáře a publikum konečně začíná trochu žít.
     
    09:54
    Vito Idžan pálil z levého kruhu vedle.
     
    10:20
    Katicovi utekl puk, aůle hosté ho chytají ještě v útočné třetině.
     
    10:49
    Katic ve výborné pozici mezi kruhy pouze vytloukl srbské bloky!
     
    11:01
    A další závar před domácí brankou, Ranković však v kritických chvílích drží jako skála a Srbové jsou ve čtyřech!
     
    11:45
    Chorvatsko právě vstřelilo branku!
    Chorvaté přeci jen využívají aspoň klasickou přesilovku při dlouhém trestu Mateji Popoviće! Obléhání domácí branky ukončil tvrdou přesnou a ranou z první MARKO KATIC!
    Asistence: Karlo Marinković.
    11:45 KATIC - 0:2
     
    13:10
    Dobrićovu střelu v pokračující přesilovce Ranković vyrazil jen před sebe, ale Vedlin se k dorážce nedostal.
     
    13:33
    Domácí vyhazují.
     
    14:10
    Červení dlouho kombinují na modré a nemohou se dál k ničemu rozhoupat.
     
    14:22
    Nepřesný pokus z pravého kruhu a Srbové se opět osvobozují.
     
    14:56
    Srbové jsou v plném počtu a diváci to odměňují potleskem.
     
    15:35
    Po hodně dlouhé době nějaká práce pro Rosandiće, zahřívací zásah lapačkou proti střele z levého kruhu.
     
    15:58
    Podunavać zasekl na modré a švihem vystřelil, branku však těsně netrefil.
     
    16:49
    Červení bojují o puk za brankou soupeře a zdá se, že ho vydolovali pro sebe.
     
    17:10
    Jenže musí začínat útok až za vlastní brankou.
     
    17:30
    Perfektní hit odstavil od puku v útočném pásmu kličkujícího Mateju Popoviće, který se bude muset hodně snažit, aby odčinil svůj hloupý faul. Teď však kulhá na střídačku.
     
    18:23
    Šance domácích, nájezd z pravé strany tísněný útočník zvládl zakončit, ale Rosandić v rozkleku chytá. Diváci se neúspěšně dožadují odpískání faulu.
     
    19:04
    Subotić projel pravým křídlem a švihem pálil nad vyrážečku, ale i nad branku.
     
    19:57
    Teď už se přeci jen vylučuje. Šimunković nohou podrazil Djumiće a jde na trestnou lavici. První přesilovka pro Srbsko.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina vyhroceného derby o postup nabídla pestrou škálu emocí, ale také úplně zbytečné fauly a kuriózní góly. K první postrkované došlo ještě před úvodním vhazováním, ale Srbové vstoupili do zápasu aktivně a snažili se útočit. O to větší sprchou pro ně byl nešťastný gól inkasovaný v 7. minutě z hole Filipa Kašparka, který padl zpoza brankové čáry odrazem o brankáře Rankoviće. Domácí hráči evidentně znervózněli a začali se dopouštět faulů, přičemž faul loktem v oslabení byl úplně zbytečný a hrubý, po zásluze byl odměněn 5minutovým trestem pro Mateju Popoviće. Přesilovku 5 na 3 sice Srbové ubránili, ale v pokračující dlouhé klasické přesilovce se už prosadil nejlepší chorvatský obránce Marko Katic. Pod dojmem dvoubrankouvého náskoku Chorvati trochu polevili, nehnali se zbytečně dopředu, soupeře ale do žádné větší příležitosti nepustili. Na konci třetiny se ale dopustil faulu Šimunković a Srbové budou mít na začátku druhého dějství k dispozici téměř celou minutáž přesilovky a budou se snažit vrátit se na kontakt.
     
    Střely na branku v první třetině – 4:9
     
    Druhá třetina začne přibližně v 20:19.
     
    Šimunković se už vrací na trestnou lavici, druhá třetina začne co nevidět.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:18
    Domácí mají problém s aktivním napadáním soupeře.
     
    20:43
    Chorvaté dlouho drželi puk a Srbové se v přesilovce ještě nepodívali do pásma.
     
    21:00
    Až teď se rozestavují.
     
    21:35
    Srbská přesilovka je statická a bez nápadu.
     
    21:45
    Střílená přihrávka na Djumiće nevyšla a hosté vyhazují.
     
    21:58
    Hosté v plném počtu.
     
    22:30
    Dobrić si udělal výlet, pronikal až do střelecké pozice, ale obránce ho výborně vybruslil.
     
    23:10
    Brenčun nahazoval puk od modré čáry, Ranković zasahuje.
     
    23:23
    Marko Mladenović rozhazuje rukama, ale není mu to nic platné, toto držení za vlastní brankou bylo evidentní. Další přesilovka hostů.
     
    23:52
    Jarčov se pokusil zaskočit brankáře z velkého úhlu, trefil boční síť.
     
    24:15
    Srbové dostali puk do středního pásma.
     
    24:30
    Tentokrát už vyhazují až za branku soupeře.
     
    24:42
    Další úplně zbytečný srbský faul, opět je to Mateja Popović. Tentokrát podrážení. Znovu posílá svůj tým do třech.
     
    24:50
    Srbové vyhráli buly a vyhazují puk.
     
    25:23
    Chorvaté tlačí soupeře, ale ten už je ve čtyřech.
     
    25:32
    A navíc vyhazuje přes všechny čáry.
     
    26:08
    Dobrićovi se nepovedla přihrávka zpoza branky.
     
    26:24
    Rankovic zasáhl holí do dalšího pokusu o přihrávku u brankoviště.
     
    26:50
    Mateja Popović se krátce po návratu z trestné lavice řítil na brankáře, ale tísněn obráncem nevystřelil dobře, Rosandić vyráží!
     
    27:20
    A další možnost Mateji Popoviće, ocitl se nehlídán za obranou, dostal puk, ale při rozjezdu od modré nepochopitelně upadl! Dnes svému týmu opravdu hlavně škodí.
     
    27:47
    Cavlović poslal jednoho z protihráčů velmi nešetrně na prkna a je vyloučen za vražení na hrazení. Srbská přesilovka.
     
    28:50
    První minuta přesilovky přinesla jen jednu střelu a následné vyhození hostů.
     
    29:18
    Anićovu ránu Rosandić likviduje vyrážečkou.
     
    29:24
    Vzápětí Rosandić zasahuje rozklekem proti Djumićovi z levého křídla.
     
    29:47
    Chorvaté v plném počtu, ale nadále se brání.
     
    30:36
    Tlak domácích utíná další poměrně zbytečný faul ve středním pásmu. Marko Mladenović, sekání.
     
    30:50
    Katic čekal na správný puk na ránu z voleje, nakonec střílel z pokleku a minul.
     
    31:11
    Chorvatsko právě vstřelilo branku!
    Druhá využitá přesilovka a Chorvaté vedou už o 3 góly! Marko Katic nabil do pravého kruhu, kde se z první opřel do puku BRUNO IDŽAN a výstavní ranou vymetl šibenici nad lapačkou Rosandiće! Toto už pro hosty vypadá velmi nadějně!
    Asistence: Marko Katic, Domen Vedlin.
    31:11 B. IDŽAN - 0:3
     
    32:17
    Rychlý protiútok Srbů v situaci 2 na 2, přihrávka téměř podél brankové čáry k levé tyči ale neprošla.
     
    33:00
    Dinić se pokoušel obejít posledního obránce, ale ten mu dobře postavil do cesty tělo a obelstít se nenechal.
     
    34:03
    Nepřesná přihrávka z modré na modrou, čekající útočník v bílém musel puk jen protečovat.
     
    34:42
    Obrovská šance hostů! Bruno Idžan zůstal po odraženém puku při domácí rozehrávce úplně sám mezi kruhy, ale jeho ránu nahoru Rosandić vyrazil před sebe, Idžan si následně neporadil se skákajícím piukem při dorážce.
     
    35:19
    Další domácí vyloučení, Gvozdenović za nedovolené bránění. Diváci hodně pískají a začínám se docela bát, co všechno se ještě v Bělehradě může stát.
     
    35:32
    Další strkanice a rozmíšky v přerušené hře. Všichni rozhodčí postupně něco řeší s chorvatskou střídačkou. Vypadá to, že je u mantinelu nějaký technický problém.
     
    35:32
    Na led postupně přichází ledaři, ale protože to je u bližšího mantinelu, není vůbec vidět, co přesně je za problém. Na první dobrou to připomíná odštípnutý led.
     
    35:32
    Rozhodčí poslali oba celky na přestávku, druhá třetina se bude dohrávat až po klasické úpravě ledu.
     
    V zatím nedohrané druhé třetině se obraz hry nijak nezměnil. Srbové se poráží prakticky sami svou vlastní nedisciplinovaností a zároveň herní neschopností. Ve své první přesilovce branku prakticky neohrozili, poté úplně zbytečnými fauly nabídli soupeři další přesilovku 5 na 3, Chorvaté ji ani tentokrát nevyužili. Následně měl Mateja Popović hned 2 možnosti samostatného nájezdu, ale poprvé v tísni nedal a podruhé bez cizího zavinění upadl. A tak nakonec přeci jen přišel trest, další úplně zbytečné vyloučení už potrestal výstavní ranou do šibenice Bruno Idžan. 4,5 minuty před koncem však krátce po začátku další chorvatské přesilovky nastal nějaký technický problém u mantinelu u chorvatské střídačky a rozhodčí poslali oba celky do šaten, zbylý čas se bude dohrávat po klasické přestávce. Chorvaté jsou velmi blízko postupu do I. B divize.
     
    Druhá třetina se bude dohrávat přibližně v 21:02.
     
    Aktéři zápasu se pomalu trousí zpátky na led, vypadá to, že vše je v pořádku a bude se moct normálně pokračovat bez dalšího zdržení.
     
    35:32
    Vše se chystá na buly po levé ruce Rankoviće, Chorvaté mají před sebou téměř celou přesilovku.
     
    35:58
    Po Katicově střele a dorážce Vita Idžana se strhla mela na brankovišti, puk se ocitl v brance a Chorbvaté slavili, jenže rozhodčí rezolutně rozpažil a vykazuje hru do středního pásma pro postavení útočícího hráče v brankovišti.
     
    36:39
    Vedlin si několikrát vyměnil puk s Katicem, jeho ránu ale Ranković bez problémů sebral ze vzduchu lapačkou.
     
    37:07
    Srbové jdou opět do tří, tentokrát po poměrně nešťastném zásahu vysokou holí do tváře Marinkoviće. Pyká Subotić.
     
    37:47
    Domácí už jsou ve čtyřech, etapu ve třech i díky vyhození po buly přežili celkem v klidu.
     
    38:19
    Katic vypálil švihem do klubka hráčů před brankou, nikdo však puk netečoval a Ranković ho našel v klíně.
     
    38:27
    Srbové znovu vyhazují přes všechny čáry.
     
    38:52
    A aktivním forčekingem dlouho nedovolili soupeři založit další akci.
     
    39:07
    Subotić na ledě, domácí v plném počtu.
     
    39:14
    Ale musí se dál bránit, Rankovićův zásah znamená vhazování po leho levici.
     
    39:48
    Hned ke třem střelám se během několika sekund dostal Dinić. Nejnebezpečnější byla hned ta první po průniku po levé straně, ale Rosandić si se štěstím poradil, další dvě už byly zablokované.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Střely na branku ve druhé třetině – 7:12
    Střely na branku po druhé třetině – 11:21
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:43
    Vučurević se projel po levém křídle a vystřelil na vyrážečku, Rosandić posílá puk do rohu.
     
    41:17
    Puk se na střídačce hostů ocitl z jejich holí, takže se vhazuje po levici Rosandiće.
     
    41:40
    Jarčov se vrhnul s pukem do středu hřiště, proti přesile ale neměl šanci a rychle o něj přišel.
     
    42:01
    Další rozmíška na ledě, spouštěčem byl Jarčov, který vyhodil puk z ledu a jde na trestnou lavici.
     
    42:47
    Opět výměna názorů v přerušené hře. Přesilovka se zatím domácím nedaří, stejně jako všechy ostatní, co dosud měli. Teď jsou souběžně vyloučeni za hrubost Čanić a Marko Mladenović.
     
    43:30
    Velmi dobrý zásah Rosandiće proti ráně Podunavace z pravého kruhu.
     
    44:03
    Ve zbytku přesilovky domácí příliš nebezpeční nebyli a Jarčov je na ledě.
     
    44:29
    Bruno Idžan dostal puk před modrou do jízdy, objel obránce a z ostrého úhlu pálil na zadní tyč, minul.
     
    44:45
    Další střela už končí u Rosandiće a hra je přerušena.
     
    45:45
    Podunavac si vybruslil s pukem až pod bod pro vhazování v pravém kruhu, na Rosandiće se ale ani teď nepřišel.
     
    46:15
    Zakázané uvolnění domácích.
     
    46:27
    Brenčunův švih od modré byl před brankou sražen a Ranković zasahovat nemusel.
     
    46:59
    Završki bojoval v dobré pozici na brankovišti, ale piuk se mu za brankovou čáru zasunout neodařilo. Nakonec mu odjel do rohu.
     
    47:39
    Puk se ocitl mezi kruhy před Rosandićem pod klubkem několika hráčů, ti červení ho dokázali získat a do šance tak soupeře nepustili.
     
    48:18
    Djumić si v situaci 2 na 2 nechal puk a vystřelil krátce po přejetí modré čáry, brankáře tím vůbec nijak nepřekvapil.
     
    48:44
    Zakázané uvolnění Chorvatska.
     
    48:49
    Rosandić vyráží střelu od modré do ochranné sítě.
     
    49:24
    Vito Idžen nabral na levé straně rychlost, ale nedostal se ani ke střele, ani před branku. Po jejím obkroužení vrátil puk na modrou Vukadinovi, jeko pokus Rosandić vyráží.
     
    49:39
    Jarčov zbytečně sekl do brankáře, který měl puk pevně ve své moci, a je vyloučen. Možná poslední šance pro domácí, jak se vrátit do zápasu. Ti to moc dobře vědí a vybrali si oddechový čas.
     
    50:00
    Katicovo vyhození zasáhl jeden z útočících hráčů vysokou holí, vhazuje se ve středním pásmu.
     
    50:25
    Srbové bez brankáře v šesti hráčích!
     
    50:40
    Rosandić kryje ránu z levého kruhu a Srbové zůstávají na vhazování v šesti.
     
    50:56
    Další rána zpoza levého kruhu, Rosandić tentokrát vyrážečkou máchl do prázdna, ale puk branku minul.
     
    51:40
    Anić to udělal špatně, bylo dlouho jasné, že po vybruslení bude střílet, a trefil prvního hráče před sebou. Nakonec se piuk k brankáři dostal, ten přerušuje hru a je po přesilovce, i po hře bez brankáře.
     
    52:28
    Bruno Idžan vystihl přihrávku ve středním pásmu, krkolomně, ale přece se dostal přes posledního bránícího hráče, ale zakončení mu nesedlo a zblízka přestřelil!
     
    53:14
    Až nyní se domácí dostali k puku a mohou zklusit zaútočit. Čas jim ale utíká hodně rychle.
     
    53:41
    Zakázané uvolnění hostů.
     
    53:58
    Vučurević zachytil puk na modré a okamžitě poslal puk na branku, ten však skončil ve vzdálenějším rohu.
     
    54:47
    Srbové byli chvíli pod tlakem, ale dokázali dostat hru aspoň na chvíli do středního pásma.
     
    54:58
    Po sražené střele do ochranné sítě se vhazuje po levé ruce Rankoviće.
     
    55:27
    Vukadin už zvedal ruce, ale jeho obrovská šance a klička téměř do prázdné branky gólem nakonec neskončila! Celé to začal Dimitrijević zachycením puku ve středním pásmu, proti přesile sice neuspěl, ale puk se dostal do levé strany, kde byl právě Vukadin úplně sám, poloil si brankáře, ale nedokázal trefit odkrytou klec.
     
    56:15
    Vhazuje se před Rosandićem a Srbové opět v šesti hráčích!
     
    56:45
    Chorvaté od červené prázdnou branku netrefili.
     
    57:00
    Domácí se nemohou dostat z vlastní třetiny.
     
    57:15
    Rosandić vyráží střelu z levé strany betony do rohu.
     
    57:22
    Další střela domácích, vybojovali tím aspoň vhazování.
     
    57:28
    Ihned po něm nahazoval puk Marko Mladenović, ale jen na zadní mantinel. Ranković se mezitím vrací do branky.
     
    58:36
    Srbové uzamkli soupeře, ale ke střelbě se nedostávají.
     
    58:57
    Teď už Rosandić musí zasahovat a přerušuje hru. Navíc se bude vylučovat.
     
    58:58
    Vyloučení v týmu Srbsko:
    Marko Mladenović – 2 min., nedovolené bránění + 2 min. + 10 min. osobní trest, nesportovní chování.
     
    59:25
    Chorvaté v klidu kombinují u své branky a na lavičce se už začíná slavit.
     
    59:55
    Rozhodčí ještě od sebe oddělují dva kohouty při náznaku bitky, aniž by přerušovali.
     
    Konec zápasu.
     
    Chorvaté slaví, po 6 letech se vrací do I. B divize mistrovství světa! Ve třetí třetině už hlavně hlídali výsledek, přesto měli gólové šance, tu největší spálil Vukadin, který překonal brankáře, ale z úhlu netrefil prázdnou branku. Srbové již v 51. minutě při přesilovce poprvé odvolali brankáře, ale nedosáhli vůbec ničeho, ačkoliv v posledním dějství soupeře výrazně přestříleli, opravdu velkou šanci si vypracovat nedokázali. Vilim Rosandić v superprestižním zápase udržel čisté konto, své první na turnaji, a nyní se spoluhráči poslouchá chorvatskou hymnu, tentokrát nejen na počest vítězství, ale také postupu.
     
    Ceny pro nejlepší hráče tohoto utkání převzali oba brankáři, tj. Arsenije Ranković a Vilim Rosandić.
     
    To vše sleduje zbytek z návštěvy 800 diváků, mezi nimiž pravděpodobně bylo i několik chorvatských fanoušků.
     
    Střely na branku ve třetí třetině – 16:9
    Střely na branku v celém utkání – 27:30
     
    Na ledě se už vše chystá k závěrečnému ceremoniálu předávání trofejí a medailí. Na led tak v civilu (a dresech) přichází i hráči a trenéři bronzového týmu Spojených arabských emirátů.
     
    Konečné pořadí MS II. A divize 2024

    1. Chorvatsko 5-0-0-0 26:6 15
    2. Srbsko 4-0-0-1 23:11 12
    3. SAE 3-0-0-2 25:21 9
    4. Izrael 1-1-0-3 17:26 5
    5. Austrálie 1-0-1-3 15:19 4
    6. Island 0-0-0-5 11:34 0
     
    Direktoriát turnaje vyhlásil nejlepší hráče turnaje na svých pozicích.

    brankář – Vilim Rosandić (CRO)
    obránce – Marko Katic (CRO)
    útočník – Mirko Djumić (SRB)
     
    Bronzové a stříbrné medaile jsou předány, za malý okamžik se k adresátům dostanou i ty zlaté a vítězná trofej, čímž mistrovství světa II. A divize definitivně skončí. Budeme se těšit u ročníku 2025, jehož přesné složení ještě není známo, jelikož boje o postup z II. B divize ještě neskončily a I. B divize dnes teprve začala, takže sestupujícího z ní se dozvíme až téměř za týden. Jasné ale je, že se můžete těšit na další várku našich přenosů. Do té doby děkujeme za pozornost. (22:09:00)

    Libor Štěpán

    Góly a asistencie: 7. Kašparek (Bebek, Šimunković), 12. Katic (Janković), 32. B. Idžan (Katic, Vedlin)


    Srbsko: Ranković (Bodis) – Anić, Pećerić, Podunavac, M. Mladenović, Sabadoš, Marković, Djindjić – Djumić, K. Mladenović, M. Popović – Vučurević (C), Gvozdenović, Dinić – Zwick, Subotić, Kravljanac – Račić, Ivanović, A. Popović – Dragović
    Tréner: Nemanja Janković

    Chorvátsko: Rosandić (Nikolić) – Katic, Vedlin (C), Dobrić, Vukadin, Brenčun, Cavlović, Filipović, Slovinać – B. Idžan, V. Idžan, Jarčov – Selitaj, Čanić, Janković – Šimunković, Marinković, Završki – Dimitrijević, Kašparek, Bebek
    Tréner: Enio Sacilotto

    Rozhodca: Kaczmarek (POL) – Dapuzzo (USA), Fu (CHN)

    Diváci: 800